Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρχήν συμφωνία για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Θεσμικά θέματα αλλά και τη διατήρηση του επιδόματος γάμου θα επιδιώξουν εργοδότες και ΓΣΕΕ με την υπογραφή έως τις 31/3 νέας ΕΓΣΣΕ. Από 2019 ο κατώτατος μισθός.

Καταρχήν συμφωνία για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Προς υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οδεύουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Σήμερα, σε γεύμα εργασίας μεταξύ των επικεφαλής των οργανώσεων σύμφωνα με πληροφορίες κατεγράφη μια πρώτη συμφωνία και πλέον, από βδομάδα, τα νομικά τμήματα θα εργαστούν για το τελικό κείμενο.

Στόχος είναι να υπογραφεί νέα Σύμβαση και να “διασωθεί” το επίδομα γάμου έως το τέλος Μαρτίου, καθώς η τυπική ισχύς της Σύμβασης του 2017 έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Βέβαια, σύμφωνα με το νόμο του 2015 οι όροι της εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο. Μάλιστα, εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

Μάλιστα, αν και στην πράξη πρόκειται για μια τυπική διαδικασία καθώς η ΕΓΣΣΕ καθορίζει πλέον τους μη μισθολογικούς όρους εργασίας όλων των απασχολούμενων που δεν καλύπτονται από κάποια άλλη σύμβαση, οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται να διεκδικούν ισχυρότερη συμμετοχή στις αποφάσεις για τα εργασιακά, με την δημιουργία ενός Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης.Κάτι που θα επιδιώξουν να καταγραφεί στη νέα σύμβαση.

Όσο για την επαναφορά του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, αυτό έχει αποκλειστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει και μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα. Θα ισχύει βέβαια ο νόμος Ν.4172/2013 που καθορίζει την διαδικασία επαναξιολόγησης του κατώτατου μισθού και θα εφαρμοστεί από το 2019.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v