Πώς είδαν οι ξένοι αναλυτές την κίνηση της ΕΤΕ
Σωστή η κίνηση της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, τονίζουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων θα διαμορφωθεί
περί το 13,4%, που είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, η UBS επισημαίνει ότι στρατηγικά είναι σωστή η κίνηση της ΕΤΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η "αραίωση" (dilution) για τους μετόχους
είναι 30% με βάση τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας. Ωστόσο, τονίζει ότι στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί η στρατηγική της κίνησης της ΕΤΕ. Η UBS διατηρεί σύσταση "neutral" με τιμή-στόχο τα 12,8 ευρώ.
Η Merrill Lynch σε έκθεσή της σημειώνει ότι η μετοχή της ΕΤΕ παραμένει ελκυστική παρά την αύξηση κεφαλαίου και εκτιμά το dilution στο 25% περίπου και τον δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 13,4%. Ωστόσο, προβλέπει
υποαπόδοση των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών, καθώς η κίνηση της ΕΤΕ αυξάνει τις πιέσεις για αύξηση κεφαλαίων και από τα ανταγωνιστικά ιδρύματα.
Η Goldman Sachs θέτει υπό αναθεώρηση την τιμή-στόχο και τη σύσταση για την τράπεζα, βλέπει την αραίωση για τους μετόχους στο 15% με βάση τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 της τράπεζας και αύξηση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 12%.
Η θέση των ελληνικών ΑΧΕ Πολύ θετική είναι για την κίνηση
η Eurobank Securities, η οποία αναφέρει ότι θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα των κεφαλαίων της τράπεζας, ενώ θα παράσχει ασφάλεια ακόμη και στους πλέον απαισιόδοξους, αφού θα μπορεί να αντιμετωπίσει και το χειρότερο μακροοικονομικό σενάριο. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση "buy" με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ.
Στην απεμπλοκή της τράπεζας από το κράτος αλλά και στη θωράκισή της έναντι των μακροοικονομικών δυσχερειών στέκεται
η Alpha Finance στο πρωινό της report, ενώ τονίζει ότι πιθανόν να ασκήσει πίεση προς τις ανταγωνίστριές της για παρόμοιες κινήσεις. Από τη σκοπιά της αγοράς, η Alpha Finance αναμένει ότι το dilution στα κέρδη του 2011 θα φτάσει το 30% και θα επηρεάσει αρνητικά την τιμή της μετοχής.
Έκπληξη για την αγορά χαρακτηρίζει την κίνηση η
Euroxx Securities, που επισημαίνει την έλλειψη ξεκάθαρων στόχων, ενώ διατυπώνει απορία για την απόφαση να πουληθεί ποσοστό του πλέον κερδοφόρου τμήματος του ομίλου - "ίσως για να αγοραστεί κάποια εγχώρια τράπεζα". Η χρηματιστηριακή θεωρεί την τεράστια αύξηση προάγγελο δραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και τονίζει ότι δίνει στην Εθνική ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αρνητική, ωστόσο, κρίνει την επίδραση που θα έχει κάτι τέτοιο στη μετοχή. Η Euroxx θέτει την τιμή-στόχο και τη σύσταση "υπό αναθεώρηση".