Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα αλληλεγγύης: Πώς ενεργοποιούνται αιτήσεις σε αναστολή

Με ποιο τρόπο οι δήμοι ή τα Κέντρα Κοινότητας θα επαναχορηγούν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε δικαιούχους στους οποίους διακόπηκε η παροχή. Τι προβλέπεται για όσους αποδειχθεί ότι δεν δικαιούνταν το επίδομα.

Επίδομα αλληλεγγύης: Πώς ενεργοποιούνται αιτήσεις σε αναστολή

Έως και δύο μήνες μετά την ημερομηνία αναστολής της χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA), έχουν προθεσμία οι δικαιούχοι προκειμένου να μεταβούν στον Δήμο και να δηλώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επαναχορήγησης.

Όπως μάλιστα προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, εάν η διαδικασία γίνει εμπρόθεσμα, τότε το ΚΕΑ θα επαναχορηγηθεί αναδρομικά τον ερχόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο κόπηκε. Με στόχο να ρυθμιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αναστολή χιλιάδων βοηθημάτων, στο έγγραφο γίνεται διάκριση ανάμεσα στις περιπτώσεις που η αναντιστοιχία στις αιτήσεις αφορά μη δήλωση οικονομικών στοιχείων ή σε λήξη της άδειας διαμονής.

Αναλυτικά, όπως περιγράφεται:

Α) Τη Δευτέρα 13/11/2017, ανακλήθηκαν 6.664 εγκεκριμένες αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση «Αναστολής». Για τις συγκεκριμένες αιτήσεις, το νοικοκυριό δικαιούται να επανυποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα μετά την πάροδο ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διακοπής, με την προϋπόθεση ότι έχουν επιστραφεί τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Β) Επιπλέον, την ίδια ημερομηνία τέθηκαν σε κατάσταση «Αναστολής» 16.838 αιτήσεις.

Για τις περιπτώσεις μαζικών αναστολών κατόπιν διενέργειας μηνιαίων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ισχύουν σύμφωνα με το υπουργείο τα εξής:

1. Τις δέκα πρώτες ημέρες κάθε μήνα (και πριν εκδοθεί το αρχείο πληρωμής) διεξάγονται οι μηνιαίες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των αιτήσεων του ΚΕΑ από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Οι διασταυρώσεις αφορούν το εξάμηνο αναφοράς του προηγούμενου μήνα. Για παράδειγμα, μέχρι τη 10η Νοεμβρίου έγιναν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των αιτήσεων, η εισοδηματική ενίσχυση των οποίων θα καταβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου, με μήνα αναφοράς τoν Οκτώβριο και εξάμηνο αναφοράς Απρίλιο - Σεπτέμβριο.

2. Οι αιτήσεις στις οποίες διαπιστώνεται αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα έχουν δηλωθεί στην αίτηση και στην τρέχουσα κατάσταση του νοικοκυριού τίθενται σε κατάσταση «Αναστολής», με ημερομηνία την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα (στο ανωτέρω παράδειγμα, 31 Οκτωβρίου) και δεν περιλαμβάνονται στο αρχείο πληρωμής του Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα αποστέλλεται γραπτό ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο που ο δικαιούχος έχει δηλώσει στην αίτηση. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία αναστολής εμφανίζεται στην πλατφόρμα του ΚΕΑ, στο «Ιστορικό» κάθε αίτησης και δεν συμπίπτει με την αποστολή του γραπτού μηνύματος.

Α. Οι περιπτώσεις στις οποίες η αναντιστοιχία αφορά μη δήλωση οικονομικών στοιχείων, αντιμετωπίζονται ως εξής:

(i) Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία αναστολής (στο παράδειγμα: 31 Δεκεμβρίου) να μεταβεί στον Δήμο, προκειμένου να δηλώσει τα ελλιπή στοιχεία στην αίτησή του. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Δήμου (ή του Κέντρου Κοινότητας), που έχει οριστεί επόπτης, προβαίνει σε επανενεργοποίηση και τροποποίηση της αίτησης, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί. Προσοχή: ο δικαιούχος πρέπει να δηλώσει τα ελλιπή στοιχεία τα οποία αφορούν στο τελευταίο εξάμηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (στο παράδειγμα, αν η αίτηση τροποποιείται τον Νοέμβρη ισχύει το εξάμηνο αναφοράς Μάιος - Οκτώβριος. Αν η αίτηση τροποποιείται τον Δεκέμβρη, ισχύει το εξάμηνο αναφοράς Ιούνιος - Νοέμβριος).

(ii) Κατόπιν εισαγωγής των ορθών στοιχείων και σε περίπτωση που εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι υπαγωγής στο πρόγραμμα, η εισοδηματική ενίσχυση του ΚΕΑ θα καταβληθεί αναδρομικά τον ερχόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο επανενεργοποιήθηκε, με το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην Τροποποιητική Αίτηση.

(iii) Στην περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει χωρίς ο δικαιούχος να μεταβεί στον Δήμο, ενεργοποιούνται οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες «…το νοικοκυριό δικαιούται να επανυποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα μετά την πάροδο ενός έτους, από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διακοπής και με την προϋπόθεση ότι έχουν επιστραφεί τα αχρεωστήτως καταβληθέντα», οπότε η αίτηση θα ανακληθεί αυτομάτως.

(iv) Στις ανωτέρω περιπτώσεις μαζικών αναστολών κατόπιν διενέργειας μηνιαίων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων δεν απαιτείται από τους δήμους η αποστολή εισηγήσεων περί αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών/συμψηφισμού ποσών. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπολογισμός και η καταβολή των αχρεωστήτως/συμψηφισθέντων ποσών γίνεται αυτομάτως από το σύστημα.

Β. Οι περιπτώσεις στις οποίες η αναντιστοιχία αφορά σε λήξη της άδειας διαμονής (περιπτώσεις νοικοκυριών που περιλαμβάνουν μέλη από την αλλοδαπή), αντιμετωπίζονται ως εξής:

(i) Σε περίπτωση προσκόμισης της ανανεωμένης άδειας (ή της βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση της άδειας διαμονής), o εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Δήμου (ή του Κέντρου Κοινότητας), που έχει οριστεί επόπτης, ανακαλεί την αρχική αίτηση και καταθέτει νέα.

(ii) Σε αυτή την περίπτωση, η εισοδηματική ενίσχυση του ΚΕΑ θα καταβληθεί τον ερχόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε, χωρίς να αναγνωρίζεται αναδρομικότητα στην καταβολή.

(iii) Σε περίπτωση που εκ παραδρομής έχει καταχωρηθεί στην αίτηση λανθασμένη ημερομηνία λήξης της άδειας διαμονής, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του δήμου (ή του Κέντρου Κοινότητας) που έχει οριστεί επόπτης προβαίνει σε απευθείας τροποποίηση της αίτησης συμπληρώνοντας την ορθή ημερομηνία λήξης της άδειας διαμονής.

(iv) Σε αυτή την περίπτωση, η εισοδηματική ενίσχυση του ΚΕΑ θα καταβληθεί αναδρομικά τον ερχόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο επανενεργοποιήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v