Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλιση IX: «Φιλικό διακανονισμό» για όλους ζητά η ΕΑΕΕ

Την ελπίδα ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ενταχθεί το σύνολο των παρόχων στο σύστημα, εκφράζει η ΕΑΕΕ. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη διαχείριση του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Ασφάλιση IX: «Φιλικό διακανονισμό» για όλους ζητά η ΕΑΕΕ

Την ελπίδα του ότι έως το τέλος του έτους το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών και των ΕΠΥ (εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών) θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα του «Φιλικού Διακανονισμού» (Συμφωνία Άμεσου Διακανονισμού Ζημιών) εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Δημήτρης Μαζαράκης.

Μια τέτοια κίνηση θα συμβάλει στην καλύτερη, ταχύτερη και πιο αξιόπιστη εξυπηρέτηση των οδηγών, καθώς αυτοί θα αποζημιώνονται από τη δική τους ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα έχει κάθε κίνητρο να τους προσφέρει σωστές και γρήγορες υπηρεσίες, έτσι ώστε να τους διατηρήσει στο πελατολόγιό της.

Ο Φιλικός Διακανονισμός λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια με σαφώς θετικά αποτελέσματα και σήμερα συμμετέχουν σε αυτόν 26 ασφαλιστικές εταιρείες μέλη της ΕΑΕΕ, ένας Συνεταιρισμός και μία ΕΠΥ.
Επιπλέον, άλλες έξι ΕΠΥ εξέφρασαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να ενταχθούν και αυτές στον Φιλικό Διακανονισμό, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας να αναμένεται προς το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου. Τότε, θα έχουν ενταχθεί γύρω στις 530 χιλιάδες από τις 650 χιλιάδες αυτοκίνητα που είναι ασφαλισμένα σε ΕΠΥ.

«Πρέπει ο θεσμός του Φιλικού Διακανονισμού να είναι καθολικός, ανεξάρτητα από το αν αυτό επιβάλλεται από το θεσμικό πλαίσιο. Εμείς καλωσορίζουμε τις ΕΠΥ, στον βαθμό που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των ωφελειών προς τον πελάτη, σε ό,τι αφορά την προσφορά ευνοϊκών τιμών και σωστών υπηρεσιών.

Απλά, έχουμε προβληματιστεί για κάποια κενά στη διασυνοριακή εποπτεία και ευτυχώς τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η EIOPA (ευρωπαϊκή εποπτική αρχή) λαμβάνουν μέτρα για δίκαιο και ανταγωνιστικό εποπτικό πλαίσιο» ξεκαθάρισε ο κ. Μαζαράκης.

Η καθολική επέκταση του Φιλικού Διακανονισμού σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο Επικουρικό Κεφάλαιο έρχονται να κλείσουν προβλήματα δεκαετιών που ταλαιπωρούσαν τόσο τους οδηγούς όσο και τις συνεπείς ασφαλιστικές εταιρείες, που έβλεπαν τμήμα των πελατών τους να είναι δυσαρεστημένο από τη στάση ανταγωνιστών.

Ο Φιλικός Διακανονισμός όχι μόνο σημαίνει αποζημίωση του πελάτη από την ασφαλιστική εταιρεία που επέλεξε και εμπιστεύεται, αλλά επιπλέον (στην πράξη) περιορίζει δραστικά τα περιθώρια άλλων εταιρειών με προβληματική ρευστότητα να δραστηριοποιούνται και να επεκτείνονται στον κλάδο.

Αλλαγές όμως δρομολογούνται και στο Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου αυτοκινήτου, καθώς μέσα στο δεύτερο φετινό τρίμηνο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και να επιλεγεί ο οίκος που θα κάνει «run off» μέρος ή και το σύνολο του χαρτοφυλακίου του Επικουρικού. Ήδη έχουν προκριθεί έξι οίκοι, προκειμένου να υποβάλουν μη δεσμευτική προσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v