Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί τα blue chips… πήραν το όπλο τους

Επέστρεψε στις παρυφές των 900 μονάδων ο ΓΔ μετά το ράλι δεικτοβαρών blue chips. Ελαμψαν δια της… απουσίας τους οι τράπεζες στην ανοδική αντίδραση. Μια ανάσα από τα 100 εκατ. ευρώ ανέβηκαν οι συναλλαγές.

ΧΑ: Γιατί τα blue chips… πήραν το όπλο τους

Χθες που ο EuroStoxx 600, αλλά και οι τρεις δείκτες στην Wall Street, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, το Χ.Α. επέλεξε να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, αξιοσημείωτες απώλειες και στα χαμηλά ημέρας.

Σήμερα που οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έκανε την δική του “contrarian” κίνηση, με ορισμένα από τα μη Τραπεζικά blue chips, να “επικαλύπτουν” την αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου.

Ήταν μία συνεδρίαση, η οποία για πολλοστή φορά διέψευσε τις πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών. Οι περισσότεροι θεωρούσαν πως η συσσώρευση με επιλεκτικές τοποθετήσεις ήταν το βασικό σενάριο, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρισκόταν η μετοχή της Lamda μετά την πλήρη κάλυψη της Α.Μ.Κ. και της ΔΕΗ, μετά τη δημοσιοποίηση του business plan, αλλά και την τηλεδιάσκεψη που έγινε από τη Διοίκηση, στους Αναλυτές.

Σε αυτό που πέτυχαν όλοι στις προβλέψεις τους, ήταν η συνεχιζόμενη επενδυτική αδιαφορία για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι περισσότερες των ανοδικών, αναλογία που άλλαξε κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών. Εννοείται ότι η επενδυτική απραξία στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, έχει μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές.

Άρα η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς συνεχίζει να δημιουργεί προβληματισμούς, δίνοντας την εντύπωση ότι η όλη προσπάθεια των traders στο Χ.Α. εξαντλείται στην ανεύρεση των Δεικτοβαρών μετοχών, που θα “τραβήξουν το κάρο” σε κάθε συνεδρίαση, προκειμένου οι δείκτες να διατηρήσουν τα κεκτημένα μέχρι το τέλος του έτους και λιγότερο για να διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Κοντολογίς, η Εγχώρια Αγορά έχει καταστεί απόλυτα προβλέψιμη, καθώς όλοι όσοι έχουν απομείνει να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., επί καθημερινής βάσεως, μπορούν να “υποψιαστούν” τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι συναλλαγές. Και Αγορά η οποία δεν κρύβει εκπλήξεις και δεν αλλάζει σημαντικό αριθμό ημερήσιων πρωταγωνιστών, ή η άνοδος εξαντλείται στα στενά όρια του FTSE25, πολύ δύσκολα θα προσελκύσει “φρέσκα” κεφάλαια, πολλώ δε μάλλον νέους “κωδικούς λιανικής”.

Σαφώς ενισχυμένος ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων) και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστήριζαν πως η επιτυχημένη Α.Μ.Κ. σε ΛΑΜΔΑ και ΜΠΡΙΚ θα δημιουργούσε προϋποθέσεις επιστροφής του Χ.Α. στην “κανονικότητα”, όσον αφορά την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να είναι μάλλον αδύναμη, αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης.

Και τα δύο πρόσημα, άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 859,85 (+0,55%) και 849,63 μονάδων (-0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 852,04 (-0,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,14 μονάδες, αμετάβλητος.

Για τον εν λόγω δείκτη, η πρώτη αντίσταση στις 890 μονάδες και η επόμενη στήριξη στις 834. Το ημερήσιο stop short στις 913 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα δώσει η Κυβέρνηση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δώσει, από την πλευρά της. το πολυπόθητο zero risk weight’, για τους senior τίτλους που θα εκδώσουν οι Τράπεζες στο πλαίσιο της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει δεχθεί την πρόταση της Αθήνας να παράσχει εγγυήσεις με την μορφή ομολόγων, προκειμένου να διευκολυνθεί η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η παράμετρος του μηδενικού ρίσκου αποτελεί ισχυρό εχέγγυο για την προσέλκυση Επενδυτών”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή τελική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη της χθεσινής, καθώς τα μη Τραπεζικά blue chips ήταν αυτά που στήριξαν την σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.

Έτσι, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, μόνο οι ΕΕΕ (-0,84%), Ελλάκτωρ (-0,37%) και Ελ. Πετρέλαια (-1,19%).

Σε υψηλά 30 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ (+5,96%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να έχει ξεπεράσει τα 956 εκατ. και να απειλεί το 1 δισ. ευρώ (!) και αυτό ίσως χρειάζεται προσοχή.

Αν συνεχίσουν με τον ίδιο "ενθουσιασμό” οι αγοραστές, σαν επόμενος στόχος δείχνει η ζώνη 4,50 – 4,70 ευρώ. Στα 3,186 ευρώ, παραμένει το ημερήσιο “stop long”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Επίσης, για μία ακόμα συνεδρίαση, την κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ ακολούθησε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+7,27%), που διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο του τελευταίου 7μηνου (οι αμέσως υψηλότερες συναλλαγές στις 31/5 με 1760387 τεμ.).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,79%), χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Παραμένει σαν πρώτος στόχος τα 13,99 ευρώ, επίπεδο στο οποίο ενεργοποιείται και το ημερήσιο “stop short”. Τα 12,55 ευρώ, ισχυρή στήριξη.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν το σημερινό +4,40% για την Mediterra σημαίνει “ανακωχή” πωλήσεων, ή επιστροφή των αγοραστών, προς νέα ιστορικά υψηλά η Προντέα (+0,83%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (+1,92%), ενώ ίσως χρειάζεται προσοχή η ΕΥΔΑΠ (+3,45%) αν έχει ολοκληρώσει το “έργο” του ο τελευταίος πωλητής και εν όψει επικείμενης εισόδου στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Προσπάθεια αντίδρασης από MLS (+3,04%, Άβακα (+1,66%), Ιντρακόμ (+0,76%), Κρι Κρι (+0,37%), Αλουμύλ (+2,94%) και Attica Group (+3,09%), παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι η ΕΛΧΑ (-2,20%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μοτοδυναμική (+3,27%), ενώ την απόλυτη σύγχυση στους traders, έχουν φέρει τα αντικρουόμενα δημοσιεύματα, που αναφέρονται στην Τεχν. Ολυμπιακή (0%) και το Πόρτο Καρράς, με άλλα να υποστηρίζουν ότι οι υπογραφές θα έπεφταν στις 16 τρέχοντος, άλλα ότι έχει υπάρξει συμφωνία και απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες και άλλα ότι οι εξελίξεις μεταφέρονται για τον Γενάρη (!)

Για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., παραμένει η πρώτη αντίσταση των 901 – 903 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και των 2270 – 2276 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τα ημερήσια “stop long” στις 861 και 2169 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι αναλυτές της αγοράς

“Η Lamda Development ανακοίνωσε σήμερα επίσημα, τα της πλήρους κάλυψης της ΑΜΚ και η Τρ. Αττικής τα αποτελέσματα 9μηνου. Τα ρεκόρ των δεικτών στη Wall Street και στην Ευρώπη, δύσκολα θα άφηναν ανεπηρέαστο, για 2η συνεχόμενη ημέρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σε αντίθετη κατεύθυνση, έναντι των υπολοίπων Αγορών, κινήθηκε χθες ο ΓΔ του Χ.Α., αλλά δεν καταγράφεται καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην συνολική εικόνα. Θα συνεχιστούν οι εναλλαγές των τίτλων που θα πρωταγωνιστούν, σε κάθε ανοδική προσπάθεια της Αγοράς. Στο εξωτερικό επικρατεί αισιοδοξία, με τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ να δείχνουν σταθεροποιητικά, ενώ και ο Shenzhen CSI 300 στην Κίνα πέρασε πάνω από τις 4000 μονάδες, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Μαρτίου 2018”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο εσωτερικό μέτωπο, έθεσαν τις βάσεις για αλλαγή του σκηνικού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ειδικότερα, η νομοθέτηση του “Ηρακλή”, των ρυθμίσεων δηλαδή που θα οδηγήσουν σε δραστική εξυγίανση των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα “κόκκινα” δάνεια, θα αλλάξει εντός 2020 (μετά το 1ο εξάμηνο) το σκηνικό για τις Τράπεζες, επιτρέποντας την πιστωτική τους επέκταση. Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Lamda Development ύψους 650 εκατ. ευρώ, συνιστά μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης, σε σχέση με τη δρομολόγηση του έργου στο Ελληνικό (που πάλι βρίσκει εμπόδια !) και κατ΄ επέκταση στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι ανακοινώσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ συνιστούν το μεγαλύτερο εταιρικό μετασχηματισμό που έχει σχεδιαστεί στην Ελληνική Οικονομία, με στόχο μια “άλλη ΔΕΗ”, κερδοφόρο και με παραγωγή Ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον. Με την Επενδυτική Κοινότητα να δίνει ήδη θετική ψήφο εμπιστοσύνης, για το μεγαλόπνοο εγχείρημα !

Ωστόσο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θέλει το χρόνο του για να “χωνέψει” τις προαναφερόμενες εξελίξεις, που απαιτούν σημαντικό βάθος χρόνου για να πραγματοποιηθούν. Στο μεταξύ, οι χρόνιες παθογένειες που αφορούν τη “ρηχότητα” της Αγοράς, αλλά και την αποκατάσταση συνθηκών αξιοπιστίας, σε συνδυασμό με την “αφαίμαξη” ρευστότητας λόγω των μεγάλων μετοχικών και ομολογιακών εκδόσεων των τελευταίων εβδομάδων, δεν επιτρέπουν την άμεση κίνηση του ΓΔ σε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, οι “αψιμαχίες” των πωλητών με τους αγοραστές, διαμορφώνουν βραχυχρόνια σκηνικό συσσώρευσης, με την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων να συνιστά το στόχο για τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους. Ενδεχόμενο που τεχνικά είναι εφικτό, επιδιώκοντας την υπέρβαση του επιπέδου των 901,58 μονάδων, της τελευταίας ημέρας του Νοεμβρίου (υψηλότερη για το 2019).

Το σενάριο αυτό υποβοηθείται και από τις συνθήκες των Διεθνών Αγορών. Με τους δείκτες στη Wall Street να σημειώνουν ιστορικά ψηλές επιδόσεις, συμπαρασύροντας και Ευρωπαϊκούς δείκτες, όπως τον EuroStoxx 600 στην ίδια κατεύθυνση.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα θετικών εξελίξεων και ειδικότερα δύο: της άνετης επικράτησης του Μπόρις Τζόνσον στις Βρετανικές εκλογές, που σηματοδοτεί τη δυνατότητα ενός “συμφωνημένου Brexit”, εξέλιξη που ικανοποιεί, επί του παρόντος, τις Αγορές.

Πιο σημαντική ωστόσο, είναι η εμπορική εκεχειρία ανάμεσα στις ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς η αναστολή της εφαρμογής δασμών σε Κινεζικά Προϊόντα, διαμορφώνει προϋποθέσεις για διεύρυνση των Αμερικανικών εξαγωγών στην Κίνα, σε Αγροτικά κυρίως Προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, η παραπομπή του Προέδρου Trump αυξάνει την αβεβαιότητα σε σχέση με την τελική έκβαση της υπόθεσης, με τις Αγορές να θεωρούν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την παραμονή του στην Προεδρία.

“Επί του παρόντος, το πιο φιλόδοξο σενάριο για τις Αγορές είναι η απόπειρα ‘καλλωπισμού’ των αποτιμήσεων, από τους λίγους Διαχειριστές που δεν έχουν επιλέξει να περάσουν τις τελευταίες ημέρες του έτους μακριά από τις επαγγελματικές τους θέσεις. Εξέλιξη που είναι πιθανό να περιλάβει και τις τοποθετήσεις των Διεθνών χαρτοφυλακίων σε Δεικτοβαρείς Ελληνικούς τίτλους”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, πλην του Αυστραλού δείκτη ASX 200 (-0,04%), δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Ελεγχόμενες απώλειες στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, οριακά κέρδη στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για το Ευρώ.

Μικρές απώλειες για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $6800 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

“Πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να του δώσει μία ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου, αναμένεται να ασκήσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός”, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο και δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου, “ο Τζόνσον θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη που του έδωσε η ισχυρή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, για να θέσει εκτός Νόμου την οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου του ‘Brexit’, πέρα από το 2020. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, μπαίνει σε μία μεταβατική περίοδο, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την προσαρμογή και των δύο Πλευρών και η οποία λήγει τον Δεκέμβριο του 2020”.

“Η μεταβατική περίοδος του ‘Brexit’ και τα μηνύματα από τον Βρετανό Πρωθυπουργό για μη παράταση της πέρα από τα τέλη του 2020, φέρνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ξανά σε θέσης μάχης”. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σαμπίν Γουέιαντ, “η στάση του Τζόνσον οδηγεί το Μπλοκ σε ανάλογα σχέδια”.

Περισσότερο Προσωπικό προσέλαβαν οι Βρετανοί Επιχειρηματίες τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αριθμός των Ανθρώπων που εργάζονται αυξήθηκε κατά 24.000, φτάνοντας στα 32,8 εκατ. το παραπάνω τρίμηνο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση κατά 10.000. Το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε ιστορικό υψηλό, στο 76,2%, ενώ ο αριθμός των Ατόμων που δεν έχει εργασία υποχώρησε κατά 13.000, στα 1,281 εκατ.

Άνοδο σημείωσε το εμπορικό, εποχικά μη προσαρμοσμένο, πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι το εμπορικό πλεόνασμα των 19 Χωρών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στα 28 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 13,2 δισ. έναν χρόνο πριν. Οι εξαγωγές έκαναν άλμα 4,1% ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 3,2%. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέμεναν εμπορικό πλεόνασμα 17 δισ. ευρώ.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 24,5 δισ., καταγράφοντας ανοδική κίνηση από τα 18,7 δισ. του Σεπτεμβρίου.

Άλμα 1,1% κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η παραγωγή στον τομέα της Μεταποίησης θα είχε μικρότερη άνοδο (+0,7%).

Και η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,1% τον Νοέμβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,8%.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε νέα επίθεση στην Κεντρική Τράπεζα για τα επιτόκια, επαναλαμβάνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

“Θα ήταν πολύ καλό αν η Fed μείωνε περαιτέρω τα επιτόκια και προχωρούσε σε ποσοτική χαλάρωση. Το Δολάριο είναι πολύ ισχυρό έναντι άλλων Νομισμάτων και ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Αυτή είναι η ώρα να το κάνουμε. Οι εξαγωγές θα εκτινάσσονταν!” έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ερχόμενοι στα δικά μας, “η Ελληνική Οικονομία έχει πληρώσει υψηλό οικονομικό και κοινωνικό τίμημα για την κρίση χρέους, αλλά ανακάμπτει, αν και με μέτριους ρυθμούς”, αναφέρει η ING σε έκθεσή της, στην οποία προβλέπει ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης.

Ο Οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 2% τόσο το 2019 όσο και το 2020, υποχωρώντας στο 1,7% το 2021. Προβλέπει αύξηση της Ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,3% το 2020 και το 2021, από 0,3% φέτος, με εκτίναξη των επενδύσεων κατά 2,2% φέτος, 3,9% το 2020 και 4,3% το 2021.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank, στα 2,5, από 2,15 ευρώ θέτει η Axia σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". Ο Οίκος προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της, μετά τη δημοσίευση του νέου business plan της Αlpha Βank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, “η Τράπεζα θα μπορέσει να εμφανίσει σωρευτικά κέρδη την περίοδο 2020 - 2022 ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που θα αντισταθμίσουν τη μισή επίπτωση στα κεφάλαια από την τιτλοποίηση ‘Galaxy”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 880,68 (-0,01%) και 893,89 μονάδων (+1,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 892,3 (+1,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 894,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,56%.

Ο τζίρος στα 102,2 εκατ., από τα οποία τα 12,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ, απέσπασαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο τα Ελ. Πετρέλαια και με το “κόκκινο” οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, TITC, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Cenergy, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, όμως μόλις 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις μετακυλίσεις θέσεων να αυξάνουν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (131.518 συμβόλαια).

Στα 7.182 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.516 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.673, 2.987 για τον Δεκέμβριο, 3.646 για τον Ιανουάριο και 40 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.246) κινήθηκε μεταξύ 2.220,25 και 2.246 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Μυτιληναίος, 17.000 ΟΠΑΠ, 8.672 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.091), Alpha Bank (16.076), Πειραιώς (6.559), ΔΕΗ (6.446), MIG (41.780), Ελλάκτωρα (9.671), Μυτιληναίο (4.962), ΟΠΑΠ (2.388), Τέρνα Ενεργειακή (1.314), ΑΔΜΗΕ (2.646), Cenergy (2.480), Lamda Development (630), ΕΕΕ (145), ΟΤΕ (3.280), Intralot (1.399), Ελ. Πετρέλαια (725), ΓΕΚ (699), ΕΧΑΕ (919), Viohalco (3.980), ΕΥΔΑΠ (170), Εθνική (8.148), Motor Oil (503), Τρ. Αττικής (676), Ιντρακόμ (531), Jumbo (220).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 28.456, Alpha Bank 36.178, MIG 56.690, Ελλάκτωρα 15.620, Πειραιώς 14.782, Εθνική 27.377.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                          Name of Issuer            NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.595.468 τεμ., (από 43.695.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.318.741 τεμ. (23.339.141), ΔΕΗ 6.520.539 τεμ. (6.541.339), Eurobank 57.201.825 τεμ. (57.050.825), ΟΠΑΠ 1.451.606 τεμ. (1.451.606), Εθνική 21.240.895 (21.240.895) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v