Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: «Μάχη» στη Μεσόγειο δείχνουν οι κρατήσεις από Γερμανία

Ισχυρή ζήτηση για Ηράκλειο, Ρόδο και ολικό comeback της Κω στην αγορά της Γερμανίας για το νέο έτος. Πώς κινούνται Ισπανία, Αίγυπτος, Τουρκία. Ποιοι προορισμοί βρέθηκαν στην κορυφή των κρατήσεων τον Νοέμβριο.

Τουρισμός: «Μάχη» στη Μεσόγειο δείχνουν οι κρατήσεις από Γερμανία

«Θερμό» από πλευράς ανταγωνισμού προδιαγράφεται το καλοκαίρι του 2018 στη Μεσόγειο. Σ’ αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν παράγοντες της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς, με αφορμή τα πιο πρόσφατα στοιχεία κρατήσεων από την αγορά της Γερμανίας, η οποία αποτελεί το βαρόμετρο για τις τάσεις που διαμορφώνονται στις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού στην κεντρική, δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι όποιες εκτιμήσεις για την επόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο παραμένουν εξαιρετικά επισφαλείς. Ιδιαίτερα καθώς ενισχύεται περαιτέρω η ρευστότητα στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την επίσημη αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως νέας πρωτεύουσας του Ισραήλ. Απόφαση η οποία πυροδοτεί ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις και θέτει εν αμφιβόλω τις τάσεις που καταγράφονταν μέχρι στιγμής στην αγορά προκρατήσεων για χώρες όπως η Αίγυπτος.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από την πλατφόρμα Traveltainment και αφορούν κρατήσεις που έγιναν τον Νοέμβριο στη Γερμανία, τόσο σε ταξιδιωτικά γραφεία όσο και διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων και online γραφεία ταξιδίων (OTAs).

Σύμφωνα με την Traveltainment, τον Νοέμβριο η Χουργκάντα της Αιγύπτου σημείωσε αύξηση κρατήσεων 72% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο προορισμός της Ερυθράς Θάλασσας, μάλιστα, ξεπέρασε σε όγκο κρατήσεων τη, συνήθως πρώτη αυτή την περίοδο, Πάλμα της Ισπανίας και αναδείχθηκε δημοφιλέστερος προορισμός της γερμανικής αγοράς για τον συγκεκριμένο μήνα.

Έκπληξη θεωρείται από παράγοντες της γερμανικής αγοράς η μεγάλη αύξηση κρατήσεων 49% που κατέγραψε τον Νοέμβριο η περιοχή της Αττάλειας. Πολύ περισσότερο καθώς η περιοχή έκλεισε το φετινό εννεάμηνο με πτώση της τάξης του 11,1% (στοιχεία αεροπορικής κίνησης της ομοσπονδιακής στατιστικής Αρχής της Γερμανίας Destatis). Η άνοδος του τουρκικού προορισμού, μάλιστα, ερμηνεύεται ως ένδειξη για ισχυρές πωλήσεις της περιοχής στην αγορά προκρατήσεων για τη θερινή περίοδο του 2018.

Με τους προορισμούς της Ισπανίας να κινούνται κατά βάση σε αρνητικούς ρυθμούς (+3% η Τενερίφη αλλά -2% η Πάλμα, -2% η Φουερτεβεντούρα, -1% η Λας Πάλμας, -3% η Αρεσίφε), μόνο η Ελλάδα έχει να αντιπαραθέσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προορισμών στη γερμανική αγορά.

Από τα στοιχεία της Traveltainment, μάλιστα, προκύπτει πως στο δίδυμο Χουγκάντα-Αττάλεια η Ελλάδα αντιπαραθέτει ένα πολύ ισχυρό «τρίγωνο» διακοπών στο Αιγαίο, με πύλες εισόδου τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Ρόδου και Κω. Οι τρεις ελληνικοί προορισμοί κατέγραψαν υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης κρατήσεων τον Νοέμβριο στη Γερμανία, θέτοντας ήδη υποψηφιότητα να καταταγούν στις κορυφαίες θέσεις των μπεστ σέλερ της συγκεκριμένης αγοράς για το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με το Traveltainment, τον Νοέμβριο το Ηράκλειο κατέγραψε αύξηση κρατήσεων 29% ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκε η Ρόδος, με αύξηση 26%. Ολική ανάκαμψη από τις απώλειες των τελευταίων χρόνων εμφανίζει η Κως καθώς τον ίδιο μήνα κατέγραψε αύξηση κρατήσεων 65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v