Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Reality check» για τα κόκκινα δάνεια το 2018

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους. Τα όπλα και το κρίσιμο ερώτημα της τιμής πώλησης πακέτων NPLs αναλύει άρθρο της στήλης Breakingviews του Reuters.

«Reality check» για τα κόκκινα δάνεια το 2018

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» ήταν η αποκαλυπτική συμβουλή ενός αρχαίου σκεπτικιστή όταν είδε τον Δούρειο Ίππο. Μετά από χρόνια βαριών απωλειών, οι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες έχουν μάθει να είναι εξίσου επιφυλακτικοί. Οι τράπεζες έχουν φιλόδοξα σχέδια, να ξεφορτωθούν πάνω από το ένα τρίτο των «κόκκινων» και επισφαλών δανείων. Όμως χωρίς μια πιο ξεκάθαρη ιδέα ως προς το τι μπορεί να πληρώσουν οι αγοραστές, οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη «ορατότητα» ως προς το πόσα προβλήματα θα έχουν ακόμα μπροστά τους.

Σχεδόν οκτώ χρόνια από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους, οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με μεικτά «κόκκινα» δάνεια ύψους 101 δισ. ευρώ -που ισοδυναμούν με το ήμισυ του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους. Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στοχεύουν σε μείωση του ποσού αυτού στα 64,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, με τη βοήθεια της πώλησης δανείων με ονομαστική αξία 11,6 δισ. ευρώ.

Αυτός ο στόχος είναι φιλόδοξος: οι τράπεζες πούλησαν δάνεια αξίας μόλις 1,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ιστορικά, οι αγοραστές αποθαρρύνονταν από τα κόστη, τους νομικούς κινδύνους και την πολιτική αβεβαιότητα.

Η βελτιωμένη οικονομική ανάπτυξη -το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% φέτος- και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων λογικά θα βοηθήσουν. Το ίδιο θα μπορούσε να βοηθήσει και το κυβερνητικό σχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να ανακτήσουν τις εγγυήσεις και θα μπορούσε επίσης να πείσει ορισμένους κακοπληρωτές να αρχίσουν και πάλι να εξυπηρετούν τα χρέη τους.

Η απουσία μεγάλων πωλήσεων δανείων, ωστόσο, καθιστά δύσκολο το να γνωρίζει κανείς αν οι τράπεζες έχουν «στην άκρη» επαρκείς προβλέψεις για να αποφύγουν περαιτέρω απομειώσεις. Πάρτε για παράδειγμα την Πειραιώς, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, με βάση τα στοιχεία ενεργητικού.

Οι προβλέψεις σε μετρητά καλύπτουν το 70% της αξίας των ύψους 22,1 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων της. Ωστόσο, αν σε αυτό προστεθούν δάνεια 11,7 δισ. ευρώ που έχουν αναδιαρθρωθεί κατά το παρελθόν ή που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν», η κάλυψη μειώνεται στο λιγότερο εντυπωσιακό 46%. Για να αυξηθούν οι προβλέψεις στο 70% ολόκληρου του χαρτοφυλακίου, η Πειραιώς θα έπρεπε να «βάλει στην άκρη» 8,1 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος της πίεσης έχει ήδη προεξοφληθεί: η Πειραιώς έχει αγοραία αξία μόλις 1,6 δισ. ευρώ και διαπραγματεύεται σε λιγότερο από το ήμισυ της λογιστικής της αξίας. Η βελτίωση της οικονομίας έχει βοηθήσει ώστε να συρρικνωθούν τα εκκρεμή «κόκκινα» δάνεια κατά 7,6% από την «κορυφή» του Μαρτίου του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Όμως, οι τράπεζες θα πρέπει να ξεφορτωθούν περισσότερα δάνεια σε αξιοπρεπείς τιμές, για να μπορέσουν οι μέτοχοι να καθησυχαστούν ότι θα αποφύγουν ένα ακόμα χτύπημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v