Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές Αερογραμμές: Πάνω από δέκα οι υποψήφιοι αγοραστές

Η Aegean και η Ryanair αλλά και εταιρείες από το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ισπανία και τη Ρουμανία μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την κυπριακή εταιρεία.

Κυπριακές Αερογραμμές: Πάνω από δέκα οι υποψήφιοι αγοραστές

Περισσότερες από δέκα αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ αυτών η Aegean Airlines αλλά και η Ryanair, εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των Κυπριακών Αερογραμμών στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του νησιού.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι προτάσεις αφορούν απόκτηση του ελέγχου της ιδιοκτησίας και της διαχείρισης της εταιρείας.

Ειδικότερα όπως επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ενδιαφέρον για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών και όχι μόνο υπέβαλε μέσω της διαδικασίας που προβλέπει την κατάθεση ειδικού εντύπου και αρχικών στοιχείων στην KPMG η ισραηλινή εταιρεία Arkia, σε συνεργασία με αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.

Η ισραηλινή εταιρεία επιδιώκει να προχωρήσει στην επέκταση των δραστηριοτήτων και ως ευρωπαϊκή εταιρεία και σε αυτό εξυπηρετείται με την άδεια που διαθέτουν οι Κ.Α. να πετούν σε προορισμούς εντός ΕΕ. Επίσης από την ίδια γεωγραφική περιοχή προέρχεται και το ενδιαφέρον της εταιρείας MEA του Λιβάνου.

Ενδιαφέρον για τις Κ.Α. εκδήλωσε επίσης και η ρουμανική Blue Air, η οποία πετά τα τελευταία χρόνια από και προς την Κύπρο. Η πρόταση της εταιρείας φέρεται να προβλέπει μάλιστα στενή συνεργασία της για τις Κ.Α. με τη ρωσικών συμφερόντων κυπριακή Renaissance Capital.

Παράλληλα αρχικό και μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εξέφρασαν επίσης o ισπανικός όμιλος Arevenca Group σε συνεργασία με την επίσης ισπανική Fly Aruba και την Air Atlantic. Η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει την στήριξη επενδυτών από τις ΗΠΑ και των Καναδά.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών επιπλέον των μέτρων που έχουν ήδη προχωρήσει περιλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για την μείωση του κόστους και την αύξηση των εσόδων της. Σύμφωνα με το Sigmalive το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων ύψους 2-3 % ετησίως, από το 2015 σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπεται 1 % μείωση των εσόδων το 2014 και μηδενική αύξηση μετά το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v