Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην «Αττικές Διαδρομές» τα διόδια της Εγνατίας

Η εταιρεία, που ελέγχεται από τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ, αναλαμβάνει τη διαχείριση των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού για την επόμενη τετραετία. Μόνο δύο προσφορές κατατέθηκαν στο σχετικό διαγωνισμό. Στο «πακέτο» και τα διόδια σε Μάλγαρα και Ακτιο.

Στην «Αττικές Διαδρομές» τα διόδια της Εγνατίας

Στην «Αττικές Διαδρομές» που διαχειρίζεται σήμερα τα διόδια της Αττικής Οδού, ανέθεσε το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε την Τρίτη, τη διαχείριση των διοδίων του οδικού άξονα για την επόμενη τετραετία.

Η «Αττικές Διαδρομές», η οποία είχε ούτως ή άλλως καταθέσει τη μοναδική προσφορά που πληρούσε τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, προσέφερε έκπτωση 12,2% επί του προϋπολογισμού της σύμβασης που ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κατατεθεί από την εταιρεία Κλέαρχος Ρούτσης.

Η εταιρεία ελέγχεται από τους κατασκευαστικούς ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ, καθώς και τον γαλλικό όμιλο Egis Road. Διαχειρίζεται ήδη τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού με βάση παλαιότερη σύμβαση, ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τους σταθμούς διοδίων του οδικού άξονα, η «Αττικές Διαδρομές» αναλαμβάνει και τους σταθμούς σε Μάλγαρα και Ακτιο τους οποίους ανέλαβε η Εγνατία Οδός ΑΕ μετά το λουκέτο στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).

Αγνωστο παραμένει αν στη σύμβαση που θα υπογράψει υπάρχουν όροι που θα της επιτρέψουν να αναλάβει και τη διαχείριση των νέων σταθμών διοδίων που προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Εγνατία Οδό. Κατά πληροφορίες ο ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τους νέους σταθμούς, αφού υπογράψει πρόσθετες συμβάσεις για κάθε σταθμό διοδίων που θα αναλαμβάνει.

Στη σύμβαση θα προβλέπεται η λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών στην περίπτωση που προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ο οποίος εξαγγέλλεται εδώ και δύο χρόνια, αλλά παραμένει στα χαρτιά.

Πέρυσι η «Αττικές Διαδρομές» παρουσίασε κύκλο εργασιών 41,96 εκατ. ευρώ έναντι 53,28 εκατ. ευρώ το 2012, αλλά και ζημιές 850.000 ευρώ από κέρδη 7 εκατομμύρια στην προηγούμενη χρήση. Τα 38,4 εκατ. προέρχονταν από τη διαχείριση των διοδίων της Αττικής Οδού, ενώ άλλα περίπου 3,3 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη διαχείριση των σταθμών διοδίων της Εγνατίας.

Στη φετινή χρήση η εταιρεία δεν θα μοιράσει μέρισμα στους μετόχους, αλλά κατά τη διάρκεια του 2013 καταβλήθηκε μέρισμα περίπου 6,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2012. Το μέρισμα έλαβε η εταιρεία «Αττικά Διόδια» η οποία ελέγχει το 80% των μετοχών της «Αττικές Διαδρομές» και ο γαλλικός όμιλος Egis Road που ελέγχει το υπόλοιπο 20% των μετοχών.

Σημειώνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αττικά Διόδια» συμμετέχει με 59,27% ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), με 30,9% ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ και με 9,82% η Τράπεζα Πειραιώς η οποία «κληρονόμησε» μέσω ΑΤΕ Bank τη συμμετοχή της ΑΤΤΙΚΑΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v