Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Βροχή από deals σε όλους τους κλάδους

Ποιες επιχειρηματικές συμφωνίες ξεχώρισαν μέσα στο 2017 και γιατί ο αριθμός των deals προβλέπεται να πολλαπλασιαστεί τους επόμενους 18 μήνες. Οι καυτοί κλάδοι και τα ανοιχτά μέτωπα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων εταιρειών.

Εισηγμένες: Βροχή από deals σε όλους τους κλάδους

Η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία έχει ήδη οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των επιχειρηματικών deals, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά το προσεχές δεκαπεντάμηνο.

Δεν είναι μόνο η ύπαρξη πλήθους υπερχρεωμένων εταιρειών που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η ανάγκη πολλών ομίλων να αναδιαρθρώσουν τις δραστηριότητές τους, επιδιώκοντας να τοποθετηθούν καλύτερα στα νέα δεδομένα της αγοράς (εκμετάλλευση των ευκαιριών της κρίσης).

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω επιχειρηματικές κινήσεις, που έλαβαν χώρα μόλις κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Η Εθνική Τράπεζα, μεταξύ άλλων, διέθεσε το 100% της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρείας, κίνηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί τυπικά έως το τέλος του έτους.

Ο όμιλος Καράτζη ρευστοποίησε μέσα στο καλοκαίρι τη θυγατρική του Κρέτα Πολάρις στην Tui (ακίνητο που προορίζεται για τουριστική μονάδα), διευκολύνοντας έτσι τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που σχεδιάζει στη βιομηχανία ειδών συσκευασίας και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η Intralot πούλησε πρόσφατα το 50,05% της θυγατρικής της στην Τζαμάικα έναντι 40 εκατ. δολαρίων και γενικότερα υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων, προκειμένου να περιορίσει τον τραπεζικό της δανεισμό και να εστιάσει περισσότερο σε άλλες αγορές.

Η Lamda Development απέκτησε στρατηγικό εταίρο (και ταμειακή ρευστότητα) τη Varde στον τομέα των εμπορικών κέντρων, λίγο πριν την επιδιωκόμενη εκκίνηση του μεγάλου project στο Ελληνικό.

Η Revoil όχι μόνο αποχώρησε φέτος από τη ζημιογόνο δραστηριότητα της ναυτιλίας, αλλά επίσης πούλησε και τις εγκαταστάσεις που διέθετε στο νομό Καβάλας στη Motor Oil, περιορίζοντας τον καθαρό της δανεισμό περίπου κατά 40%.

Το ΙΑΣΩ συμφώνησε κατ’ αρχάς την πώληση του Iaso General (στο fund CVC, που φέτος εξαγόρασε και το Metropolitan), σε μια προσπάθειά του να περιορίσει τα δανειακά του ανοίγματα. Όλα δείχνουν πως αναμένονται αρκετά ακόμη deals στον ίδιο χώρο, με τους πιο «τολμηρούς» να αναφέρονται στον μελλοντικό σχηματισμό δύο μεγάλων Ομίλων που θα κυριαρχήσουν.

Στον εξαγωγικό κλάδο των μαρμάρων, είδαμε δύο «χτυπήματα» κατά τους τελευταίους μήνες. Ο Παυλίδης εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης Mermeren Kombinat, ενώ η Ικτίνος Μάρμαρα απέκτησε τη μονάδα του Λαζαρίδη, σχεδιάζοντας επενδυτικό πρόγραμμα ύψους δέκα εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Η Centric υπέγραψε συμφωνητικό πώλησης των υπηρεσιών διαφήμισης-προώθησης και υποστήριξης σε παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, κίνηση που σύμφωνα με την εισηγμένη «εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική επαναπροσδιορισμού των βασικών τομέων της δραστηριοποίησής της».

Η επεκτατική τάση της Entersoft, που μετουσιώνεται σε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης ετησίως, δεν εμπόδισε τη γνωστή εταιρεία πληροφορικής στο να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στη θυγατρική της Cardisoft στην εισηγμένη Ίλυδα.

Στον χώρο της πληροφορικής επίσης, η Profile απέκτησε φέτος το 100% της γαλλικής Login και η Space Hellas το 17,2% της ολλανδικής Web-IQ (στο πλαίσιο περαιτέρω διεθνοποίησης των εργασιών τους και διείσδυσης σε νέες αγορές).

H Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας προχωρεί στην εξαγορά του υπόλοιπου 25% των μετοχών της θυγατρικής της στη Βόρεια Ελλάδα, με απώτερο σκοπό την ενοποίηση ολόκληρου του Ομίλου σε μία εταιρεία (οικονομίες κλίμακας).

Ωστόσο, πολύ περισσότερα επιχειρηματικά deals αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαπεντάμηνο. Πέρα από τον χώρο της υγείας (το Ιατρικό Αθηνών δηλώνει έτοιμο να κινηθεί επιθετικά, ενώ στο «κάδρο» έχει μπει και η επόμενη μέρα της Euromedica), στον οποίον ήδη αναφερθήκαμε, «καυτοί» κλάδοι είναι αυτοί των τραπεζών (πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό), της ιχθυοκαλλιέργειας (ελπίζεται ότι μέσα στο έτος θα πουληθούν Νηρέας και Σελόντα, με ορισμένους να πιθανολογούν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και μέσα από ΑΜΚ), της ακτοπλοΐας (γνωστά τα περί σύμπραξης Attica Group-Hellenic Seaways, με τις Μινωικές Γραμμές να αντιδρούν) και φυσικά των ξενοδοχείων.

Θέμα χρόνου είναι η μεταβίβαση της πλειοψηφίας του ΟΛΘ στο σχήμα που πλειοδότησε στον σχετικό φετινό διαγωνισμό.

Η επέκταση μέσα από εξαγορές και απορροφήσεις άλλων εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό αποτελεί πάγια στρατηγική του Ομίλου Sarantis.

Η Altec δρομολογεί σταδιακά τη διάθεση των δύο θυγατρικών της Unisoft και Altec Intergration, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες για τη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους.

Η Νηματουργία Βαρβαρέσος αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με funds.

Στρατηγικός επενδυτής αναζητείται και από την Pasal Development, σε ό,τι αφορά το γνωστό εμπορικό κέντρο Athens Heart.

Μετοχικές εξελίξεις αναμένονται και στην Εθνική-Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς και οι δύο μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες της εισηγμένης κινούνται προς την πώληση των μετοχών τους. 

Εταιρεία ή δραστηριότητα για εξαγορά αναζητεί στο εξωτερικό ο όμιλος EΛΤΟΝ Χημικά. 

Στον κλάδο σιδήρου-χάλυβα, πιθανόν να κλείσει μέσα στη φετινή χρονιά η σύμπραξη μεταξύ των εισηγμένων ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος.

Η Ικτίνος Μάρμαρα έχει δηλώσει πρόθυμη να διαπραγματευθεί την πώληση του αιολικού πάρκου που διαθέτει στο νομό Δράμας.

Με «περισσευούμενο» ταμείο η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων αναζητεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες, προκειμένου να επεκταθεί.

Στον χώρο των οχημάτων, Μοτοδυναμική και Πετρόπουλος δεν θα έλεγαν όχι σε επιθετικές κινήσεις, κάτω φυσικά από προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v