Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρέας: Ζημιές «μαμούθ» 75,1 εκατ. ευρώ το 2013

Στα 75,1 εκατ. ευρώ διευρύνθηκαν οι ζημιές µετά από φόρους της Νηρέας το 2013. Μικρή μείωση στις πωλήσεις για τον όμιλο.

Νηρέας: Ζημιές «μαμούθ» 75,1 εκατ. ευρώ το 2013

Τα αποτελέσµατα του Οµίλου του Νηρεά έδειξαν σηµαντικές ζηµιές για το 2013, παρά τη διατήρηση του γενικού επιπέδου των πωλήσεων. Σε µεγάλο βαθµό οι ζηµιές προκύπτουν από µη επαναλαµβανόµενα αίτια τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.

Σε επίπεδο Οµίλου, τα συνολικά προ φόρων αποτελέσµατα ήταν αρνητικά € (87,4) εκ., έναντι αρνητικών € (16,2) εκ. της αντίστοιχης προηγούµενης χρήσης, και τα αποτελέσµατα µετά από φόρους ήταν επίσης αρνητικά € (75,5) εκ. έναντι αρνητικών € (13,9) εκ. το 2012.

Τα αποτελέσµατα µετά από φόρους που αντιστοιχούν στους µετόχους της µητρικής ήταν αρνητικά € (75,1) εκ. από αρνητικά € (14,1) εκ. στην προηγούµενη χρήση.

Την 31.12.2013, τα ίδια κεφάλαια της µητρικής εταιρείας ανέρχονται σε € 68,6 εκ. και του Οµίλου σε € 64,6 εκ. (€ 57,7 εκ. µετά τα δικαιώµατα µειοψηφίας). Η µείωση των ιδίων κεφαλαίων της 31.12.2013 σε σχέση µε την 31.12.2012 οφείλεται στις ζηµιές της χρήσεως.

Οι συνολικές πωλήσεις του Οµίλου ΝΗΡΕΑ σηµείωσαν µικρή µείωση παρά την επιδείνωση της οικονοµικής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει κυρίως τις παραδοσιακές, για τα προϊόντα µας, αγορές της Νότιας Ευρώπης. Κατά την χρήση του 2013, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε € 198,6 εκ. έναντι € 202,2 εκ. της περσινής χρήσης.

Οι πωλήσεις ψαριών, που αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων, σηµείωσαν αύξηση 4% σε όγκο και µείωση 3% σε αξία έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η µεσοσταθµική τιµή πώλησης ψαριών ήταν µειωµένη κατά 7,2%. Η µείωση της µέσης τιµής προκλήθηκε από βεβιασµένες πωλήσεις των εταιρειών του κλάδου υπό την πίεση ανεύρεσης ρευστότητας.

Ο Όµιλος αναγκάσθηκε να προσαρµοσθεί στις συνθήκες της αγοράς ώστε να διατηρήσει το µερίδιο αγοράς του αλλά και τον οικονοµικό προγραµµατισµό του.

Οι λειτουργικές δαπάνες µετά την αφαίρεση των προβλέψεων παρέµειναν σταθερές € (194,7 εκ.) έναντι (€ 196,0 εκ.) της περσινής χρήσης παρά την αύξηση του όγκου πωλήσεων και την αύξηση των τιµών των πρώτων υλών για τροφές.

Συνεχίστηκε η δηµιουργία θετικών ταµειακών ροών. Στην χρήση του 2013, οι λειτουργικές ταµειακές ροές ανήλθαν σε € 7,2 εκ. έναντι € 14,2 εκ. της χρήσης του 2012.

Τα αποτελέσµατα επηρεάστηκαν από ζηµίες που οφείλονται σε έκτακτα και µη επαναλαµβανόµενα γεγονότα όπως οι εξαιρετικά χαµηλές τιµές πώλησης οι οποίες σαφώς δεν αναµένεται να ισχύσουν το 2014, ελλιπή ανάπτυξη του ιχθυοπληθυσµού, καθώς και µη επαναλαµβανόµενες προβλέψεις για επισφάλειες και καταπτώσεις εγγυήσεων συγγενών εταιρειών. 

Η επίπτωση της υποχώρησης των τιμών πωλήσεων ψαριών ανήλθε σε € 30 εκ., εκ των οποίων τα € 10 εκ. αντιστοιχούν στην αξία πωλήσεων και τα € 20 εκ. στην εκτίμηση της αγοραίας αξίας των βιολογικών αποθεμάτων που έγινε με χρήση των χαμηλών τιμών Ιανουαρίου 2014.

Το κόστος των πρώτων υλών για ιχθυοτροφές ήταν αυξημένο, ιδιαίτερα κατά το 1ο εξάμηνο, μειώνοντας τα μεικτά κέρδη κατά € 3 εκ.

Επίσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 η ανάπτυξη του ιχθυοπληθυσμού ήταν μειωμένη κατά € 24 εκ. σε σχέση με την αναμενόμενη, κυρίως από ασθένειες που οδήγησαν σε αυξημένη θνησιμότητα, αλλά και από αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και αλλαγή στις συνταγές των τροφών.

Παράλληλα, ο Όμιλος σχημάτισε έκτακτες προβλέψεις συνολικού ύψους € 11,3 εκ., εκ των οποίων τα € 6,4 εκ. αφορούν συνδεδεμένες εταιρείες και επιβάρυναν τις
χρηματοοικονομικές δαπάνες, και τα € 4,9 εκ. αφορούν πελάτες και επιβάρυναν τις λειτουργικές δαπάνες.

Τελευταία, η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 20% σε 26%, επιβάρυνε τα καθαρά αποτελέσματα με πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο € 2,7 εκ.

Δεδομένων των ανωτέρω, η Διοίκηση της Εταιρείας θα προβεί στην προβλεπόμενη αιτιολογημένη αίτηση για την εξαίρεση των υφιστάμενων ζημιών από τα αποτελέσματα χρήσεως του 2013, καθ’ ότι θεωρεί ότι εμπίπτει στις διατάξεις του 2ου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 3.1.2.4 του ισχύοντος κανονισμού του ΧΑ περί Κατηγορίας Επιτήρησης.

Περαιτέρω, η Εταιρεία δηλώνει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου και υπάρχει δεδηλωμένη βούληση εκατέρωθεν για ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός της τρέχουσας χρήσης 2014. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία έχει λάβει την από 24/3/2014 επιστολή που εστάλη από τις Τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και Εurobank, στην οποία ενσωματώνεται προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίηση των ελέγχων που διεξάγονται στην Εταιρεία και των λοιπών διαδικασιών και συμφωνιών έτσι ώστε, τηρουμένης της νομοθεσίας και ληφθησομένων
όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από αρμόδια όργανα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, να διαμορφωθούν και προσυπογραφούν οι Βασικοί Όροι Αναδιαρθρώσεως Δανεισμού (Term Sheet) και εν συνεχεία αυτοί να υλοποιηθούν με τις απαραίτητες εταιρικές πράξεις. Σημειωτέον ότι στους ενδεικτικούς όρους αναδιάρθρωσης που απέστειλαν οι ως άνω Τράπεζες συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας κατά την συνεδρίασή του της 28/3/2014 αποφάσισε να απαντήσει θετικά στην εν λόγω επιστολή.

Ως εκ τούτου, με την υλοποίηση των ανωτέρω εντός του 2014, θα αρθεί οιαδήποτε τυχόν αβεβαιότητα για την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Ο Κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΕΛΛΕΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΔΗΛΩΣΕ:

“ Το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον όμιλο ΝΗΡΕΑ. Η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας αλλά και το συνεχιζόμενο κλίμα αβεβαιότητας παρέσυραν τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ παράλληλα είχαμε να
αντιμετωπίσουμε και μεγάλη αύξηση στις τιμές πρώτων υλών με παράπλευρες συνέπειες.

Παράλληλα ο Όμιλος ήταν αντικείμενο πληθώρας ελέγχων από τις πιστώτριες Τράπεζες στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων αναδιάρθρωσης των δανείων του. Οι έλεγχοι για τις ποσότητες των αποθεμάτων
απέδειξαν την αξιοπιστία της διοίκησης και είχαν πλήρη ταύτιση με τα δεδομένα της εταιρείας. Ωστόσο, η χρήση των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του Ιανουαρίου στην αποτίμηση των αποθεμάτων επέφερε μία
σοβαρή μείωση της αξίας τους στις 31/12/2013.

Παρ’ όλα αυτά ο ΝΗΡΕΑΣ άντεξε τους κραδασμούς και εξακολουθεί να διατηρεί θετική καθαρή θέση κατά € 68,6 εκ., διεκδικώντας με αξιώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο στις υπό διαμόρφωση νέες συνθήκες.

Η Διοίκηση της εταιρείας ήδη διαπιστώνει ότι το 2014 έχει πολύ καλύτερη δυναμική διόρθωσης και βελτίωσης των οικονομικών και επιχειρηματικών δεδομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες
δράσεις για μείωση του κόστους και βελτίωση της παραγωγικότητας, θα δώσουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα ανάκαμψης.

Σημαντικός παράγοντας επίσης στην ενδυνάμωση του Ομίλου θα είναι και η αναμενόμενη ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δανείων εντός της τρέχουσας χρήσης, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την Εταιρεία και όλους τους stakeholders, οι οποίοι και αποδεδειγμένα στήριξαν το ΝΗΡΕΑ στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. “

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v