Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάρτιο... κληρώνει για ΕΠΑ και τον διαγωνισμό πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ

Την προσαρμογή της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης της ΔΕΠΑ στο ενδεχόμενο αποχώρησης τόσο της ίδιας ή και άλλων μετόχων στις θυγατρικές της ΕΠΑ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Μέχρι τον Μάρτιο η εξάλειψη όλων των εμποδίων στην αγορά φυσικού αερίου.

Μάρτιο... κληρώνει για ΕΠΑ και τον διαγωνισμό πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του διαγωνισμού πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ στην περίπτωση που αποχωρήσει από τις θυγατρικές της ΕΠΑ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο ταυτόχρονα θέτει ως προαπαιτούμενο το ξεκαθάρισμα των μεταξύ τους σχέσεων μέχρι τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, στο κείμενο που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί και στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου ορίζεται ως προαπαιτούμενη δράση η έγκριση ενός μεσοπρόθεσμου "οδικού χάρτη" για την περίοδο 2017-2020 το οποίο θα ενσωματώνει τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τη δημιουργία αγορών φυσικού αερίου (εξισορρόπησης κλπ.) έως τον Μάρτιο. Ο χάρτης πορείας θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξάλειψη των εναπομενόντων εμποδίων για την αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές χονδρικής και λιανικής, τη διαχείριση και την προώθηση των διασυνδέσεων, προωθώντας τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και επεκτείνοντας το δίκτυο διανομής και μεταφοράς. Προβλέπεται επίσης στο σχεδιασμό  και η δημιουργία πλατφόρμας εξισορρόπησης και ανταλλαγής αερίου.

Στον ίδιο οδικό χάρτη θα περιλαμβάνεται και η εξάλειψη όλων των οριζόντιων και κάθετων εμποδίων ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τις θυγατρικές της Εταιρίες Προμήθειας Αερίου (ΕΠΑ), κείμενο το οποίο θα είναι "βασικό παραδοτέο" μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Σε περίπτωση εξόδου οποιουδήποτε μετόχου από τις ΕΠΑ (στην Αττική είναι οι ΔΕΠΑ και Shell και στη Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία οι ΔΕΠΑ και ΕΝΙ) τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξουν έκθεση πιθανών επιπτώσεων και εμποδίων πριν το διαγωνισμό πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ. Στην περίπτωση που υπάρξουν επιπτώσεις τότε η διαδικασία του διαγωνισμού θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Σημειώνεται ότι με βάση το κείμενο συμμόρφωσης η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ ορίζεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v