Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛ.ΠΕ: Φέρνουν στην Ελλάδα τα πρώτα φορτία αμερικανικού shale oil

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια με εταιρία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου. Στις ΗΠΑ ο Γρηγόρης Στεργιούλης, συνοδεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΕΛ.ΠΕ: Φέρνουν στην Ελλάδα τα πρώτα φορτία αμερικανικού shale oil

Το αμερικανικό shale oil (σχιστολιθικό πετρέλαιο) φέρνει στην Ελλάδα ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, κι ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης θα συνοδεύσει, μεταξύ άλλων στελεχών και επιχειρηματιών, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛ.ΠΕ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με εταιρία παραγωγής shale oil στις ΗΠΑ, ώστε να φέρει φορτία στη χώρα μας. Το σχιστολιθικό πετρέλαιο αποτελούν μαζί με το σχιστολιθικό αέριο από τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα των Αμερικανών και ιδίως το «όπλο» που αναζητούσαν προκειμένου να κυριαρχήσουν στην ενεργειακή σκακιέρα, πέραν των ορίων του Ατλαντικού Ωκεανού.

Τα ΕΛ.ΠΕ, χωρίς να είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, σύντομα, ίσως και πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναμένεται να ανακοινώσουν την εισαγωγή των πρώτων φορτίων shale oil.

Το προϊόν θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα πετρελαιοειδή. Ωστόσο, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την ποιότητα», τονίζουν στελέχη της αγοράς, εξηγώντας ως ένα βαθμό και τη μεγάλη διαφορά κόστους.

Ανεξάρτητα από το deal που θα ανακοινώσουν ή όχι, το σίγουρο είναι πως τα Eλληνικά Πετρέλαια θα συνοδεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του, 14 με 17 Οκτωβρίου, στις ΗΠΑ. Πηγές αναφέρουν ότι από τον ελληνικό όμιλο θα ταξιδέψει ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία που δίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις συνεργασίες με τις αμερικανικές.

Η κάθοδος της ExxonMobil στη χώρα μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων και η συνεργασία που έχει κάνει με τα ΕΛ.ΠΕ και τη γαλλική Total ήδη δείχνουν τον δρόμο της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών. Η προμήθεια shale oil αποτελεί άλλο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και τα ΕΛ.ΠΕ υλοποιούν με τον τρόπο αυτό τη στρατηγική επιλογή τους για μεγάλο καλάθι με ποικιλία προμηθειών αργού κι άλλων πετρελαιοειδών προϊόντων, επιδιώκοντας να είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά των διυλιστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v