Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σφιχτό λουρί» στην τηλε-εργασία με ταυτόχρονη αναστολή σύμβασης

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει ποιοι μπορούν να πάρουν το 800άρι και παράλληλα να εργαστούν με τηλε-εργασία. Πώς θα πληρωθούν. Γιατί δεν δικαιούνται ειδική επιδότηση οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή ή αντιμισθία.

«Σφιχτό λουρί» στην τηλε-εργασία με ταυτόχρονη αναστολή σύμβασης

Μόνο το 10% επί του συνόλου των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, μπορεί να εργαστεί με τηλε-εργασία και μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας τους. Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τη δυνατότητα τηλε-εργασίας στους τελούντες σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενους, με την καταβολή επιμισθίου, επιπλέον της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για τη νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφού αφαιρεθεί το ποσό των 800 ευρώ. Για τις αποδοχές αυτές θα υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα να εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων σε εργαζόμενους και κατά συνέπεια της επιδότησής τους με τα 800 ευρώ για 45 ημέρες, συνδυαστικά με τηλε-εργασία και επιμίσθιο, έδωσε στους εργοδότες η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Σαββατοκύριακο.

Η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες για την αποζημίωση των 800 ευρώ ξεκαθαρίζει ότι όποιος εργοδότης κάνει χρήση των μέτρων ευελιξίας απαγορεύεται να απολύσει για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για άλλες 45 ημέρες). Παράλληλα, υποχρεούται να διατηρήσει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που ίσχυαν κατά την 21/3/2020.

Η εκ περιτροπής εργασία θα μπορεί να εφαρμόζεται ταυτόχρονα και συνδυαστικά για το τυχόν υπόλοιπο του προσωπικού που δεν μπαίνει σε αναστολή και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η κρίση, με μέγιστο χρονικό ορίζοντα τους 6 μήνες και επανεξέταση ανά μήνα. Παράλληλα, μετά από συμφωνία με τον εργαζόμενο, δίνεται η δυνατότητα ενδο-ομιλικής μεταφοράς του σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου.

Ειδικά για την αναστολή συμβάσεων, η ΚΥΑ επιτρέπει τον συνδυασμό αναστολής συμβάσεων εργασίας και τηλε-εργασίας για τον ίδιο εργαζόμενο και ταυτόχρονα, κατόπιν συμφωνίας εργοδότη - εργαζόμενου. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται «επιμίσθιο» αναλογικό του μισθού, για «πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης».

Δίνεται έτσι στην πράξη, η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους κατά το 45ήμερο της αναστολής, καταβάλλοντας ένα αναλογικό «επιμίσθιο», το οποίο θα μπορεί αθροιστικά με τα 800 ευρώ να φτάνει έως και το συνολικό ύψος (το 100%) του μεικτού μισθού τους.

Οι εργοδότες μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων που είχαν την 21η Μαρτίου. Προσοχή, η αναστολή ανά μισθωτό πρέπει να ισχύει για συνεχόμενο και ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών. Εντός του χρονικού διαστήματος 21/3-20/4, οι εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων.

Εκτός επιδότησης 800 ευρώ οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή αντιμισθία

Με τη σημερινή εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι δεν είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία. Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζεται ότι βάσει του «Κώδικα δικηγόρων»:

«1. Ο δικηγόρος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο οποίο προέχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης του εντολέα του προς αυτόν.

2. Για τις υπηρεσίες του αμείβεται από τον εντολέα του είτε ανά υπόθεση είτε με πάγια αμοιβή ή με μισθό».

Στη δε παράγραφο 1 του άρθρου 43 του ως άνω νόμου ορίζεται ότι: «1. Η πρόσληψη δικηγόρων με έμμισθη εντολή στον ιδιωτικό τομέα γίνεται με έγγραφη σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ αυτού και του εντολέα». Έχει κριθεί ότι η σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών με πάγια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας (Α.Π. 308/2017)».

Έτσι, και παρά το γεγονός ότι υποβάλλεται Α.Π.Δ. για τους δικηγόρους με πάγια εντολή ή με πάγια αντιμισθία, οι συμβάσεις τους, με επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού Covid-19, δεν τίθενται σε αναστολή και δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των οκτακοσίων ευρώ (800 €).

Οι δικηγόροι αυτής της κατηγορίας εντάσσονται και είναι δυνητικά δικαιούχοι του εκπαιδευτικού επιδόματος των εξακοσίων ευρώ (600 €), του προγράμματος τηλεκατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v