Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ζητά «σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τράπεζες χρηματοδοτούνται για τα επισφαλή δάνεια και την ίδια στιγμή κυνηγούν νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες ζητώντας τις επισφάλειες στο ακέραιο», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Ζητά «σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια
"Σεισάχθεια" για τα κόκκινα δάνεια και δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες που λαμβάνουν κεφάλαια από το ΤΧΣ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου.

Ερωτηθείς για το θέμα ΕΤΕ - Eurobank και τις πιέσεις από την πλευρά της τρόικας να μην προχωρήσει η συγχώνευσή τους, υποστήριξε ότι είναι αδιανόητο ο λαός να έχει φορτωθεί δυσβάσταχτο χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση και πως θεωρεί απαράδεκτο να μη βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.

Υποστήριξε ότι ο κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών είναι μεγάλος με αυτήν την πορεία των πραγμάτων. Με μια οικονομία χωρίς ρυθμούς ανάπτυξης και με τραπεζικό σύστημα ζόμπι που στηρίζεται στον ELA δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να παραμείνει ελληνικό.

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι τα περί διαφωνιών στη συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank ο ΣΥΡΙΖΑ -παρότι αξιωματική αντιπολίτευση- τα ακούει από τους δημοσιογράφους. "Δεν έχουμε ενημέρωση από την ΤτΕ ή το ΥΠΟΙΚ, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι από την ΕΤΕ μας λένε πως η διαδικασία προχωρά σύμφωνα με τους νόμους και όσα έχουν αποφασιστεί". Ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν πρέπει να παραμείνουν στις τράπεζες οι προηγούμενες διοικήσεις. Όσες χρηματοδοτούνται από το ΤΧΣ πρέπει να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο και να αλλάξουν οι διοικήσεις, τόνισε και επανέλαβε ότι πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική μετά την ανακεφαλαιοποίηση με άξονα τις ανάγκες της οικονομίας.

"Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τράπεζες χρηματοδοτούνται για τα επισφαλή δάνεια και την ίδια στιγμή κυνηγούν νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες ζητώντας τις επισφάλειες στο ακέραιο".

Ζήτησε Σεισάχθεια "με μερική διαγραφή χρεών ή καλύτερα αναπροσαρμογή - ρύθμιση των δανείων", όπως είπε, και υποστήριξε ότι αυτή η επιλογή θα οδηγήσει σε καλύτερη πορεία και τις τράπεζες.


Έτοιμη η κυβέρνηση να πει σε όλα "ναι"

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της τρικομματικής κυβέρνησης. "Είναι έτοιμοι να υποδεχθούν την τρόικα με μια ανθοδέσμη γεμάτη ‘ναι’", είπε και ζήτησε το ταχύτερο δυνατό να αλλάξει η κυβέρνηση.

"Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε οπαδοί ενός ρεαλισμού που αγνοεί τη θέληση και τη δύναμη των λαών", σημείωσε χαρακτηριστικά με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο και πρόσθεσε: "Δεν πρόκειται να πούμε “ναι” στην εκποίηση της Ελλάδας, στις εντολές της κ. Μέρκελ".

"Η άγρια συμμορία με τα λευκά κολάρα που πρόσφατα ρήμαξε την Κύπρο τώρα έρχεται για νέα επιδρομή στην Ελλάδα". "Απέναντί τους", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, "βρίσκεται ο κ. Σαμαράς που αποτελεί τον κορυφαίο εκπρόσωπο του “ναι” σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τη στιγμή που ο κόσμος φλέγεται το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ξαναγίνει υπουργός, και ο κ. Κουβέλης, που ενώ ψηφίζει παρών σε όλα στηρίζει με πάθος την κυβέρνηση που λέει “ναι” σε όλα".


Θα κερδίσουμε τον πόλεμο του ευρώ

Ερωτηθείς για το ευρώ, αναρωτήθηκε "τι σημαίνει παραμονή με οποιοδήποτε κόστος" και δήλωσε ότι το το δίλημμα δεν είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά μέσα ή έξω από τη λιτότητα. Στόχος είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ε.Ε. και στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα

Η έξοδος από το ευρώ, αν συμβεί, θα είναι μια εξέλιξη που δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, εκτίμησε. Θα είναι μια εξέλιξη που θα αφορά και άλλες χώρες, που θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την καταστροφή. Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφή και αν μπουν μπροστά οι λαοί αυτό μπορεί να γίνει. "Θέλουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο", είπε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη η απειλή των εταίρων για έξοδο από το ευρώ και διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών. Ακόμα και στην Κύπρο δεν κόπηκε η χρηματοδότηση μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά δόθηκε ένα εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα, σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v