Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες και το κυνήγι του θησαυρού των 7 δισ. ευρώ

Γιατί εμφανίζονται αισιόδοξες οι τράπεζες για την επιστροφή των καταθέσεων. Οι απώλειες των πρώτων μηνών του 2017 και γιατί εκτιμάται ότι μπορεί να αναπληρωθούν με το παραπάνω. Η χαλάρωση των capital controls και η ανάγκη «σταθερότητας».

Οι τράπεζες και το κυνήγι του θησαυρού των 7 δισ. ευρώ

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι τράπεζες, με στόχο για το σύνολο του 2017 να καταφέρουν να προσελκύσουν καταθέσεις ύψους 7-8 δισ. ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση της σταθερότητας, χωρίς κραδασμούς, ενώ όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το ιδανικό θα ήταν να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση.

Επί του παρόντος, τα μεγέθη δείχνουν ότι ο στόχος για επιστροφή καταθέσεων 7 δισ. ευρώ, τόσο από τα 20 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα στρώματα όσο και από το εξωτερικό, είναι εφικτός.

Υποστηρικτικά στην επίτευξη του στόχου αναμένεται -θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα στο τέλος Οκτωβρίου- να συμβάλει η χαλάρωση των capital controls όσον αφορά στην άρση τους σε ποσοστό 50%, εφόσον η κατάθεση προκύψει από χρήματα τα οποία θα επιστρέψουν από τράπεζες του εξωτερικού.

Στον αντίποδα, αρνητικά στην επίτευξη του στόχου συμβάλλει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναστάτωση που προκαλούν στο σύστημα οι συνεχείς φήμες για πιθανή ανάγκη νέων κεφαλαίων ενόψει της διεξαγωγής των stress tests.

«Το χειρότερο είναι ότι η φημολογία προκαλεί νευρικότητα στους καταθέτες ανά περίπτωση. Σήμερα μπορεί να είναι η μία τράπεζα, αύριο η διπλανή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι αστερίσκοι

Η συγκρατημένη αισιοδοξία των διοικήσεων ότι θα καταφέρουν να προσελκύσουν καταθέσεις 7-8 δισ. ευρώ εδράζει στις εισροές από Μάιο έως και σήμερα. Από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ και το ισοζύγιο έχει πλέον θετικό πρόσημο καθώς από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Απρίλιο, οι καταθέτες, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, «τράβηξαν» από τις τράπεζες καταθέσεις 2,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αυξητική τάση συνεχίσθηκε και τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι εισέρρευσαν στις τράπεζες καταθέσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας έτσι εφικτό τον στόχο οι καθαρές εισροές της χρονιάς να κινηθούν στη ζώνη των 4 δισ. ευρώ.

«Η τάση είναι θετική, ωστόσο μπορεί να ανατραπεί σε χρόνο μηδέν», αναφέρει πηγή και υπενθυμίζει ότι από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, τον Ιούνιο του 2016 έως και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στις τράπεζες επέστρεψαν 4,2 δισ. ευρώ και αμέσως μετά η τάση αντιστράφηκε.

Σωσίβιο ο τουρισμός

Η αύξηση των καταθέσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποδίδεται από τα στελέχη των τραπεζών στην εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού και στα πολλαπλά οφέλη αυτής στα έσοδα των επιχειρηματιών του κλάδου.

«Εφεξής και μέχρι το τέλος του έτους θα φανεί η δυναμική σε ρεαλιστική βάση», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Τώρα και έως το τέλος του έτους, οι πολίτες έχουν μία σειρά από υποχρεώσεις στην εφορία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανατροπή της εισροής καταθέσεων που είδαμε τους προηγούμενους μήνες. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί αν η δυνατότητα που έδωσε η χαλάρωση των capital controls όσον αφορά στο φρέσκο χρήμα που μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα θα αποδώσει κι αν η εμπιστοσύνη επανέρχεται, έστω και με βραδύ ρυθμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v