Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Handelsblatt: Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα

Το Ταμείο εμφανίζεται διατεθειμένο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά, δίνοντας βοήθεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Πώς «ξαναζεστάθηκαν» οι σχέσεις με ΕΕ.

Handelsblatt: Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα

Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά και την αντικατάσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον Ολαφ Σολτς στο τιμόνι του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, αναφέρει η Handelsblatt σε δημοσίευμά της. 

Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι θέλουν το ΔΝΤ να διατηρήσει την εμπλοκή του στις οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ και το Ταμείο έχει ανταποκριθεί αναλόγως. 

Το Ταμείο εμφανίζεται διατεθειμένο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά, δίνοντας βοήθεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. 

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι το ΔΝΤ επανεξέτασε τη στάση του μετά τον σχεδιασμό της Ευρώπης να εξελίξουν τον ESM σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ». 

Αντίστοιχα, η αλλαγή στάσης της Ευρώπης κατέστη εμφανής από τις δηλώσεις του προσωρινού Γερμανού ΥΠΟΙΚ Πέτερ Αλτμάιερ, ότι «ο ESM θα είναι πάντοτε το μικρό αδελφάκι του ΔΝΤ». 

Η εξήγηση που δίνει η γερμανική εφημερίδα για την αλλαγή στάσης είναι ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι καταβάλλουν το 25% των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων (SDR) του ΔΝΤ, οπότε δεν έχει νόημα να εξαιρείται το Ταμείο από την περαιτέρω εμπλοκή στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. 

Επίσης, οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν τις δυσκολίες της μετατροπής του ESM σε ένα νομισματικό Ταμείο, αναφέρει η Handelsblatt.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v