Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερίδα για την αδειοδότηση στο νέο οπτικοακουστικό περιβάλλον

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 – 13:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ποιοι είναι οι ομιλητές.

Ημερίδα για την αδειοδότηση στο νέο οπτικοακουστικό περιβάλλον

Οι προκλήσεις της αδειοδότησης των κατά παραγγελία υπηρεσιών (VoD), της τηλεόρασης μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IPTV), των Over-the-Top (OTT) και των δορυφορικών οπτικοακουστικών υπηρεσιών στη νέα ψηφιακή εποχή είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο (μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης) σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης των οπτικοακουστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σχεδόν ολοκληρωμένης αναθεώρησης της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (YOAM) και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 – 13:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα, ΤΚ 10163, Αθήνα).

Συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Παρόντες θα είναι επαγγελματίες του τομέα οπτικοακουστικών μέσων και των Μ.Μ.Ε., δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο θα θέσει τις βάσεις για τη διεξαγωγή της ημερίδας παρουσιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις τάσεις στην αγορά των οπτικοακουστικών μέσων. Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει ο Επικεφαλής του Τμήματος για τη συλλογή πληροφοριών οπτικοακουστικής αγοράς του Παρατηρητηρίου, Ζυλ Φοντέν. Η Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Παρατηρητηρίου, Μάγια Καπέλο, θα παρουσιάσει τα κύρια ευρήματα από τη χαρτογράφηση των συστημάτων αδειοδότησης των οπτικοακουστικών υπηρεσιών στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. Τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (ΥΟΑΜ) θα παρουσιάσει η Επικεφαλής του Τμήματος για την πολιτική στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Χέρολντ.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα ακολουθήσει θα επικεντρωθεί σε τρία παραδείγματα (case studies): της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας). Εθνικοί εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους οι υπηρεσίες που μεταδίδονται μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IPTV), οι κατά παραγγελία υπηρεσίες (VOD), οι Over-the-Top (OTT) υπηρεσίες, οι υπηρεσίες μέσω δορυφόρου και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, έχουν -ή δεν έχουν- αδειοδοτηθεί.

Οι ομιλητές, εκτός από την παρουσίαση των παραπάνω περιπτώσεων, θα συζητήσουν και για τον αντίκτυπο που ενδέχεται να επιφέρει στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες των χωρών τους η εφαρμογή της αναθεωρημένης Οδηγίας (ΥΟΑΜ). Ο Ζαν-Φρανσουά Φυρεμόν, συνεργάτης στη σύνταξη της Χαρτογράφησης των συστημάτων αδειοδότησης του Παρατηρητηρίου, θα εμπλουτίσει περαιτέρω τη συζήτηση με χρήσιμα παραδείγματα από άλλες χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Σουζάν Νικόλτσεφ, Εκτελεστική Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου, η ημερίδα θα βαδίσει προσεκτικά «στην κινούμενη άμμο της αδειοδότησης στην Ευρώπη, συνοδευόμενη από αξιόπιστους ανιχνευτές και από την μελέτη Χαρτογράφησης του Παρατηρητηρίου η οποία μπορεί να δώσει χρήσιμες κατευθύνσεις…. ».

Στην ημερίδα χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου, Ροδόλφος Μορώνης και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v