Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μασάζ» στην Νουί από τους τραπεζίτες

Τα κόκκινα δάνεια και τα stress test στο επίκεντρο της συνάντησης στη Φρανκφούρτη. Μακροπρόθεσμες λύσεις για τα NPLs και κυνήγι στρατηγικών κακοπληρωτών ζητά ο SSM. Οι θέσεις των ελλήνων τραπεζιτών.

«Μασάζ» στην Νουί από τους τραπεζίτες

Η προετοιμασία των ελληνικών τραπεζών ενόψει της διεξαγωγής των stress tests, αλλά και οι κινήσεις τους προς την κατεύθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων, με αιχμή τους πλειστηριασμούς, και την ριζική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν σήμερα στην Φρανκφούρτη τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι για μια ακόμη φορά η Ντανιέλ Νουί θα τονίσει στους Έλληνες τραπεζίτες την ανάγκη επιτάχυνσης των μέτρων που αφορούν την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αιχμή την τιμωρία των στρατηγικά κακοπληρωτών αλλά και την εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μέσω πωλήσεων των δανείων τους σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Τα τεστ αντοχής

Για τα τεστ αντοχής οι τραπεζίτες υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕΤ Νικόλαου Καραμούζη αναμένεται να αναπτύξουν στην κ. Νουί μια σειρά από επιχειρήματα για την κεφαλαιακή εικόνα των ελληνικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να πείσουν την Φρανκφούρτη για την σταθερότητα του συστήματος όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων-ενεχύρων.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι οι Έλληνες συνομιλητές της Ντανιελ Νουί δεν πρόκειται να γίνουν σοφότεροι για τις παραμέτρους διεξαγωγής των stress tests κατά τη διάρκεια του σημερινού ραντεβού, καθώς οι όροι θα γίνουν γνωστοί από την Ευρωπαϊκή Αρχή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Τα κόκκινα δάνεια

Το θέμα, όμως, των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι, σύμφωνα με υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, αυτό που θα κυριαρχήσει στην σημερινή συζήτηση. Το μήνυμα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού προς τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρο ως προς τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν. Να σταματήσουν τις διαγραφές δανείων και να επικεντρωθούν στους πλειστηριασμούς, τις πωλήσεις και τις ρευστοποιήσεις όσον αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά.

Οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν στην κ. Νουί τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν το 2018, τόσο στο μέτωπο των πωλήσεων κόκκινων καταναλωτικών αλλά και δανείων μικρών επιχειρήσεων, όσο και στις ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων η εποπτική αρχή έχει διαμηνύσει στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι πρέπει να προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα μακροχρόνιων ρυθμίσεων όχι οριζόντιου χαρακτήρα, αλλά κατά περίπτωση, δηλαδή ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, δυνατότητα και προοπτική του κάθε δανειολήπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v