Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Total: Ετοιμοι να ξεκινήσουμε έρευνες πετρελαίου στην Κέρκυρα

Να προχωρήσει γρήγορα η κύρωση της σύμβασης του οικοπέδου 2 από τη Βουλή, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Total. Προσβλέπουμε στην έναρξη των ερευνών, σημείωσε. Τον Μάρτιο του 2019 η γεώτρηση στον Πατραϊκό, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ.

Total: Ετοιμοι να ξεκινήσουμε έρευνες πετρελαίου στην Κέρκυρα

Με μεγάλη ανυπομονησία η γαλλική πολυεθνική Total προσβλέπει την έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων με τους εταίρους της (Edison και ΕΛΠΕ) στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας.

Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Total για τις περιοχές της Κασπίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης Bernard Clement, στη διάρκεια της δεύτερης μέρας του διεθνούς συνεδρίου Athens Energy Forum. Ο ίδιος μάλιστα προέτρεψε το ελληνικό κοινοβούλιο στη γρήγορη κύρωση της σύμβασης μίσθωσης των δικαιωμάτων για την περιοχή: «Προσβλέπουμε στη γρήγορη κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της πολυεθνικής.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση για επιτυχές αποτέλεσμα και στη διεκδίκηση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σημειώνεται ότι τις περιοχές έχουν ζητήσει οι Total - ExxonMobil -EΛΠΕ, οι οποίες, όπως προκύπτει από τον κ. Clement, θα κατέβουν και στον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 5η Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος της Total, αναφερόμενος στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, σημείωσε ότι τα βάθη είναι μεγάλα. Περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθήσουν με Edison και EΛΠE τα οποία θα περιλαμβάνουν πρώτα τη λήψη σεισμικών δεδομένων, έπειτα να γίνει η πρώτη γεώτρηση και αν υπάρχει ανακάλυψη, όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες γεωτρήσεις ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των κοιτασμάτων καθώς και αν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.

Ο κ. Clement διαβεβαίωσε για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, τονίζοντας πως ήδη είναι σε εξέλιξη περιβαλλοντική μελέτη καθώς η περιοχή έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Τόνισε δε την ανάγκη της κοινωνικής αποδοχής.

Πατραϊκός Κόλπος

Από το ίδιο βήμα του συνεδρίου, ο γενικός διευθυντής Ερευνών και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠE Γιάννης Γρηγορίου μίλησε για την ερευνητική δραστηριότητα της κοινοπραξίας ΕΛΠE-Edison στον Πατραϊκό Κόλπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη γεώτρηση θα γίνει του χρόνου τον Μάρτιο και όπως είπε, αν υπάρχουν κοιτάσματα, αυτά εκτιμώνται σε περισσότερα απο 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, όσο δηλαδή ο Πρίνος.

Η ΕΔΕΥ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, με ομιλία του στο συνέδριο, εκτίμησε ότι στον διεθνή διαγωνισμό για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και του Ιονίου θα υπάρχει ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιριών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι προσέλκυσης συμμετοχής έχουν να κάνουν με τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ αυτές οι γεωλογικές δομές μοιάζουν με τις δικές μας. Επιπλέον το κόστος έχει πέσει για τις έρευνες ακόμη και για εκείνες σε μεγάλα βάθη.

Η Κύπρος

Ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου Στέλιος Χειμώνας περιέγραψε τα βήματα που έχει κάνει η Κύπρος στον τομέα των ερευνών, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά ως κρίσιμο σταθμό. Ο ίδιος, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία, είπε πως οι έρευνες πετρελαίου γίνονται με συνεργασία και όχι με πολεμικά πλοία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v