Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μεγάλα και τα ψιλά γράμματα... του μνημονίου για την ενέργεια

Τον Μάιο του 2018, ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Τον Μάρτιο, η απεμπλοκή της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ, τον Φεβρουάριο, ο πλειοδότης για τον ΔΕΣΦΑ. Πότε θα αρχίσουν να μειώνονται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Τα μεγάλα και τα ψιλά γράμματα... του μνημονίου για την ενέργεια

Από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει σειρά προαπαιτούμενων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που παρουσίασε η Καθημερινή.

Τα μεγαλύτερα θέματα από αυτά είναι πρωτίστως η έναρξη των διαδικασιών πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τον Μάιο του 2018 κι αφού πρώτα υλοποιηθούν οι όποιες απαιτούμενες νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις που αφορούν στην απόσχιση και την παραχώρησή τους.

Δεύτερο μεγάλο θέμα είναι αυτό της εξάλειψης κάθε οριζόντιας ή κάθετης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της Εταιριών Παροχής Αερίου έως τον Μάρτιο του 2018. Μάλιστα η συμφωνία προβλέπει ότι στην περίπτωση αποχώρησης κάποιων εκ των υφιστάμενων μετόχων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εποπτεύσουν κάθε επίπτωση στον ανταγωνισμό και ιδίως πριν η ΔΕΠΑ υποβάλει προσφορά. Εννοεί την αποχώρηση της εταιρίας από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και την απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού ή ολόκληρης της ΕΠΑ Αττικής.

Τρίτο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει το μνημόνιο είναι η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Όπως ορίζεται, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 θα έχει επιλεχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, έως τον Απρίλιο θα έχει υπογραφεί η συμφωνία αγοράς μετοχών και η συμφωνία μετόχων και τον Ιούνιο θα έχει κλείσει η πώληση.

Πέρα όμως από αυτά τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις με μονοπωλιακό χαρακτήρα στην αγορά ενέργειας, υπάρχουν και σειρά μέτρων που οδηγούν στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα συνεχιστούν με την καθιέρωση ενός μηχανισμού παρακολούθησης ανά εξάμηνο της πορείας τους και κυρίως της μείωσης του μεριδίου της ΔEH στην αγορά. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ έπειτα θα λαμβάνεται υπόψη η θέση της δημόσιας εταιρίας μετά τη λήψη των διαρθρωτικών μέτρων της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, την εισαγωγή του target model και το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα στο χαρτοφυλάκιο της παραγωγής της ΔEH.

Αν η δημόσια επιχείρηση χάνει μερίδιο, τότε θα μειώνονται και οι ποσότητες δημοπρασίας. Τον Ιούνιο επίσης του 2018 θα ληφθεί νέα απόφαση για την τιμή εκκίνησης, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές των ρύπων.

Για έναν ακόμη χρόνο χωρίς μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας θα μείνουν οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μνημονίου, έως τον Φεβρουάριο του 2018 θα γίνει προ-κοινοποίηση του μηχανισμού και μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η κοινοποίησή του. Ο μηχανισμός θα βασίζεται σε δημοπρασίες, περιλαμβάνοντας τις μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Ο προηγούμενος μηχανισμός έληξε τον Απρίλιο του 2017.

Η χρέωση προμηθευτή θα μειωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018 από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και έως το τέλος της ίδιας χρονιάς θα έχει καταργηθεί με αντικατάστασή του από τα Πράσινα Πιστοποιητικά.

Τον Απρίλιο του 2018 θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί στήριξης των ΑΠΕ, καθιερώνοντας έναν νέο ανταγωνιστικό τρόπο χρηματοδότησης της «πράσινης»  παραγωγής ρεύματος. Επίσης μέχρι τον Μάιο του 2018, το δημόσιο θα πρέπει να έχει αποπληρώσει τις οφειλές του στη ΔEH.   

Τέλος, έως τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να έχουν ετοιμάσει τις διαδικασίες για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των επιμέρους αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v