Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις

Τις παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΕΒ. Είμαστε στην τελική ευθεία, αλλά το νήμα δεν έχει κοπεί για έξοδο από τα μνημόνια. Τι είπε για το αναπτυξιακό σχέδιο και για τον ΣΕΒ

Δραγασάκης: Αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις

Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα επανέφερε το ελληνικό πρόβλημα στο γερμανικό και τα άλλα κοινοβούλια  και ούτε τίθεται θέμα κάποιου ειδικού καθεστώτος ή θέμα νέων όρων. Προχωράμε στο ίδιο μοντέλο με αυτό που ίσχυσε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα».

Αυτό υπογράμμισε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου του ΣΕΒ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ο κ. Δραγασάκης, «είμαστε στη τελική ευθεία αλλά το νήμα δεν έχει ακόμη κοπεί. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, εγρήγορση, αλλά και αποφασιστικότητα, διότι όσο παράδοξο και αν ακούγεται, υπάρχουν δυνάμεις κυρίως στο εσωτερικό της χώρας  που αντιμετωπίζουν την έξοδο από τα μνημόνια όχι ως μια δυνατότητα για εθνική ανασυγκρότηση, αλλά ως μια απειλή για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και σχέδια. Γι' αυτό και διακινούν κάθε είδους πληροφορία ή εικασία που δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τα καθήκοντα μας».

Εκείνο που τίθεται, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης,  είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο, για να πορευτούμε μετά τα μνημόνια και την επιτροπεία με τη δίκη μας ευθύνη. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν και αποφασιστικά αποδεχτούμε τα νέα δεδομένα, όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε τις νέες συνθήκες, όσο πιο γρήγορα και ουσιαστικά συνειδητοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες, αλλά και τις νέες απαιτήσεις και ευθύνες, τόσο πιο ασφαλής και επιτυχής θα είναι η μετάβαση στη νέα μετά-μνημονική πραγματικότητα.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα για το τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει κατατεθεί στους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση για συννενόηση. Για παράδειγμα, σημείωσε ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς, αν θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για τι θα κάνουμε με τις επενδύσεις κ.λ.π. να το γνωρίζουν και οι επενδυτές αλλά και ο ελληνικός λαός.

Σύμφωνα με τον ίδιο το αναπτυξιακό σχέδιο, δομείται σε τρία επίπεδα:

- Τη δημοσιονομική ισορροπία και τη φορολογία και όπως ανέφερε ότι θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί

-  Το μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει ως βάση τη δίκαιη ανάπτυξη

-   Ποιος θα ελέγξει την υλοποίηση του προγράμματος.

Για τη διευκόλυνση των επενδυτικών, ο κ. Δραγασάκη, σημείωσε ότι γίνονται παρεμβάσεις τόσο σε θεσμικό, όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.  Ειδικότερα, σημείωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Επίσης, προανήγγειλε την αλλαγή του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις στην κατεύθυνση προσέλκυσής τους, του πλαισίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, αλλά και την επέκταση της χρυσής βίζας.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ανέφερε τη δραστηριότητα του Εqui Fund, την πρόσφατη συμφωνία του ΤΑΝΕΟ με την Mubadala και προανήγγειλε την ίδρυση της Ανάπτυξης.

Ο κ. Δραγασάκης, σε ερώτηση του Φέσσα για το αν η Ελλάδα πείθει ότι η για την φιλοεπενδυτική της πολιτική, απάντησε ότι «δεν έχουμε κερδίσει ακόμα το στοίχημα ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός. Πάντως με τις πρωτοβουλίες καθημερινά βελτιώνουμε τις συνθήκες»  και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του τουρισμού, ο οποίο αυξάνεται γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του ιδιωτικού και το δημοσίου τομέα και κάλεσε τους Έλληνες να στραφούν και στην ίδρυση κοινωνικές συνεταιριστικές επιχερήσεις, σημειώντας ότι «είναι κρίσιμες οι ξένες επενδύσεις, στο βαθμό που θα κινητοποιήσουν τις εγχώριες επενδύσεις. Καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση μόνο με τις ξένες ή τις εθνικές επενδύσεις».

Στο ίδιο πάνελ ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, ο Οδυσσέας Αθανασίου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της επένδυσης στο ελληνικό και στα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει για την οικονομία και την κοινωνία. Κωδικοποιώντας τα μεγέθη της επένδυσης η οποία μπορεί να δημιουργήσει έως και 75.000 θέσεις εργασίας, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που προέκυψαν με τις καθυστερήσεις στην αδειοδότη, σημειώνοντας μια από τις βασικότερες παραμέτρους για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι η αξιοπιστία.

Στο ερώτημα που έθεσε ο ο κ. Φέσσας για το αν οι επενδυτές ευθύνονται για τις καθυστερήσεις, ο κ. Αθανασίου απλώς γέλασε τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή μια αμοιβαία βούληση» (σ.σ. επενδυτών και κυβέρνησης) ωστόσο, σημείωσε ότι «αν δεν έχεις την αποδοχή της κοινωνίας θα έχεις πρόβλημα. Χρειάζεται έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, κάτι που λείπει».

Στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Δραγασάκης, απάντησε ότι «το λάθος που κάναμε εμείς, είναι ότι δεν πείσαμε τον ελληνικό λαό να μας φέρει στην εξουσία πιο έγκαιρα».

Σε άλλο ερώτημα του κ. Φέσσα «για το πως βλέπει τον ΣΕΒ ο  κ. Δραγασάκης» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε  ότι «η άποψή μου, είναι ότι αποτελεί συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά και  ιδεολογικό μηχανισμό. Αυτό το πνεύμα αποπνέει κατά την άποψη μου και γι΄αυτό θα πρέπει να επιλέξει μια από τις δύο ιδιότητες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v