Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Κλειδί οι τράπεζες στο master plan για την ελληνική ανάπτυξη

Η δημιουργία συνεργατικών τραπεζών και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών και η δημιουργία εργαλείων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι μεταξύ των προβλέψεων του σχεδίου της κυβέρνησης.

BBG: Κλειδί οι τράπεζες στο master plan για την ελληνική ανάπτυξη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, επικεντρώνεται σε έναν παράγοντα-κλειδί, που θα μπορούσε θα βάλει μπροστά την οικονομία της χώρας: τις τράπεζες.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο των 110 σελίδων, που θέτει ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξάλειψη των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και τη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης. Τέτοια βήματα θα αυξήσουν «την ικανότητα του τομέα να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας», σύμφωνα με αντίγραφο του σχεδίου που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.

Στο πλαίσιο του «μετασχηματισμού του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα», η κυβέρνηση δεσμεύεται να δημιουργήσει συνεργατικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων εταιρειών και τοπικών επιχειρήσεων. Η διατήρηση επαρκούς επιπέδου κεφαλαίων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής», αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο το σχετικό έγγραφο.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες, που πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ αυτό τον μήνα, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, που πλησιάζουν το 50% του συνόλου των δανείων.

Η σταδιακή απόσυρση της κυβέρνησης από τη στήριξη των συστημικά σημαντικών τραπεζών «θα είναι σχεδιασμένη διεξοδικά, στη βάση μιας ορθολογικής πρακτικής των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθούν δίκαιοι όροι και μια ομαλή μετάβαση», σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ σημαντική για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας θα είναι και η εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιολογήσει τα κόστη και τα οφέλη της υιοθέτησης μιας εναλλακτικής διαδικασίας για την επίλυση των κόκκινων δανείων, όπως η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις αναλήψεις και το άνοιγμα νέων λογαριασμών θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση των εγχώριων τραπεζικών συναλλαγών, βάζοντας τέλος στα capital controls. Τα αυξημένα όρια μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες επίσης θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για να στηριχθεί η οικονομία, θα δημιουργηθούν μια σειρά εργαλείων για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη στήριξη από άλλους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και με το ελληνικό σχέδιο για τη δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεργατικών και κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και δημόσιων οντοτήτων. Δεν θα επικεντρώνεται στη λιανική τραπεζική, όμως ίσως ενεργήσει ως ενδιάμεσος για τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v