Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακατάσχετος ο λογαριασμός συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς

Στον εν λόγω τραπεζικό λογαριασμό πιστώνονται αποκλειστικά η εγγύηση, το τέλος χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και το πλειστηρίασμα εκάστου πλειστηριασμού.

Ακατάσχετος ο λογαριασμός συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς

Δίχτυ προστασίας από κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συμβολαιογράφων οι οποίοι διενεργούν πλειστηριασμούς απλώνει κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η απόφαση ενεργοποιείται από σήμερα, ημέρα δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προσδιορίζει τους ειδικότερους όρους τήρησης και γνωστοποίησης στα πιστωτικά ιδρύματα του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των συμβολαιογράφων που ενεργούν ως υπάλληλοι ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, έναντι όλων των δανειστών τους και για χρέη και οφειλές τους από κάθε αιτία.

Με βάση την απόφαση, κάθε συμβολαιογράφος δύναται να δηλώσει ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, σε περισσότερα του ενός πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός είναι μοναδικός ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Επί της διαδικασίας, ορίζεται ότι με δήλωση του συμβολαιογράφου προς πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα καθορίζεται ειδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που ανοίγεται σε αυτό και εξυπηρετεί αποκλειστικά την επαγγελματική του δραστηριότητα ως υπαλλήλου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Στον τραπεζικό λογαριασμό πιστώνονται αποκλειστικά η εγγύηση, το τέλος χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και το πλειστηρίασμα εκάστου πλειστηριασμού.

Σε περίπτωση που τηρείται ήδη τραπεζικός λογαριασμός σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, ο συμβολαιογράφος δύναται να προβεί σε τροποποίηση των όρων του συγκεκριμένου λογαριασμού, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις των δύο προηγούμενων εδαφίων.

Κάθε συμβολαιογράφος δύναται να προβεί σε άνοιγμα νέου ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού του. Επιπλέον, στην απόφαση ορίζεται ότι είναι δυνατή η τήρηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού σε ξένο νόμισμα, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις ανάγκες διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v