Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ: Κίνδυνος για νέο κύκλο αβεβαιότητας

Είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα μεταφοράς της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων στο μέλλον, τονίζει ο Σύνδεσμος.

ΣΕΒ: Κίνδυνος για νέο κύκλο αβεβαιότητας

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και τους δύο πρώτους μήνες του 2018 διακόπηκε τον Μάρτιο.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, αφενός, συμβαδίζει με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου, καταδεικνύει ενδεχομένως τον γενικότερο προβληματισμό που αναπτύσσεται αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και τις συνθήκες χρηματοδότησης, καθώς και την άσκηση οικονομικής πολιτικής, μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα, η αποδυνάμωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,1% το 2017) και η παραμονή της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλά επίπεδα αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Παρ' όλα αυτά, η ισχυρή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας εξακολουθεί προς το παρόν να ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ η έναρξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην απασχόληση και στις λιανικές πωλήσεις. Τυχόν επιβράδυνση, πάντως, της εξωτερικής ζήτησης τους επόμενους μήνες, λόγω της όξυνσης του προστατευτισμού και της αβεβαιότητας διεθνώς, αναμένεται να επηρεάσει αναλόγως και τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2018. Ο κίνδυνος, πάντως, εμφάνισης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας είναι υπαρκτός, όσο παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες μετα-μνημονιακής επιτήρησης και, ενδεχομένως, ελάφρυνσης του χρέους.

Ταυτόχρονα, το κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές παραμένει υψηλό, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου στις 8/2/2018 ύψους €3 δισ. με επιτόκιο 3,5%, δεν παρουσιάζουν ακόμα σαφή τάση αποκλιμάκωσης. 

Υπό το πρίσμα αυτό και καθώς η χώρα εισέρχεται στη φάση της 4ης (και τελευταίας) αξιολόγησης του προγράμματος, είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα μεταφοράς της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων στο μέλλον. Τυχόν καθυστερήσεις θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όσον αφορά στην ομαλή έξοδο στις αγορές και, κατ’ επέκταση, τη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάγκη για εξάλειψη της αβεβαιότητας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τους επόμενους μήνες ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από την περιρρέουσα διεθνή πολιτική και οικονομική αστάθεια, καταλήγει ο Σύνδεσμος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v