Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και επίσημα στο Υπερταμείο οι μετοχές των ΔΕΚΟ

Το υπερταμείο είναι πλέον ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Πέρασαν στον έλεγχό του οι συμμετοχές του δημοσίου. Το μήνυμα της διοίκησης.

Και επίσημα στο Υπερταμείο οι μετοχές των ΔΕΚΟ

Και τυπικά στο υπερταμείο πέρασαν πλέον οι μετοχές 15 δημοσίων επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ) και τα ποσοστά σε άλλες τρεις επιχειρήσεις (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ελάχιστο ποσοστό στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών που ανήκουν στον όμιλο Folli Follie) που κατείχε το Δημόσιο. Ετσι, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, όπως ονομάζεται το Υπερταμείο, καθίσταται ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας αφού θα απασχολεί 40.000 υπαλλήλους, έχοντας μεγαλύτερη θυγατρική τη ΔΕΗ (της οποίας η ΕΕΣΥΠ θα ελέγχει το 34%), με περίπου 18.900 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ μεταβιβάζονται οι συμμετοχές του δημοσίου σε ΔEH (34%), ΕΥΔΑΠ (51%), ΕΥΑΘ (51%), Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ (ελέγχει τις Ο.ΣΥ ΑΕ και ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ), ΟΣΕ, ΟΑΚΑ (διαχειρίζεται το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου), ΕΛΒΟ (είναι υπό ειδική εκκαθάριση), Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το 25% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (μειοψηφικό ποσοστό καθώς η πλειοψηφία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας Κορίνθου, στους οργανισμούς Κεντρικών Αγορών Θεσσαλονίκης και Αθήνας, η HELEXPO και ένα πολύ μικρό ποσοστό των ΚΑΕ (μικρότερο από το 1%).

Σημειώνεται πως αρχικά επρόκειτο να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή θυγατρική του υπερταμείου, η ΕΔΗΣ ΑΕ, κάτω από την οποία θα μεταφέρονταν οι συμμετοχές που προαναφέρθηκαν. Τελικά επελέγη ένα πιο ευέλικτο σχήμα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, με τη μεταφορά των συμμετοχών κατευθείαν στο Υπερταμείο. Το τελευταίο ελέγχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Σε ανακοίνωση της ΕΕΣΥΠ ΑΕ αναφέρεται πως «κατόπιν της ψήφισης του νόμου 4512/2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ανακοινώνει την επίσημη μεταβίβαση των συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στο δυναμικό της».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η συνεργασία με τα στελέχη και τους εργαζόμενους των Δημόσιων Επιχειρήσεων για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, με αφοσίωση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, που θα γίνει στη βάση κοινών αξιών και αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των Δημοσίων Επιχειρήσεων για την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και την ανάγκη καλύτερης ανταπόκρισης στις ανάγκες ενός απαιτητικού οικονομικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

«Σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας είναι να συγκεντρώσει κάτω από μια ενιαία δομή τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και συμμετοχών σε στρατηγικής σημασίας Δημόσιες Επιχειρήσεις, και να προωθήσει νέα πρότυπα, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες της σύγχρονης εποχής, που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και απαιτούν συλλογική προσπάθεια. Απαιτούν διαφάνεια, αξιοκρατία, ανάληψη ευθύνης, μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, εξωστρέφεια και ανοικτή επικοινωνία για να εδραιώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Θα δουλέψουμε για την επίτευξη των στόχων μας με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη επίγνωση των μεγάλων απαιτήσεων και προκλήσεων που προέκυψαν από τη δύσκολη περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης.

Στο τέλος αυτής της μακράς διαδρομής, και όταν σταδιακά θα έχουμε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε συμβάλει στην επιτυχία του μετασχηματισμού του πιο νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας: των Δημόσιων Επιχειρήσεων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και είναι κομβικής σημασίας προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τον εθνικό της πλούτο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v