Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτίου: Πρόγραμμα μετεγκατάστασης για 110.000 Ρομά ανά την Ελλάδα

Μέσω του προγράμματος θα διατεθούν 83 εκατ. ευρώ, για την πανελλαδική μετεγκατάσταση των Ρομά σε οργανωμένους οικισμούς, την δημιουργία υποδομών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την απασχόληση.

Φωτίου: Πρόγραμμα μετεγκατάστασης για 110.000 Ρομά ανά την Ελλάδα

Πρόγραμμα μετεγκατάστασης των περίπου 110.000 Ρομά που ζουν σε 371 καταυλισμούς ανά την Ελλάδα, σε οικισμούς προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Η αρχή γίνεται στην Άμφισσα με τα πρώτα 250 άτομα Ρομά να μεταβαίνουν σε πρότυπο οικισμό 45 κτιρίων.

Σε συνέντευξη τύπου, παρουσία δημάρχων, η κ. Θεανώ Φωτίου ανέφερε πως μέσω του προγράμματος θα διατεθούν 83 εκατ. ευρώ, για την πανελλαδική μετεγκατάσταση των Ρομά σε οργανωμένους οικισμούς, την δημιουργία υποδομών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την απασχόληση, ενώ θα συνδεθεί η εκπαίδευση των παιδιών με την χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Για τις περιπτώσεις που η προσωρινή μετεγκατάσταση δεν είναι άμεσα εφικτή, λόγω έλλειψης διαθέσιμου και κατάλληλου χώρου, στο πλαίσιο της βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, προωθείται η εγκατάσταση προσωρινών ή κινητών μονάδων υγιεινής και ατομικής καθαριότητας, οικίσκων πολλαπλών χρήσεων κλπ.

Ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης της εκάστοτε περιοχής, θα πραγματοποιούνται και ενέργειες περιβαλλοντικής υγιεινής (π.χ. απεντομώσεις, μυοκτονίες, χαλικοστρώσεις). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης, θα προσφέρονται από τον φορέα υλοποίησης συνοδευτικές υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ένταξη στις περιοχές παρέμβασης από παράλληλες κοινωνικές δομές,  όπως τα Παραρτήματα Ρομά.

Για τις περιπτώσεις που προβλέπονται και οικίσκοι πολλαπλών χρήσεων, το συγκρότημα αυτών των δομών μαζί με το Παράρτημα Ρομά αποτελούν ένα «Πολύκεντρο» όπου μεταξύ άλλων θα λαμβάνουν χώρα η μαθησιακή υποστήριξη, πολιτιστικές δραστηριότητες, δραστηριότητες για την ενδυνάμωση γυναικών κ.α.

Ειδικά για την Άμφισσα ο οικισμός που δημιουργείται περιλαμβάνει μονάδες υγιεινής και ατομικής καθαριότητας. Στους οικισμούς θα πραγματοποιούνται ενέργειες περιβαλλοντικής υγιεινής (απεντομώσεις, χαλικοστρώσεις κ.α). Θα έχουν κοντέινερ που ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού θα διαθέτουν μπανιέρες, ντουζιέρες και υγειονομικούς χώρους.

Παράλληλα θα διαθέτουν εγκαταστάσεις για πλυντήρια και στεγνωτήρια. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να στηριχθούν οι οικογένειες των Ρομά, να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο και σταδιακά να απορροφηθούν από τον αστικό ιστό.

Από το πρόγραμμα έχουν βρεθεί 371 περιοχές που διαβιούν Ρομά οι οποίοι υπολογίζονται 110.007 άτομα.

Από αυτές τις περιοχές 74 έχουν χαρακτηριστεί ως άκρως υποβαθμισμένες στις οποίες ζουν 9.291 άνθρωποι.

Η συνέχεια

Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά προετοιμάζει την ενεργοποίηση παρεμβάσεων σε 20 ακόμη Δήμους της χώρας έχοντας ήδη εξειδικεύσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Δήμους, παρεμβάσεις για μετεγκαταστάσεις, αναβάθμιση υποδομών, αντικατάσταση παραπηγμάτων με οικίσκους και δημιουργία Πολυκέντρων.

Το ποσό των παρεμβάσεων ανέρχεται περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Επιπροσθέτως μέσω οριζόντιων παρεμβάσεων συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) οι Περιφέρειες θα προβούν το προσεχές διάστημα σε δράσεις απασχόλησης, επιδότησης ενοικίου κ.α., ενδεικτικού κόστους 53 εκατ. ευρώ. 

Υπέρ της δυνατότητας αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια

Σταθερή στην απόφασή της να στηρίξει τη διάταξη που προσβλέπει τη δυνατότητα ανάδοχος και από ομόφυλα ζευγάρια, όπως και από ετερόφυλα που εχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τους Ρομά.

Συγκεκριμένα,  χαρακτήρισε την αναδοχή πράξη αγάπης και γενναιοδωρίας. «Η Ελληνική κοινωνία είναι ανοικτή, γενναιόδωρη και κατά των διακρίσεων. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αποκλείσει από αυτή την πράξη αγάπης όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ετερόφυλους ή ομόφυλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Φωτίου τόνισε πως την ανησυχεί περισσότερο που επιτρέπονται οι γάμοι σε παιδιά 12-13 ετών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Ρομά. Η αρμόδια υπουργός πρόσθεσε ότι η αναδοχή βοηθάει τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα, ελέγχεται συνεχώς και πρέπει να στηριχθεί από την ελληνική κοινωνία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v