Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Προβάδισμα Fairfax για anchor investor

Το σχήμα όπου ηγείται ο καναδικός όμιλος επικρατέστερος βασικός επενδυτής στην τράπεζα. Πρόσφερε περίπου 1,3 δισ. ευρώ και δέσμευση διακράτησης 18 μηνών. Σήμερα η ανακοίνωση του βασικού επενδυτή από το ΤΧΣ. Το χρονοδιάγραμμα για την ΑΜΚ.

Eurobank: Προβάδισμα Fairfax για anchor investor

Τον βασικό επενδυτή της Eurobank, αλλά και την κατώτερη τιμή του εύρους της συνδυασμένης προσφοράς μετοχών, που θα ακολουθήσει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, θα μάθει σήμερα η αγορά καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένεται ανακοίνωση από το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερη για τη θέση του βασικού επενδυτή είναι η ομάδα Fairfax η προσφορά της οποίας κρίνεται συνδυαστικά (τιμή, ποσό και δέσμευση διακράτησης) ως η καλύτερη. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η Fairfax μαζί με τι ς WL Ross & Co, Fidelity, Capital και Mackenzie προσφέρει ποσό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ και διακράτηση των μετοχών για 18 μήνες.

Χθες συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προσδιόρισε, βάσει των εκθέσεων αποτίμησης της Lazard και της Morgan Stanley, την ελάχιστη τιμή και το minimum ποσό συμμετοχής του βασικού επενδυτή (anchor investor) στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, που είχαν πάρει ι έγκριση καταλληλότητας από την ΤτΕ, κατέθεσαν τις προσφορές τους στο ΤΧΣ χωρίς να γνωρίζουν την ελάχιστη τιμή.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τόσο η ομάδα της Fairfax (WL Ross & Co, Fidelity, Capital και Mackenzie), όσο και η ομάδα του York Capital (Anchorage, Marathon, Perry Capital και Monarch) κατέθεσαν προσφορές.

Στον αντίποδα, το private equity Apollo φέρεται να απέσυρε, στο παρά πέντε, το ενδιαφέρον του καθώς ζήτησε περισσότερο χρόνο και πρόσβαση σε στοιχεία για διενέργεια ελέγχου και ενώ είχαν δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης της BlackRock και της άσκησης προσομοίωσης.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν προσφορά κατέθεσε και τρίτο σχήμα (Third Point, BlackRock) πέραν των προαναφερόμενων, των οποίων ηγούνται η Fairfax και το York Capital.

Προσδοκίες για κάλυψη του 40% - 50% της ΑΜΚ

Μετά τον προσδιορισμό της ελάχιστης τιμής, και την υποβολή των προσφορών ,το ΤΧΣ θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα ή αύριο για να επιλέξει το προτιμητέο σχήμα για τη θέση του βασικού επενδυτή της Eurobank.

Με βάση την ελάχιστη τιμή, το ΤΧΣ επιλέγει το σχήμα των επενδυτών με κριτήριο τον καλύτερο συνδυασμό ποσού και τιμής, με το οποίο και θα υπογράψει συμφωνία μετόχων. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν βελτιωτικές προσφορές.

Επιμέρους κριτήριο για την επιλογή είναι η δέσμευση διακράτησης των μετοχών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη των 6 μηνών. Το σχήμα της Fairfax δεσμεύεται, βάσει διαρροών, για lock up period 18 μηνών, εφόσον επιλεγεί ως βασικός επενδυτής.

Στο Μέγαρο Μποδοσάκη ευελπιστούν ότι ο βασικός επενδυτής θα εξασφαλίσει το 40% ή και το 50% της ΑΜΚ (1,1 - 1,4 δισ. ευρώ). Πρόθεση του Ταμείου ήταν και παραμένει να υπάρξει ένα και όχι περισσότερα σχήματα για τη θέση του βασικού επενδυτή.

Και πώς κλειδώνει με 50% η ΑΜΚ

Αν ο βασικός επενδυτής δεσμεύεται να βάλει στην ΑΜΚ τουλάχιστον 1,43 δισ. ευρώ, κλειδώνει και η επιτυχία της αύξησης. Και αυτό γιατί με το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιώτες μπορούν να ανακαλέσουν τις εγγραφές τους μόνο στην περίπτωση που η ιδιωτική συμμετοχή στην ΑΜΚ υπολείπεται του 50% συν μία μετοχή. Στους ιδιώτες συμπεριλαμβάνεται και ο βασικός επενδυτής της αύξησης.

Στην απευκταία περίπτωση που η διαδικασία αποβεί άκαρπη και δεν υπάρξει προσφορά ίση ή μεγαλύτερη της ελάχιστης τιμής, το σύνολο της ΑΜΚ θα πρέπει να καλυφθεί από τη συνδυασμένη προσφορά μετοχών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις 25 Απριλίου ξεκινά η συνδυασμένη προσφορά

Στις 25 Απριλίου θα ξεκινήσειη συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε ξένους και εγχώριους επενδυτές. Στους εγχώριους επενδυτές θα διατεθούν μετοχές έως 286 εκατ. ευρώ, το 10% της ΑΜΚ, με τη δημόσια προσφορά να σπάει σε δύο υποκατηγορίες, για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, όπως έγινε και με την Πειραιώς.

Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό θα παραμείνει ανοικτό ως και τις 30 Απριλίου, ενώ η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες (25 - 29 Απριλίου). Συντονιστές του book building για τους ξένους επενδυτές θα είναι η Barclays, η Deutsche Bank και η JP Morgan, ενώ για τη δημόσια προσφορά στο εσωτερικό συντονιστής θα είναι η Eurobank Equities.

Το βιβλίο προσφορών θα έχει ως ελάχιστη τιμή διάθεσης αυτή στην οποία έχει επιλεγεί ο βασικός επενδυτής και θα αποσκοπεί στην κάλυψη του υπολοίπου της αύξησης. Αν η τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών είναι υψηλότερη εκείνης που πρόσφερε ο επιλεγείς βασικός επενδυτής, ο τελευταίος καλείται να αναπροσαρμόσει την προσφορά του στη νέα ανώτερη τιμή.

Αν μείνουν αδιάθετες μετοχές τόσο από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης όσο και από τη δημόσια εγγραφή, ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το bail-in και αν συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάθετες μετοχές τις παίρνει το ΤΧΣ, που λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης της ΑΜΚ.

Η τιμή της αύξησης θα οριστικοποιηθεί στις 30 Απριλίου και στη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρουσίαση της τράπεζας στους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v