Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικειμενικές αξίες: Διακόσιοι εκτιμητές για 10.000 τιμές ζώνης

Πιάνουν δουλειά για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών οι πιστοποιημένοι εκτιμητές. Περίπου 200 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο. Ποια αμοιβή θα λάβουν.

Αντικειμενικές αξίες: Διακόσιοι εκτιμητές για 10.000 τιμές ζώνης

Ένας στους τρεις πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην «περιπέτεια» σύνταξης του νέου καταλόγου αντικειμενικών αξιών, με χαρακτηριστικά όσο το δυνατόν πιο κοντινά στην πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους 658 εκτιμητές ακινήτων, περίπου 200 είναι αυτοί οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για να πιάσουν δουλειά.

Η αμοιβή τους είναι 50 ευρώ για κάθε τιμή ζώνης που θα εισηγηθούν (με πλαφόν συνολικής αμοιβής 5.000 ευρώ), ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένος: μόλις 20 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων τους, θα πρέπει να κάνουν εισηγήσεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν επαρκή και τον αριθμό των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τον χρόνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι προτάσεις τους θα ληφθούν υπόψη χωρίς να υπάρχει δεσμευτικός χαρακτήρας. Οι εισηγήσεις θα συγκριθούν με άλλα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και από το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών, την τελική απόφαση θα λάβει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα συστηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εκτιμητές θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο-πρότυπο εκτίμησης για καθεμία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που στήνεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος πρώτου ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης θα παραθέτουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.

Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίηση, θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.

Μετά αναλαμβάνουν να τρέξουν το πρόγραμμα υπάλληλοι, κυρίως του Τμήματος Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και άλλων Τμημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γ.Γ.Δ.Π.

Με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, οι νέες τιμές ακινήτων θα πρέπει να είναι έτοιμες έως τα τέλη Μαρτίου ενώ εάν διαπιστωθεί από τις επερχόμενες αυξομειώσεις στις τιμές πως διαταράσσεται ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ (2,650 δισ. ευρώ), θα υπάρξει η αναγκαία προσαρμογή των συντελεστών του φόρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v