Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για έγκριση της δόσης τη Δευτέρα

Τα προαπαιτούμενα και οι εκκρεμότητες στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας. Δεν αποκλείεται να χρειαστούν λίγες ακόμη μέρες για την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί στις 26 Φεβρουαρίου.

Αγώνας δρόμου για έγκριση της δόσης τη Δευτέρα

Μάχη με τον χρόνο για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει συζήτηση και στο συμβούλιο των διοικητών του ESM.

Ξεκάθαρη εικόνα για το εάν την ερχόμενη Δευτέρα θα μπει σφραγίδα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης μέχρι τώρα δεν υπάρχει, όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές. Ορισμένες πηγές μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες για την εκταμίευση, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χρήση των κεφαλαίων του ESM.

Από τα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης, τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το καλοκαίρι, ένα ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος δανεισμού από τον επίσημο τομέα και 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποβοήθηση της σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Οι γκρίζες ζώνες της εκταμίευσης συνεχίζουν να εντοπίζονται σε δύο κυρίως μέτωπα: των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο δεν ορίζει ποσοτικό στόχο, κάνοντας το τοπίο θολό. Οι δανειστές έχουν ζητήσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα.

Μέχρι σήμερα, διενεργούνται μετ’ εμποδίων και με χαμηλές ταχύτητες, γεγονός το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Διοικητή της TτE με τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταγεγραμμένες αρρυθμίες επανακαθορίζουν τις ετήσιες εκτιμήσεις διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 10.000 σε περίπου 5.000-6.000.

Στο μέτωπο του Ελληνικού, παρότι αναμένεται θετική απόφαση από το ΣτΕ, αυτή ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί.

Δύο ακόμα εκκρεμότητες μένει να διευθετηθούν αύριο, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αφενός και αφετέρου, την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Σε μία κίνηση αύξησης της πίεσης και επιτάχυνσης των εξελίξεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν στην Αθήνα για έναν πρώτο γύρο συζητήσεων ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης στις 26 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ο γύρος συνομιλιών θα είναι εξαιρετικά σύντομος, με τα αρχικά σχέδια να αφορούν σε συζητήσεις διάρκειας τριών ημερών και κυρίως με διαδικαστικό περιεχόμενο, οργάνωσης των δύσκολων συζητήσεων των επόμενων μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v