Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Le Figaro: Η Ελλάδα σύμβολο της αντιπαράθεσης φιλοευρωπαϊστών-ευρωσκεπτικιστών

Η χώρα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σύμβολα της σύγκρουσης μεταξύ ευρωσκεπτικιστών και φιλοευρωπαϊστών και ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματα κατά την επικείμενη προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογών, αναφέρει η Le Figaro.

Le Figaro: Η Ελλάδα σύμβολο της αντιπαράθεσης φιλοευρωπαϊστών-ευρωσκεπτικιστών

«Τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, έληξε το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Βλέποντας την υπόθεση από την οπτική της γνώμης τους για την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν εξάγουν τα ίδια συμπεράσματα από την ιστορία» γράφει η Le Figaro, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Για τους μεν, η Ελλάδα ήταν η χώρα που θυσιάστηκε στο βωμό της οικονομικής λιτότητας. Για τους δε, οι Έλληνες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες, ως αντάλλαγμα για ένα πρόγραμμα διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ, για να αντιμετωπίσουν ένα αστρονομικό χρέος. Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σύμβολα της σύγκρουσης μεταξύ ευρωσκεπτικιστών και φιλοευρωπαϊστών και ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματα κατά την επικείμενη προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογών, υποστηρίζεται» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: Έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα.

Σε αυτό των υποστηρικτών της ενίσχυσης της τρέχουσας ευρωπαϊκής πολιτικής: ο Γάλλος πρόεδρος και ο στρατός του, σημειώνεται με παραπομπή στην ανάρτηση του Μακρόν στο Twitter για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Από την άλλη, η ΕΕ είναι πηγή κακών για το ακροαριστερό LFI και το ακροδεξιό RN.

«Η Ελλάδα είναι η απόδειξη της καταστροφής των πολιτικών λιτότητας και της βαρβαρότητας της Ευρώπης, καθώς και της αδυναμίας της να διαχειριστεί τα προβλήματα», δηλώνει στη Le Figaro ο Μανουέλ Μπομπάρ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζακ Λικ Μελανσόν για τις ευρωεκλογές. Η LFI ζητά την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών.

«Πρέπει να βγούμε από τις ρήτρες που περιλαμβάνονται σε αυτές τις συνθήκες -τον περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος, τον μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας- που επιβάλλουν την πολιτική λιτότητας», υποστηρίζει ο Μπομπάρ. Το κίνημα επιδιώκει να βασιστεί στους Ευρωπαίους εταίρους για να επιβάλει τη βούλησή του, και απειλεί με έξοδο από την ΕΕ σε περίπτωση αποτυχίας.

Στην πλευρά των ευρωσκεπτικιστών, αλλά στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο Εθνικός Συναγερμός (RN) [πρώην Εθνικό Μέτωπο] της Μαρίν Λεπέν αγανακτεί με την άρνηση της δημοκρατίας, θύματα της οποίας, στη θεώρησή του, υπήρξαν οι Έλληνες, επισημαίνεται. «Πολεμούμε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση της Επιτροπής, η οποία είναι τιμωρητική, περιφρονεί τους λαούς και αρνείται την ψήφο τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 2», ο Νικολά Μπεί, εκπρόσωπος του κόμματος της Λεπέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v