Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Καραμανλής: Εθνική Στρατηγική για τα νέα έργα υποδομής

Το σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας για τα νέα έργα υποδομής παρουσίασε ο τομεάρχης Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Τι είπε για τις μεγάλες εκπτώσεις, τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τα νέα έργα.

Κ. Καραμανλής: Εθνική Στρατηγική για τα νέα έργα υποδομής

Την ανάγκη χάραξης μίας Εθνικής Στρατηγικής για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επόμενης γενιάς έργων, επεσήμανε ο υπεύθυνος τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που συνδιοργανώνουν το www.ypodomes.com και το www.metaforespress.gr.

Όσον αφορά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τα βήματα της επόμενης ημέρας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «το πρώτο που θα χρειάζεται ένα έργο θα είναι η μελέτη σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας».

Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι «δε θα επιχειρήσουμε να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο», προσθέτοντας: «θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες και ασύμμετρες εκπτώσεις καθώς και ένα μέρος της αύξησης του κόστους των έργων και των μελετών λόγω αδιαφάνειας με την επίβλεψή τους από ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρείες με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό».

Συμπλήρωσε, ότι «θα αξιοποιήσουμε εργαλεία όπως τις Τεχνικές Προδιαγραφές, τις Αναλύσεις Τιμών, τον τρόπο αναθεώρησης. Θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου των δημόσιων κατασκευών υποδομών με τη διοργάνωση του Συστήματος Παραγωγής Δημόσιων Έργων».

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ, «μετά τις βελτιώσεις στο Θεσμικό Πλαίσιο θα επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, καθώς και στην κατασκευή των υπολειπόμενων (όπως ο ΒΟΑΚ, Πάτρα – Πύργος, έργα ΜΕΤΡΟ, κ.λ.π.), και επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης σοβαρού και αξιόπιστου σιδηροδρομικού δικτύου.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτή «άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο το 2016 με τον Νόμο 4412 δε διόρθωσε ούτε έλυσε τα προβλήματα. Αντίθετα, με την ψήφισή του πάγωσαν για ένα χρόνο οι δημοπρατήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο λόγω συγκεκριμένων ελλείψεων, δημιουργώντας προβλήματα στην απορρόφηση από το ΕΣΠΑ αλλά και στην επιβίωση των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου. Το ζήτημα των μεγάλων Εκπτώσεων καθώς και της μεγάλης υπέρβασης του χρονοδιαγράμματος παρέμεινε μη αντιμετωπίσιμο.

Τέλος, υπενθύμισε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός στις Υποδομές που υλοποιήθηκε επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφορικά με τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες της Χώρας συμπεριλάμβανε την «ολοκλήρωση ενός ασφαλούς και σύγχρονου εθνικού οδικού δικτύου», καθώς όπως είπε, «σχεδιάστηκε από τη αρχή Ιόνια Οδός, δρομολογήθηκε η Εγνατία Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης καθώς και Τρίπολη – Καλαμάτα. Αντίστοιχα, ξεκίνησαν τα έργα για ένα σύγχρονο, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον σιδηροδρομικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v