Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έρχεται «τσεκάρισμα» για τις προβλέψεις του IFRS 9

Με αφορμή ενδείξεις ότι ιταλικές τράπεζες αξιοποίησαν το IFRS 9 για να σχηματίσουν προβλέψεις για συντελεσθείσες ζημίες. Στο μικροσκόπιο και ελληνικές, κυπριακές και ισπανικές τράπεζες. Στην EBA παραπέμπεται το θέμα. Ζητούνται διευκρινίσεις από ορκωτούς.

Τράπεζες: Έρχεται «τσεκάρισμα» για τις προβλέψεις του IFRS 9

Στη διενέργεια πανευρωπαϊκού ελέγχου για το αν οι τράπεζες έχουν κάνει ορθή χρήση του νέου λογιστικού προτύπου για αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου προσανατολίζονται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority - ΕΒΑ).

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, διαπιστώθηκαν αποχρώσες ενδείξεις ότι ένα υπολογίσιμο μέρος των προβλέψεων, που σχημάτισαν στο πλαίσιο της πρώτης εφαρμογής του IFRS 9, κάποιες ιταλικές τράπεζες αφορούσαν σε συντελεσθείσες και όχι αναμενόμενες ζημίες.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν, οι παραπάνω προβλέψεις θα έπρεπε να διενεργηθούν με τις πρόνοιες που προβλέπει το IFRS 39 και να βαρύνουν τα αποτελέσματα της χρήσης 2017 και όχι απευθείας την καθαρή θέση των τραπεζών, όπως επιτρέπει το IFRS 9, κατά τη -φετινή- πρώτη χρήση εφαρμογής του.

Σε αντίστοιχες ενέργειες, μικρότερης όμως κλίμακας, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει κάποιες ελληνικές, κυπριακές και ισπανικές τράπεζες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαπιστώσεων, ο SSM παρέπεμψε το θέμα στην ΕΒΑ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να στείλει επιστολές στους ορκωτούς ελεγκτές των τραπεζών, ζητώντας πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Με δεδομένο ότι οι ορκωτοί που υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017 έχουν επισκοπήσει και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για τη ζημία από το IFRS 9, το πώς θα κλιμακωθεί ο έλεγχος και το τι θα γίνει με τυχόν επιβεβαίωση στοιχείων παράτυπης χρήσης του νέου προτύπου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κρίσιμο είναι, επίσης, αν από τον έλεγχο προκύψουν αναμορφώσεις, οι οποίες θα συνυπολογιστούν στη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης του stress test.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v