Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πρόσω ολοταχώς για την ΑΜΚ

(upd2) Πριν το Πάσχα η επιλογή του anchor investor με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο πήχης ελάχιστης τιμής και ελάχιστου ποσού κάλυψης. Πώς μπορεί να αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω η τιμή. Ο ρόλος του book building. Πότε ενεργοποιείται ΤΧΣ και bail-in.

Eurobank: Πρόσω ολοταχώς για την ΑΜΚ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ύψους ως 3 δισ. ευρώ μετά τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 12 Απριλίου.

Οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν αύξηση ως 3 δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. της τράπεζας για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών. Η ΑΜΚ αποσκοπεί αποκλειστικά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank καλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως προσδιορίστηκαν με το βασικό σενάριο του stress test.

Παρότι τυπικά το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συνεδριάσει πριν από τη γενική συνέλευση για να αποφασίσει τη στάση του, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου, καθώς θα διενεργηθεί με βάση όσα ορίζει το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο και όχι ο νόμος 2190.

Άλλωστε, ο τρόπος κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank θα κριθεί από το εύρος της εύλογης αξίας, που θα προσδιορίσουν η Lazard και η Morgan Stanley. Οι δύο ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι αναμένεται να καταθέσουν τις εκθέσεις αποτίμησης της Eurobank στις 14 - 15 Απριλίου.

Αμέσως μετά την κατάθεση και εφόσον δεν διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων μεγαλύτερη του 15% θα συνεδριάσει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Ταμείο έδωσε το "πράσινο φως" για την ενέργεια της τράπεζας. Το ανώτατο όργανο του Ταμείου θα κληθεί να προσδιορίσει και να εγκρίνει, βάσει των εκθέσεων αποτίμησης, την ελάχιστη τιμή για την επιλογή του βασικού επενδυτή (anchor investor).

Η ελάχιστη τιμή μαζί με ένα minimum ποσό συμμετοχής στην αύξηση θα αποτελέσουν τον πήχη για τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω της οποίας θα επιλεγεί ο βασικός επενδυτής. Στόχος είναι η διαδικασία της επιλογής βασικού επενδυτή να διενεργηθεί γρήγορα, αν είναι δυνατόν και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της Eurobank αναφέρει ότι μαζί με την ιδιωτική τοποθέτηση για την επιλογή βασικού επενδυτή θα τρέξει και διεθνής προσφορά μετοχών μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών. Συντονιστές του book building θα είναι οι Barclays, Deutsche Bank AG, London Branch και JP Morgan Securities PLC σε συνεργασία με συνδιαχειριστές και την Eurobank. 

Στόχος της Eurobank είναι να υπάρξει και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, υπό την αίρεση των συνθηκών που θα επικρατούν στην αγορά και με γνώμονα την ταχεία ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Συντονιστής της εγχώριας δημόσιας προσφοράς θα είναι η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ και θα συμμετάσχουν εγχώριες χρηματιστηριακές.

Με πλειοδοτικό διαγωνισμό η επιλογή του βασικού επενδυτή

Εφόσον πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας οι ενδιαφερόμενοι (Fairfax, York Capital, Apollo) για τη θέση του βασικού επενδυτή, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα βάλουν στην ΑΜΚ τουλάχιστον το minimum ποσό κάλυψης και σε τιμή ίση ή υψηλότερη από αυτή που έχει ορίσει το ΤΧΣ (σ. σ ελάχιστη τιμή).

Το σχήμα των επενδυτών που θα προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό ποσού και τιμής θα επιλεγεί ως βασικός επενδυτής.

Αν για παράδειγμα το ΤΧΣ ορίσει την ελάχιστη τιμή στα 0,40 ευρώ και το ελάχιστο ποσό συμμετοχής στην ΑΜΚ στο 1 δις ευρώ, θα επιλεγεί όποιος βάλει τα περισσότερα λεφτά στην καλύτερη τιμή. Πρόθεση Ταμείου και τράπεζας είναι να επιλεγεί ένας βασικός επενδυτής με τον οποίο θα υπογράψει και συμφωνία μετόχων (δέσμευση διακράτησης μετοχών κ.ά.)

Βιβλίο προσφορών με ελάχιστη τιμή για τους υπόλοιπους επενδυτές

Ταυτόχρονα θα τρέχει το βιβλίο προσφορών για τους υπόλοιπους ξένους ειδικούς επενδυτές. Θα προηγηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα παρουσιάσεων της Eurobank το οποίο θα ξεκινήσει από τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα διαρκέσει πιθανότατα ως τις 25 Απριλίου.

Το βιβλίο προσφορών σε εξωτερικό και Ελλάδα θα έχει ως ελάχιστη τιμή διάθεσης αυτή στην οποία έχει επιλεγεί ο βασικός επενδυτής και θα αποσκοπεί στην κάλυψη του υπολοίπου της αύξησης. Αν δηλαδή ο βασικός επενδυτής έχει δεσμευτεί να βάλει 1,5 δις ευρώ στα 0,42 ευρώ, μέσω του βιβλίου προσφορών θα επιδιωχθεί η κάλυψη του υπόλοιπου ποσού της ΑΜΚ με ελάχιστη τιμή τα 0,42 ευρώ.

Η ρήτρα προσαρμογής τιμής για το βασικό επενδυτή

Αν η τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών είναι υψηλότερη της τιμής που πρόσφερε ο επιλεχθείς βασικός επενδυτής, ο τελευταίος καλείται να αναπροσαρμόσει την προσφορά του στη νέα υψηλότερη τιμή. Αν το αρνηθεί τότε ενεργοποιείται το ΤΧΣ ως εγγυητής κάλυψης της ΑΜΚ και παίρνει τις αδιάθετες μετοχές.

Το ΤΧΣ ενεργοποιείται επίσης στην περίπτωση που το βιβλίο προσφορών δεν καλυφθεί στο σύνολό του και υπάρξουν ως εκ τούτου αδιάθετες μετοχές. Και στις δύο υποπεριπτώσεις ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το bail –in. Οι κάτοχοι των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης προηγούνται του ΤΧΣ.

Η τιμή στην οποία θα μετατραπούν τα υβριδικά και τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Eurobank ονομαστικής αξίας 348 εκατ. ευρώ σε μετοχές θα καθορισθεί από την αποτίμηση της εύλογης αξίας τους, η οποία θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο εκτιμητή.

Στην περίπτωση που η ιδιωτική συμμετοχή στην ΑΜΚ υπολείπεται του 50% οι επενδυτές που συμμετείχαν στη συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ανάκληση των εγγραφών τους. Η δυνατότητα ανάκλησης θα δηλώνεται ταυτόχρονα με τη συμμετοχή τους στη συνδυασμένη προσφορά και θα είναι ανέκκλητη. Το ΤΧΣ έχει ενημερώσει την Eurobank ότι προτίθεται να καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές. 

Τα κριτήρια για τους anchor investors

Για την επιλογή του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης, όπως η εμπειρία του επενδυτή στον τραπεζικό τομέα και στις αναδιαρθρώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, η φερεγγυότητα του, η δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής και το προσφερόμενο τίμημα. 

Τα κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε κάθε διαδικασία κοινοποιούνται στους υποψήφιους επενδυτές πριν την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους τους. Επιπρόσθετα το Ταμείο μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας κρίνει ότι είναι σκόπιμο, να ζητήσει αποδεικτικά ύπαρξης κεφαλαίων και εγγυητικές επιστολές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v