Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ασφαιρη»… η άνοδος στην ασφαλιστική αγορά

Πώς σχολιάζουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς την ανοδική πορεία της παραγωγής κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο - Περιορισμένη αύξηση στον κλάδο οχημάτων παρά το «κυνήγημα» των ακάλυπτων οδηγών από την ΑΑΔΕ.

«Ασφαιρη»… η άνοδος στην ασφαλιστική αγορά

Χωρίς σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από μέτωπα και χωρίς βελτίωση του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, δύσκολα θα δούμε την εγχώρια ασφαλιστική αγορά να καταγράφει αξιοσημείωτους και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάκαμψης. Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της ασφαλιστικής παραγωγής του πρώτου φετινού τετραμήνου.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία έκθεσης της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) παρατηρήθηκε μεν αύξηση 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ωστόσο η επίδοση αυτή δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη του 2015, δηλαδή μιας χρονιάς που είχαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το εδώ και δεκαετίες πολύ χαμηλό ποσοστό της εγχώριας ασφαλιστικής παραγωγής ως προς το ΑΕΠ.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της έκθεσης:

• Ο κλάδος ζωής υποχώρησε κατά 1,3%, επηρεαζόμενος κυρίως από το -20,5% των συμβολαίων που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (σε περίοδο αβεβαιότητας, το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση τέτοιων προϊόντων ως αντιστάθμισμα του υπάρχοντος τότε μακροοικονομικού κινδύνου). Όσο για το +8,3% στη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, η αύξηση αυτή λαμβάνει χώρα πάνω σε μια χαμηλή βάση σύγκρισης.

• Η αύξηση της παραγωγής των γενικών κλάδων κατά 7,6% αποδίδεται σε δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, στην αύξηση των ασφαλισμένων οχημάτων κατά περίπου πεντακόσιες χιλιάδες μετά τη διαδικασία ελέγχων των ακάλυπτων αυτοκινήτων από την ΑΑΔΕ. Ωστόσο, η αύξηση της σχετικής παραγωγής περιορίστηκε μόλις στο +3,4%, γεγονός που οφείλεται στις νέες περυσινές μειώσεις τιμολογίων και στην παρατηρούμενη στροφή προς συμβόλαια χαμηλότερων τιμολογίων. Ο δεύτερος λόγος ανόδου της παραγωγής οφείλεται στο +18,5% στην επίδοση του κλάδου υγείας, όπου όμως περισσότερο αφορά αυξήσεις τιμολογίων (ιατρικός πληθωρισμός) παρά αριθμού πελατών.

Σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, προκειμένου να δούμε μια σημαντική και διατηρήσιμη αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές αλλαγές σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων:

• Ο θεσμικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στο δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα, με παράλληλη ανάπτυξη του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων.

• Η υλοποίηση ΣΔΙΤ μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών στο μέτωπο της υγείας.

• Η αναδιαμόρφωση της σχέσης συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών ομίλων.

• Η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τη σύναψη συμβολαίων ζωής, έστω και αν αυτά έχουν οπισθοβαρή χαρακτήρα (π.χ. οι απαλλαγές να ισχύουν σωρευτικά μετά το πέμπτο έτος του συμβολαίου, όταν τα δημόσια οικονομικά θα έχουν «νοικοκυρευτεί»).

Η εκλογίκευση της υψηλής φορολογίας που επιβάλλεται σήμερα στα ασφαλιστικά συμβόλαια, και

• φυσικά, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο μειώνεται συνεχώς λόγω κρίσης και υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η συνολική αποταμίευση είναι αρνητική («τρώμε από τα έτοιμα»). Η αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς και στάσης των νοικοκυριών (να ιεραρχήσουν την ασφαλιστική κάλυψη πάνω από συγκεκριμένες άλλες καταναλωτικές ανάγκες) αποτελεί μεν στόχο των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά δεν είναι εύκολο να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v