Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας αποκρατικοποιήσεων με χάντικαπ για Ελλάδα

Η Ελλάδα προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις με σφιχτά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένους μεγαλεπίβολους στόχους. Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία αναβάλουν τα σχέδιά τους, καθώς έχουν την πολυτέλεια χρόνου για καλύτερη στρατηγική.

Αγώνας αποκρατικοποιήσεων με χάντικαπ για Ελλάδα
Την εντυπωσιακή αντίθεση στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα συγκριτικά με τα άλλα μέλη της ευρωζώνης που βρίσκονται στο στόχαστρο της κρίσης, αποτυπώνει δημοσίευμα του Reuters. Το πρακτορείο διαπιστώνει ότι ενώ η Αθήνα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, συγκεκριμένα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και με δύσκολους (αν όχι ανεπίτευκτους) στόχους, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία περιμένουν, ώστε να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

«Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία, χώρες που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρέους, έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, συγκριτικά τουλάχιστον με την Ελλάδα, ώστε να οργανώσουν τις συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων και να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπό τους» αναφέρει το δημοσίευμα. «Δεν είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να κάνει το οτιδήποτε με τον βέλτιστο τρόπο» εξηγεί ο Bill Megginson καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες πρακτικά καίνε τα έπιπλα για να επιβιώσουν».

Η Ελλάδα πιέζεται από το χρονοδιάγραμμα και τον συγκεκριμένο στόχο αποκρατικοποιήσεων. Το δεύτερο πακέτο στήριξης ορίζει στόχο για έσοδα από αποκρατικοποίησης ύψους 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και 45 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ ενώ προχωρούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

«Άλλες χώρες όμως, ειδικότερα εκείνες όπου η κρίση φαίνεται πως έχει κάπως κοπάσει, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, μπορούν και πιθανότατα θα το κάνουν» αναφέρει ο κ. Megginson. «Αδιαμφισβήτητα υπάρχει κίνδυνος να πουλήσει η κυβέρνηση της βιομηχανίες της χωρίς να σκεφτεί τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» προειδοποιεί και ο David Parker, καθηγητής στο Cranfield School of Management

Η Ιρλανδία, από την άλλη πλευρά, στοχεύει να αντλήσει συνολικά μόλις 3 δισ. ευρώ χωρίς όμως να έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χωρίς να υπάρχει ενδεχόμενο «ποινής» εάν δεν τα καταφέρει. Η Ισπανία ανέβαλε την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας τυχερών παιγνίων Loterias και των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Η Ιταλία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια και στόχους αποκρατικοποιήσεων.

«Πρέπει να τηρείται μία ισορροπία: στόχος είναι ο οπορτουνισμός ως προς την επιλογή των προσφορών ή τίθεται πραγματικά ένα συγκεκριμένο πλάνο βάσει του οποίου υπάρχει περιθώριο ορισμένων ετών ώστε να αυξηθεί η αξία των υπό πώληση κρατικών επιχειρήσεων» διερωτάται ο James Close, της Ernst & Young.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v