Δυο μονομάχοι για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ

Μόνο η κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam και η ισπανική Regasificadora del Noroeste πέρασαν στην επόμενη φάση και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Οι τέσσερις υποψήφιοι που έμειναν εκτός μάχης.

Δυο μονομάχοι για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ

Μόνο οι δυο από τους έξι υποψήφιους για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και θα κληθούν τώρα να προχωρήσουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών. 

Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο προεπέλεξε, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συμφωνία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., τα παρακάτω δύο επενδυτικά σχήματα, που εισέρχονται στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α. Ε. (ΔΕΣΦΑ):

• Κοινοπραξία εταιριών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie

Regasificadora del Noroeste S.A.

Τα ανωτέρω προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική Συμφωνία Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το τεύχος και τα σχετικά έγγραφα της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων, στοιχείων και λοιπών πληροφοριών σχετικά με το ΔΕΣΦΑ».

Υπενθυμίζεται πως αρχικό ενδιαφέρον για το 66% του ΔΕΣΦΑ είχαν δείξει έξι υποψήφιοι. Για να περάσουν στο δεύτερο στάδιο, όμως, έπρεπε να καλύπτουν τις απαιτήσεις που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την πιστοποίηση του νέου ιδιοκτήτη του ΔΕΣΦΑ. Φαίνεται πως, έπειτα και από τη γνωμοδότηση ειδικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, οι δύο διεκδικητές που πέρασαν στο τελικό στάδιο καλύπτουν τις απαιτήσεις τόσο της Ε.Ε., όσο και τους άλλους όρους του διαγωνισμού.

Εκτός έμεινε τελικά η γαλλο-ρουμανική κοινοπραξία των GRTgaz και Transgaz όπως και η αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited. Η Macquarie συμμετέχει στην ιταλική Societa Gasdotti Italia (SGI) όπως και στην Eustream A.S. (Σλοβακία). Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει στην πρώτη φάση και η η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS), η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγουρίδη καθώς και η Powerglobe LLC από το Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v