Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε αισιόδοξοι για την τρίτη αξιολόγηση

Η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί φέτος, εκτίμησε. Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι προτεραιότητα. Να μειωθούν σταδιακά οι φόροι. Αρχές του 2018 η νέα εκταμίευση. Μετά το πρόγραμμα, τα μέτρα για το χρέος.

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε αισιόδοξοι για την τρίτη αξιολόγηση

Πολύ θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην κατάθεσή του ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα. 

Οπως ανέφερε, οι εξελίξεις αυτές έχουν αποτυπωθεί στο βελτιωμένο κλίμα στην αγορά, κάτι που επέτρεψε στην Ελλάδα να βγει στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014.

Εχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για την τρίτη αξιολόγηση και το υπόλοιπο του προγράμματος, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. 

Τόνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος ή αμέσως μετά.

Θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά τους επόμενους μήνες και χρόνια. Το Eurogroup έχει ενθαρρύνει την Ελλάδα να επιταχύνει τη δουλειά στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε.

Απαράδεκτα υψηλή η ανεργία

Από την αρχή του τρέχοντος προγράμματος, στόχος ήταν η Ελλάδα να καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια της, για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της. Θέλαμε η ανάκαμψη της Ελλάδας να βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια. Όπως έχουμε μάθει μέσα στην κρίση, οι μη ρεαλιστικές υποθέσεις μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ. Παράδειγμα είναι η ανεργία στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο 21%, σημείωσε. 

Η ανεργία υποχωρεί αλλά παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και απαιτούνται δράσεις, τόνισε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Οσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι από τη μια πλευρά της εξίσωσης είναι τα εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη, η ανάγκη διασφάλισης μιας σχετικής ευελιξίας, ώστε να παραμείνει ελκυστική.

Η ανάπτυξη

Εχουμε περάσει σε νέα φάση στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην ανάπτυξη παρά την πτωτική αναθεώρηση σήμερα από την Κομισιόν. Πέρυσι δεν υπήρχε ανάπτυξη, σημείωσε χαρακτηριστικά, στη δεύτερη τοποθέτησή του, όπου απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. 

Οι μεταρρυθμίσεις

Το τέλος του προγράμματος θα είναι σε κάθε περίπτωση του χρόνου. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση το αν θα προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, για βελτίωση της αγοράς εργασίας και περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας.

Η κρίσιμη καμπή είναι τον Αύγουστο του 2018. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να στέκεται στα πόδια της τόσο από χρηματοδοτικής άποψης όσο και από πλευράς πολιτικών. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι δεν θα ανατραπούν κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Ελπίζω ότι θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε.

Το χρέος

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές, για να χτίσει καμπύλη επιτοκίων, εκτίμησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Εχουμε ήδη κάνει δουλειά στη διαχειρισιμότητα του χρέους. Είναι σημάδι εμπιστοσύνης η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν θα χρειαστεί να βγει πολλές φορές στις αγορές, είναι διαχειρίσιμες οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια, τόνισε.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Το πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει να κάνει με την αναγκαιότητα διόρθωσης των πολύ μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς πριν την κρίση, που κατέστρεψαν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι προτεραιότητα, θα μπορεί να συμβεί με τη λήξη του προγράμματος, σημείωσε.

Πρέπει να μειωθούν σταδιακά οι φόροι

Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί στην Ελλάδα -κάτι που θα μπορούσε να έχει και αντίστροφο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε περισσότερη φοροδιαφυγή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει σταδιακά η επίσημη οικονομία να γίνει πιο ελκυστική για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. 

Αρχές του 2018 η νέα εκταμίευση

Η τρίτη αξιολόγηση πάει πολύ καλά, μου το είπαν ακόμα και σήμερα οι θεσμοί. Βέβαια υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα αλλά είμαι αισιόδοξος. Είμαστε σε καλό δρόμο, για να προχωρήσουμε σε νέα εκταμίευση για την Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μην ξεχνάτε τον μηχανισμό που συνδέει πιθανά μέτρα για το χρέος με την αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα. Θα ξεκινήσει η κουβέντα για αυτό τον μηχανισμό στις αρχές του έτους, τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη επιβαρύνθηκαν στο θέμα του χρέους προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες. Αυτός είπε είναι και ο λόγος που άλλαξαν οι κανονισμοί με το bail in ώστε να μην φορτώνεται ο λογαριασμός στους φορολογούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v