Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤ σε Ντ. Νουί: Ουσιαστική η βελτίωση των ελληνικών τραπεζών

Παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για ρευστότητα και κόκκινα δάνεια. Τι συζητήθηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο Jens Weidmann σε τραπεζίτες, Γ. Στουρνάρα, Θ. Φέσσα, Ευ. Μυτιληναίο, Μ. Στασινόπουλο, Γ. Ρέτσο και Ευ. Βασιλάκη.

ΕΕΤ σε Ντ. Νουί: Ουσιαστική η βελτίωση των ελληνικών τραπεζών

Για ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μίλησε η διοίκηση της ΕΕΤ στο ραντεβού με την Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Benoît Coeuré.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, οι τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών, ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα.

Στις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις και οδηγίες με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τη συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το ραντεβού έγινε στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων της ΕΕΤ και των Διοικήσεων των Ελληνικών τραπεζών μελών της με τις εποπτικές αρχές. Η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ και Πρόεδρο της Eurobank Ergasias κ. Νικόλαο Καραμούζη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστο Μεγάλου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Ergasias, κ. Φωκίωνα Καραβία, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, κ. Σπύρο Φιλάρετο, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ, κ. Γεώργιο Αρώνη, και τη Γενική Γραμματέα της ΕΕΤ, κα Χαρούλα Απαλαγάκη.

Το γεύμα στην Bundesbank

Σήμερα πραγματοποιήθηκε και γεύμα εργασίας στα γραφεία της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, Dr. Jens Weidmann, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των Κεντρικών Τραπεζών Γερμανίας και Ελλάδας και τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Jens Plötner.

Πέραν των Ελλήνων τραπεζιτών συμμετείχε και ο Γιάννης Στουρνάρας. Εκ μέρους του ΣΕΒ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Φέσσας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, Μιχάλης Στασινόπουλος. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου Γιάννη Ρέτσο, και τον Ευτύχιο Βασιλάκη, Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων. Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως σημειώνει η ΕΕΤ ευχαρίστησε θερμότατα τον Πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και τους συνεργάτες του για την πρόσκληση και επιβεβαίωσε την πρόθεση των τριών φορέων εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα (ΕΕΤ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ) για τη συνέχιση θετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ελληνική οικονομία, την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v