Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: Ζημιές 33 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Viohalco ανήλθαν σε 33 εκ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες 69 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2013.

Viohalco: Ζημιές 33 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Η Viohalco SA/NV ανακοίνωσε σήμερα τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματά της για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2014.

Αναλυτικά ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 1.455 εκ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3,6% σε σύγκριση με 1.510 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2013.

Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 16,3% από 85 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2013 σε 99 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2014.

Επιπλέον η Viohalco SA/NV ανακοίνωσε ζημίες περιόδου ύψους 50 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2014, έναντι 99 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2013.

Οικονομική ανασκόπηση Ομίλου

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρέμεινε μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις για τη Viohalco. Τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) εισήλθαν σε ύφεση ή στασιμότητα. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, είχε αντίκτυπο στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2014.

Παρά την αστάθεια της αγοράς και το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, η Viohalco επέδειξε βελτίωση των μεγεθών σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2013.

Οι τρεις μεγαλύτερες θυγατρικές της Εταιρίας (Σιδενόρ, Χαλκόρ και Ελβάλ), οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν το 99% του κύκλου εργασιών του Ομίλου, βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2014 έναντι της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους.

Οι ζημίες της Σιδενόρ και της Χαλκόρ μειώθηκαν στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου κατά 42% και 48% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2013. Η Ελβάλ κατέγραψε κέρδη στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, έναντι ζημιών κατά το 1ο εξάμηνο του 2013.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 1ο εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε 1.455 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,6% σε σύγκριση με 1.510 εκ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2013. Η κάμψη του κύκλου εργασιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλότερες τιμές μετάλλων.

Συγκεκριμένα, οι τιμές μετάλλων συνέχισαν να καταγράφουν πτώση το 2014, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ιδίως στις ανεπτυγμένες αγορές. Η μέση τιμή του χαλκού μειώθηκε κατά 12% στα 5.047 ευρώ/τόνο κατά το 1ο εξάμηνο του 2014 σε σύγκριση με 5.738 ευρώ/τόνο κατά το 1ο εξάμηνο του 2013. Επιπλέον, η μέση τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου μειώθηκε στα 1.279 ευρώ/τόνο κατά το 1ο εξάμηνο του 2014 έναντι 1.460 ευρώ/τόνο κατά το 1ο εξάμηνο του 2013.

Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 16,3% από 85 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2013 σε 99 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2014, λόγω μείωσης του κόστους πωληθέντων. Οι ζημίες εκμετάλλευσης μειώθηκαν από 17 εκ. ευρώ σε 6 εκ. ευρώ, ως επακόλουθο της μείωσης των τιμών ενέργειας και της βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών.

Το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά 6,5% σε 49 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2014 από 46 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2013. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του δανεισμού, παράλληλα με την αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης.

Οι ζημίες της περιόδου ανήλθαν σε 50 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2014, έναντι ζημιών ύψους 99 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2013. Οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 33 εκ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες 69 εκ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2013. Τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2013 επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 36,6 εκ. ευρώ λόγω του επανυπολογισμού των υπολοίπων του αναβαλλόμενου φόρου εξαιτίας της αλλαγής του φορολογικού συντελεστή εταιρικών κερδών, το 2013, στην Ελλάδα από 20% σε 26%.

Το σύνολο ενεργητικού της Viohalco αυξήθηκε κατά 1,8% σε 3.426 εκ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2014 από 3.365 εκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση των ενσώματων πάγιων περιουσιακών στοιχείων (33 εκ. ευρώ), στην αύξηση των αποθεμάτων (14 εκ. ευρώ) και στην αύξηση των εμπορικών και λοιπών απαιτήσεων (71 εκ. ευρώ), οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδύναμων κατά 62 εκ. ευρώ.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 94 εκ. ευρώ ή 11,2% από 837 εκ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2013 σε 931 εκ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2014. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του βραχυπρόθεσμου μέρους των δανείων (33 εκ. ευρώ) και την αύξηση των εμπορικών και λοιπών υποχρεώσεων (68 εκ. ευρώ).

Σημαντικά επιχειρησιακά γεγονότα

* Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), ανακοίνωσε τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στη μείωση των λειτουργικών εξόδων στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, και

* Η Σιδενόρ ανακοίνωσε μια νέα επένδυση ύψους 10 εκ. ευρώ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Στόχος της νέας επένδυσης είναι η αποφυγή αναθέρμανσης των μπιγιετών, επιτυγχάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας ενέργειας και μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της Εταιρίας.

Προοπτικές

Μελλοντικά, η Viohalco θα συνεχίσει να δίνει βάρος στην περαιτέρω βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών της, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός της στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τους κινδύνους μιας πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζουμε να αναμένουμε ένα εξαιρετικά ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, οι προοπτικές για τους κύριους κλάδους δραστηριοποίησης κατά το 2ο εξάμηνο του 2014 είναι οι ακόλουθες:

Για τον κλάδο Χάλυβα και Σωλήνων Χάλυβα, αναμένουμε χαμηλότερο κόστος παραγωγής στο εργοστάσιο της Σοβέλ, μετά την εγκατάσταση του ηλεκτρικού (επαγωγικού) φούρνου τον Αύγουστο του 2014. Η κατασκευή του νέου επαγωγικού φούρνου στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015. Η αναβάθμιση του ελασματουργείου στο εργοστάσιο της Dojran Steel για την παραγωγή μορφοσιδήρων, επιπρόσθετα στην παραγωγή χάλυβα οπλισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2015.

Αναμένουμε επίσης αύξηση των πωλήσεων πλατέων προϊόντων και ειδικών χαλύβων (SBQ's) στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, μετά τις πρόσφατες επενδύσεις στο ελασματουργείο πλατέων προϊόντων της Stomana Industry και την εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος για τους ειδικούς χάλυβες (SBQ's). Τέλος, αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη των έργων υποδομής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και στη διάρκεια του 2015.

Όσον αφορά στον Κλάδο Σωλήνων Χάλυβα, αναμένονται νέα ενεργειακά έργα και έργα υποδομών μέσα στα επόμενα χρόνια, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή βιομηχανία. Αγορές όπως αυτές της Βορείου Αμερικής, της Μεσογείου, του Κόλπου του Μεξικού, της Δυτικής / Ανατολικής Αφρικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής υπολογίζεται να πρωταγωνιστήσουν στον τομέα αυτό.

Για τον κλάδο Χαλκού και Καλωδίων, η βελτίωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο δεν οφείλεται μόνο στις βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις των όγκων, των τιμών και του κόστους, αλλά επίσης στη θετική επίδραση της σταθεροποίησης των τιμών μετάλλων. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκτιμάται ότι, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που ακόμα επικρατούν στην ελληνική εγχώρια αγορά και της αστάθειας που εξακολουθεί να παρατηρείται στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο Όμιλος θα συνεχίσει να έχει ως πρωταρχικό στρατηγικό στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα και την ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων του σε νέες αγορές που δεν έχουν πληγεί από την οικονομική κάμψη. Όσον αφορά στα καλώδια, οι προσπάθειες αύξησης των πωλήσεων σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Επίσης, η έναρξη παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Για το επόμενο εξάμηνο, ο κλάδος Αλουμινίου, όσον αφορά στον κλάδο έλασης, κατά πάσα πιθανότητα θα επιτύχει το στόχο της αυξημένης παραγωγής και των αυξημένων πωλήσεων σε ετήσια βάση, δεδομένης της τρέχουσας ροής παραγγελιών. Επιπλέον, καταβάλλονται αυξημένες προσπάθειες για μείωση του κόστους παραγωγής.

Όσον αφορά στον τομέα διέλασης, ο εξαγωγικός προσανατολισμός αποτελεί στρατηγική επιλογή της Διοίκησης. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή στις ενοποιημένες πωλήσεις. Αυτός ο προσανατολισμός αναμένεται να έχει ακόμα πιο έντονη θετική επίδραση στον κλάδο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Τέλος, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Ομίλου, αναμένεται ότι η συγχώνευση μεταξύ Ελβάλ και Ετέμ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με στόχο την επίτευξη συνεργιών σε διοικητικό, χρηματοοικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v