Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή παρτίδα... πόκερ για τον MSCI

Το «πακετάρισμα» μετοχών από brokers και hedge funds και η προσδοκία για υψηλή ζήτηση. Πού τοποθετείται ο πήχης των σημερινών εισροών και πώς θα επηρεάσει την πορεία του Χ.Α. Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα. Τι εκτιμούν χρηματιστές.

Σκληρή παρτίδα... πόκερ για τον MSCI

Σε παρτίδα πόκερ για μεγάλες τσέπες και γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α. καθώς γύρω από τις εισροές των passive funds έχει στηθεί ένα τεράστιο, για τα δεδομένα της αγοράς, παιχνίδι θέσεων και προσδοκιών.

Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκε επίσημα η υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από τον MSCI, η 26η Νοεμβρίου έχει αναχθεί σε ορόσημο. Είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν από την έναρξη ισχύος των αλλαγών στους δείκτες MSCI, οι οποίες για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ σημαντικές.

Μετά από 13 χρόνια το Χ.Α. επιστρέφει στις αναδυόμενες αγορές, με στάθμιση 0,43% στον MSCI Emerging Markets και 10 μετοχές να συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες. Η δε υποβάθμιση συνέπεσε με την επάνοδο της αγοράς στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, λόγω της μείωσης του ρίσκου χώρας, παίζοντας καταλύτικό ρόλο σε ό,τι ακολούθησε.

Όπως έγραψε το Euro2day  το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο, ήδη από τον Σεπτέμβριο, παρέπεμπε σε front running, με ορόσημο την 26η Νοεμβρίου. Γνωρίζοντας ότι θα εκδηλωθεί ισχυρή ζήτηση, τα hedge funds ενίσχυσαν περαιτέρω τις θέσεις τους, αναγκάζοντας όσους διαμεσολαβούν για λογαριασμό των passive funds να κυνηγήσουν τις τιμές.

Το πρώτο στοίχημα το έχουν ήδη κερδίσει. Από τις αρχές Ιουνίου ως σήμερα η μέση απόδοση των 10 μετοχών του MSCI ανέρχεται σε 52%. Το καυτό ερώτημα είναι αν η ζήτηση, που θα εκδηλωθεί σήμερα και δευτερευόντως στις επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις, αρκεί για να καλύψει την καιροφυλακτούσα προσφορά.

Τα prop desks ξένων τραπεζών και επενδυτικά κεφάλαια που λειτουργούν επίσης ως διαμεσολαβητές (facilitation funds) έχουν «πακετάρει» το τελευταίο διάστημα μεγάλες θέσεις στις 10 μετοχές του Χ.Α. που μπαίνουν στους δείκτες MSCI. Στόχος τους να πουλήσουν με κέρδος μερικά σεντς στα Αμοιβαία Κεφάλαια παθητικής διαχείρισης (passive funds).

Πέραν, όμως, των διαμεσολαβητών, προσφορά ενδέχεται να εκδηλωθεί σήμερα και από τα «ισχυρά χέρια» του Χ.Α., δηλαδή από hedge funds που διατηρούν μεγάλες θέσεις με χαμηλές τιμές κτήσεις σε τράπεζες και σε άλλα blue chips, καθώς και από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που βλέπουν την αναδιάρθρωση (rebalancing) ως ευκαιρία αποεπένδυσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε τίτλο που συμμετέχει στους νέους δείκτες MSCI ο με απόσταση μεγάλος πωλητής είναι ξένος θεσμικός που παρέμενε εδώ και καιρό εγκλωβισμένος στην παραπάνω επενδυτική θέση.

Τα hedge funds αγόραζαν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα καλάθια μετοχών του MSCI, ενώ υπήρξαν πωλήσεις από κάποια LO funds σε τίτλους όπως οι Folli Follie, Jumbo και Τιτάν εγγράφοντας κέρδη που ξεπερνούν το 100%.

Πού τοποθετείται ο πήχης των σημερινών εισροών

Με την προσφορά που καιροφυλακτεί να αναμένεται αξιοσημείωτη, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ύψος των εκτιμώμενων εισροών σήμερα από emerging funds παθητικής κυρίως διαχείρισης και των αγορών που θα ακολουθήσουν από ενεργητικής διαχείρισης funds.

Εδώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Η πλειονότητα της αγοράς θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν τα passive funds στο Χ.Α. δεν έχει ακόμη εισρεύσει. Αυτό θα συμβεί σήμερα κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών που διενεργούνται μετά την ολοκλήρωση της κανονικής συνεδρίασης

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ύψος των σημερινών αγορών κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ εκτινάσσοντας τον σημερινό τζίρο σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, η δυναμική ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ανατροφοδοτηθεί και ανοίγει ο δρόμος για άνοδο του 25άρη ως την περιοχή των 426 μονάδων.

Υπάρχουν, όμως, και brokers που εμφανίζονται περισσότερο συντηρητικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Citigroup έχει κοινοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες σε πελάτες της την εκτίμηση ότι έχει ήδη τοποθετηθεί στο Χ.Α. περίπου το 50% των κεφαλαίων από passive funds. Και ο ρόλος της στο εν εξελίξει rebalancing αναμένεται να είναι ρυθμιστικός, καθώς επιδιώκει να έχει μεγάλο μέρος του MSCI flow.

...και πώς θα επηρεάσει την πορεία του Χ.Α.

Πιο μετριοπαθής είναι η εικόνα δύο μεγάλων εγχώριων χρηματιστηριακών. Αμφότερες εκτιμούν ότι οι αγορές από passive funds θα κινηθούν στα επίπεδα των 300 - 350 εκατ. ευρώ κατά τις δημοπρασίες και η συνολική αξία συναλλαγών θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για εισροές το ύψος των οποίων έχει προεξοφληθεί και ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει η αγορά στην περίπτωση που επαληθευθούν.

Κλειδί αποτελεί επίσης η εισροή κεφαλαίων από emerging funds ενεργητικής διαχείρισης. Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με χρηματιστηριακές, αγορές από ενεργητικής διαχείρισης emerging funds ενώ το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των παικτών παραμένει υπεραγορασμένη, ποντάροντας σε περαιτέρω άνοδο του Χ.Α. λόγω των αγορών από τα emerging funds, η διάψευση των προσδοκιών ίσως αποτελέσει την αφορμή για να δοκιμάσει η αγορά τα σημεία ισχυρής στήριξης, αφομοιώνοντας και το ράλι του τελευταίου διαστήματος.

 

ΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ 10 ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟN ΔΕΙΚΤΗ MSCI GREECE

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

KEΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (EKAT. ΕΥΡΩ)

ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟN ΔΕΙΚΤΗ MSCI

ΟΠΑΠ

3.060

18,0%

ΟΤΕ

4.372

17,9%

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

10.500

11,0%

ΔΕΗ

2.610

9,4%

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

7.510

9,1%

ALPHA BANK

7.320

8,3%

JUMBO

1.560

7,9%

TITAN

1.770

7,8%

EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

2.810

5,8%

FOLLI FOLLIE GROUP

1.560

4,9%

ΠΗΓΗ: FACTSET

 

 

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v