Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τρεις άξονες η στρατηγική της Εθνικής

Γιατί η διοίκηση αποφάσισε αύξηση 2,5 δισ. και παράλληλη έκδοση ομολόγου. Το παρασκήνιο από το «όχι» μέχρι το «ναι» του ΤΧΣ. Κινήσεις για εξασφάλιση επιπλέον 1 δισ. Την επόμενη εβδομάδα το ομόλογο, 6 Μαΐου το book building της ΑΜΚ.

Σε τρεις άξονες η στρατηγική της Εθνικής

Τρία σημαντικά σκέλη περιλαμβάνει η στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας για την επόμενη ημέρα: κεφαλαιακή θωράκιση, ενίσχυση της ρευστότητας και αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου.

Η κεφαλαιακή θωράκιση θα γίνει συνδυαστικά μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ και των ενεργειών ύψους 1,040 δισ. ευρώ (πωλήσεις θυγατρικών και assets, μείωση κόστους κ.ά.) που περιλαμβάνονται στο capital plan.

Η ενίσχυση της ρευστότητας θα πραγματοποιηθεί άμεσα με έκδοση ομολόγου, τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 750 εκατ ευρώ). 

Αθροιστικά τα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου και κινήσεις κεφαλαιακής θωράκισης ανέρχονται σε 3,540 δισ. ευρώ, εάν από αυτά αφαιρεθεί το 1,350 δισ. των προνομιούχων απομένουν 2,190 δισ. ευρώ, όσο και το «κοστούμι» που προέκυψε από τα stress tests.

Περίεργες καθυστερήσεις

Μολονότι η διοίκηση της τράπεζας διεμήνυε σε όλους τους τόνους τόσο προς την εγχώρια αγορά όσο και στους ξένους αναλυτές ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το όπλο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,18 δισ. ευρώ, τελικά την τελευταία στιγμή άλλαξε στρατηγική και αποφάσισε να προχωρήσει σε ΑΜΚ 2,5 δισ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Υπήρξαν όμως και άλλα επεισόδια έως και την τελευταία στιγμή καθώς το τελευταίο 48ωρο εκτυλίχθηκε έντονο παρασκήνιο, με ορισμένα από τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  να καταψηφίζουν την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ξένα στελέχη του Ταμείου αρνούνταν να γίνει η αύξηση της Εθνικής παράλληλα με την αντίστοιχη της Eurobank.

Εάν πράγματι αυτό ήταν το επιχείρημα, παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται γιατί δεν έθεσαν ανάλογο βέτο στις περιπτώσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς, οι οποίες έκαναν τις αυξήσεις ταυτόχρονα...

Το πρόβλημα ξέσπασε τη Μεγάλη Δευτέρα όταν το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ καταψήφισε με 4 ψήφους (υπέρ τάχθηκαν 3 μέλη) την πρόταση της ΕΤΕ για ΑΜΚ.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας υπήρξε κάμψη των αντιρρήσεων από την πλευρά του ΤΧΣ και σχεδόν το ζήτημα διευθετήθηκε. Ωστόσο, η αρχική άρνηση του Ταμείου οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, σε διακοπή και σε εκ νέου συνεδρίαση χθες το απόγευμα.

Επί της διαδικασίας οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών προς τους ξένους επενδυτές θα ανοίξει στις 6 Μαΐου. Στις 10 Μαΐου θα γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων και εντός του Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 15, θα έχει ολοκληρωθεί και η ΑΜΚ των 2,5 δισ. ευρώ. Όσο για την τιμή, οι πληροφορίες του Εuro2day αναφέρουν ότι θα βρίσκεται κοντά στην περιοχή των 2,5 ευρώ, ίσως και λίγο ψηλότερα.

Έκδοση ομολόγου

Σήμερα, εκτός απροόπτου, η Εθνική θα ανακοινώσει ότι προχωρά και στην έκδοση ομολόγου 750 εκατ ευρώ.

Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας είχε έτοιμο το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές από τον Φεβρουάριο, ωστόσο τότε πάγωσε από την τρόικα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η... δραματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
«Η διαδικασία για το ομόλογο είναι έτοιμη. Μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Επειδή μεσολαβεί το Πάσχα η έκδοση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v