Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Κλειδί για την ανάκαμψη η μεταποίηση

Μια σειρά από θετικά στοιχεία στο χώρο της μεταποίησης καταγράφει το τελευταίο διάστημα ανάλυση της τράπεζας. Τονίζεται η σημασία των επενδύσεων, του σταθερού οικονομικού κλίματος και της φορολογίας.

Alpha Bank: Κλειδί για την ανάκαμψη η μεταποίηση

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του ρυθμού αναπτύξεως της εγχώριας οικονομίας, αποτελεί η ενδυνάμωση των κλάδων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, τονίζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.

Όπως σημειώνει, σε αυτό το πλαίσιο, ο τομέας της μεταποιήσεως δύναται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας.

Το μερίδιο της ελληνικής μεταποιήσεως στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία υποχώρησε από 10,1% την περίοδο 1995-2000 σε 8,4% την περίοδο 2009-2016 υποδηλώνοντας τη συγκριτικά μεγαλύτερη εξασθένηση της μεταποιητικής παραγωγής στην περίοδο της κρίσεως.

Το προηγούμενο έτος, ωστόσο, η συμμετοχή του κλάδου της μεταποιήσεως στη συνολική προστιθέμενη αξία ανέκαμψε σε 8,6%, ενώ οι δείκτες συγκυρίας για το 2017 υποδηλώνουν τάσεις περαιτέρω ανακάμψεως του κλάδου. Ο δείκτης της Markit (Purchasing Managers’ Index-PMI), που αντανακλά τις επιχειρησιακές συνθήκες του τομέα, διαμορφώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα σε επίπεδο άνω του 50 (όριο που προσδιορίζει την μεγέθυνση του τομέα της μεταποιήσεως) και διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο του 2017, μία από τις υψηλότερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί την περίοδο της οικονομικής κρίσεως.

Παράλληλα, ο ρυθμός μεταβολής της βιομηχανικής παραγωγής ακολουθεί ανοδική πορεία και ο ρυθμός αυξήσεως των νέων παραγγελιών στον κλάδο, αν και βραδύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ανάμεσα στους υψηλότερους της τελευταίας δεκαετίας.

Αύξηση παρατηρήθηκε στις εγχώριες παραγγελίες και κυρίως στις παραγγελίες εξαγωγών που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2016.

Τέλος, σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι οι μεταποιητικές βιομηχανίες προέβησαν σε προσλήψεις για έκτο συνεχή μήνα, τον Οκτώβριο του 2017, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες έντονης ζητήσεως.

Η ελληνική μεταποίηση προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μακροχρόνια προοπτική αναπτύξεως διευρύνοντας τις εξαγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και υποστηρίζοντας τη μεταστροφή του παραγωγικού της υποδείγματος. Κατά τη χρονική περίοδο 2008-2016 οι εξαγωγές μεταποιητικών προϊόντων της Ελλάδας αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 87% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών της χώρας.

Η αξία τους δε, την τελευταία πενταετία άγγιξε κατά μέσο όρο τα €23,2 δισ. ετησίως, ενώ η αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε σε €43,2 δισ. ετησίως (ΙΟΒΕ, Μάιος 2017). Σε όρους αξίας εξαγωγών μετά τα πετρελαιοειδή, το 2016 ξεχωρίζουν τα τρόφιμα και τα βασικά μέταλλα, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα €3,2 δισ. και €2,5 δισ. αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα χημικά προϊόντα (€1,3 δισ.), τα φαρμακευτικά προϊόντα (€1 δισ.) και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (€1 δισ.). Τέλος, δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει τα τελευταία έτη η βιομηχανία ποτών.

Η ανάπτυξη και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της ελληνικής μεταποιήσεως προϋποθέτουν την ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών, τονίζει η Alpha Bank συμπληρώνοντας τη σημασία του σταθερού οικονομικού κλίματος και φορολογικού πλαισίου και κυρίως επιχειρηματικής εξωστρέφειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v