Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΔΕΥ: Στα 3,4 εκατ. ευρώ τα πρώτα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων

Οι κυρώσεις από τη Βουλή των συμβάσεων των τριών χερσαίων παραχωρήσεων και της μίας θαλάσσιας δυτικά της Κέρκυρας έφεραν ανταλλάγματα ύψους 3,4 εκατ. ευρώ. Οι ελπιδοφόρες ενδείξεις για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη. Τα σχέδια της τετραετίας.

ΕΔΕΥ: Στα 3,4 εκατ. ευρώ τα πρώτα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων

Τα πρώτα έσοδα από τον κλάδο της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μπήκαν στο ταμείο της ΕΔΕΥ.

Πρόκειται για 3.412.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από ανταλλάγματα τα οποία δόθηκαν με την κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων μίσθωσης παραχώρησης των δικαιωμάτων στις χερσαίες περιοχές «Αιτωλοακαρνανία», «Άρτα -Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησο» και στη θαλάσσια «περιοχή 2» δυτικά της Κέρκυρας.

Τα έσοδα αυτά εισπράχθηκαν το 2018, όπως αναφέρει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, στην ετήσια οικονομική της έκθεση για το 2017.

Η ΕΔΕΥ στην έκθεσή της περιγράφει τις θετικές επιπτώσεις από τις έρευνες υδρογονανθράκων: «Σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, τα αναμενόμενα οφέλη, πέρα από την αύξηση των δημοσίων εσόδων, είναι πολλαπλά και ουσιώδη όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας στον αναπτυσσόμενο τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

Στρατηγικός σχεδιασμός 2018-2021

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά της ΕΔΕΥ στο θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού για την τετραετία 2018-2021, όπου μέσα από αυτή τονίζονται οι ελπιδοφόρες ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης: «Γεωλογικά υπάρχουν ομοιότητες με τα πετρώματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που έδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου. Η θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ. Όλα αυτά τα κοιτάσματα είναι αερίου, ανακαλύφθηκαν, δε την τελευταία πενταετία με μια σειρά γεωτρήσεων».

Επισήμανση γίνεται και για την υλοποίηση των δύο επενδυτικών σχεδίων των αγωγών μεταφοράς αερίου TAP και EastMed: «Γεωστρατηγικά και εμπορικά είναι επίσης εμφανές ότι υπάρχει γεωγραφική σύγκλιση μεταξύ των περιοχών έρευνας υδρογονανθράκων και των δύο μεγάλων επενδύσεων μεταφοράς αερίου από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, του αγωγού TAP και του αγωγού EASTMED. Γίνεται αντιληπτό ότι ο συνδυασμός επενδύσεων σε έρευνα και μεταφορά υδρογονανθράκων προσφέρει ισχυρά οικονομικά κίνητρα στους επενδυτές».

Νέος γύρος διαγωνισμών

Η ΕΔΕΥ, επεκτείνοντας την πρόσφατη εμπειρία των διαγωνισμών του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια στοχεύει στην πρόσκτηση νέων θαλάσσιων σεισμικών δεδομένων, την επανεπεξεργασία των υπαρχόντων στοιχείων σε επιλεγμένες περιοχές και τη διοργάνωση ενός νέου γύρου παραχωρήσεων.

Όπως εξηγεί στην ετήσια οικονομική έκθεση, «ο διαγωνισμός θα μπορέσει να διεξαχθεί με δεδομένα που θα προέρχονται επίσης από τη συμβατική επιστροφή του 20-25% των παραχωρήσεων από τις εταιρείες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v