Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μύθος εξαγοράζει τη Fix

Η Fix και η Carlsberg βρίσκονται σε επαφές για τις λεπτομέρειες του deal. Αλλάζουν οι συσχετισμοί στην ελληνική αγορά μπίρας. Τι αναφέρει το confidentiality agreement. Το τίμημα.

Η Μύθος εξαγοράζει τη Fix

Το ενδιαφέρον των Δανών της Carlsberg για τη Fix δεν είναι καινούριο. Την περασμένη άνοιξη οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί πολύ κοντά σε συμφωνία. Τότε όμως το κυοφορούμενο deal δεν προχώρησε, αν και το ενδιαφέρον των Δανών για την ελληνική ζυθοποιία παρέμεινε ζωντανό. Αυτό το είχε επιβεβαιώσει εμμέσως πλην σαφώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Μύθος Ζυθοποιία (θυγατρικής της δανέζικης Carlsberg στην Ελλάδα) Αλέξανδρος Καραφυλλίδης όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις αρχές Ιουνίου σε ερώτηση του Euro2day.gr είχε αναφέρει «πάντα κοιτάμε ευκαιρίες ανάπτυξης και συζητάμε».

Τρεις μήνες αργότερα, εν μέσω θέρους, οι συζητήσεις αναθερμάνθηκαν και οι δύο πλευρές ξανακάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τελικά συμφώνησαν τις λεπτομέρειες του deal που μέλλει να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων σε έναν από τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους καταναλωτικών προϊόντων της χώρας. Πάντως ανώτατο στέλεχος της Μύθος Ζυθοποιία, με το οποίο επικοινώνησε το Euro2day.gr, στην ερώτηση εάν υπάρχει συμφωνία με τη Fix ανέφερε «δεν υπάρχει κάτι συμφωνημένο μέχρι στιγμής».

Ωστόσο με βάση πηγές του Euro2day.gr οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες εβδομάδες είναι συνεχείς, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις τόσο στα γραφεία της Carlsberg, επί της Ny Carlsberg Vej 100 στη δανέζικη πρωτεύουσα, όσο και στην Ελλάδα. Αντικείμενο των επαφών οι λεπτομέρειες του επικείμενου big deal μεταξύ των Δανών της Carlsberg και της ελληνικής Fix.

Deal το οποίο σύμφωνα με το confidentiality agreement που υπέγραψαν τα εμπλεκόμενα μέρη προβλέπει την εξαγορά της Fix από τους Δανούς της Carlsberg μέσω της Μύθος Ζυθοποιία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Euro2day.gr, το τίμημα θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί ο οικονομικός και ο νομικός έλεγχος, ενώ η αλλαγή στη διοίκηση της ελληνικής ζυθοποιίας θα είναι άμεση. Βέβαια για την ολοκλήρωση του deal θα χρειαστεί φυσικά και το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τι σηματοδοτεί το deal για την ελληνική αγορά

Η απόκτηση της Fix από τους Δανούς της Carlsberg θα πριμοδοτήσει με μερίδιο 14% την ελληνική θυγατρική τους, τη Μύθος Ζυθοποιία η οποία μέσα σε μία μέρα θα αυξήσει το μερίδιό της από 18% που ήταν στα τέλη του 2013 στο 32%. Μερίδιο που τη φέρνει ακόμη πιο κοντά στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία της οποίας το δικό της έχει υποχωρήσει στο 55-56%.

Επιπλέον η Μύθος Ζυθοποιία προσθέτει στον τζίρο των 92 εκατ. ευρώ που εμφάνισε πέρυσι και άλλα 52,478 εκατ. ευρώ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας αλλά και την παραγωγική μονάδα της τελευταίας στη Νότια Ελλάδα. Την ίδια ώρα βέβαια παίρνει προίκα συσσωρευμένες ζημιές 12 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2013) και υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές 43,4 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2013).

Από την άλλη πλευρά οι τωρινοί μέτοχοι της Fix, πέραν του ότι θα αυξήσουν τους λογαριασμούς τους, αποδεικνύονται καλύτεροι και από τα ξένα funds, αφού η προ τετραετίας επένδυσή τους με την αναβίωση του ιστορικού brand Fix τους απέδωσε και μάλιστα άμεσα.

Για την Ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εξαγορά ενός ελληνικού τοπικού brand, στην προκειμένη περίπτωση της Fix, είναι η δεύτερη που κάνει ο δ ανέζικος όμιλος. Είχε προηγηθεί η απόκτηση της Μύθος Ζυθοποιίας, ως προίκα, όταν οι Δανοί το 2008 απέκτησαν τη Scottish & Newcastle.

τι λέει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (FIX)

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Mythos επισημαίνει η Ολυμπιακή Ζυθοποία με ανακοίνωσή της. Οπως αναφέρει «Με αφορμή τις δημοσιεύσεις που έχουν αναπαραχθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ύπαρξη συμφωνίας της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με τον όμιλο Carlsberg – Mythos Ζυθοποιία, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ενημερώνει ότι δεν υφίσταται κάποια τέτοια συμφωνία.

Στα πλάνα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι η εξαγορά της από οποιονδήποτε τρίτο, ενώ μοναδικό κριτήριο της εταιρείας παραμένει η ενδυνάμωση του brand FIX στην ελληνική αγορά, με τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο ενός έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Ως δυναμικά αναπτυσσόμενη επιχείρηση, με σημαντικά δείγματα γραφής την τελευταία πενταετία στον κλάδο της εγχώριας ζυθοποιίας, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι απολύτως λογικό να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και σε συζητήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις και με διαφορετικές κάθε φορά προσεγγίσεις. Για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη θα πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v