Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφοί Κωνσταντακάτου: Προσφυγή στο άρθρο 99 και σχέδια αναδιάρθρωσης

Σχέδιο εξυγίανσης μέσω του άρθρου 99 το οποίο περιλαμβάνει νέα χρηματοδότησης από τις τράπεζες και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή προωθεί η εταιρία. Κατά συρροή ζημιογόνος αλλά με μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Αφοί Κωνσταντακάτου: Προσφυγή στο άρθρο 99 και σχέδια αναδιάρθρωσης

Στην έσχατη λύση προσφυγής στο άρθρο 99 κατέφυγε η Αφοί Κωνσταντακάτου, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα, καθώς τα μέτρα ανασυγκρότησης της αλλά και η πρόσφατη αναδιάρθρωση του δανεισμού της δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη φθίνουσα πορεία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία στο νέο της σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνεται στην αίτηση προσφυγής, κάνει λόγο για νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες αλλά και για είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Σημειώνεται πάντως ότι η εταιρία διαθέτει σημαντικής αξίας πάγια.

Ειδικότερα, κατέχει κτιριακό συγκρότημα της κεντρικής αποθήκης, 5.700 τ.μ. στον Βοτανικό, κτίριο κεντρικής αποθήκης στον Αυλώνα επιφάνειας 11.081 τ.μ. επί οικοπέδου συνολικής επιφανείας 31 στρεμμάτων, κτίριο γραφείων και καταστημάτων επί του 17ου χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας 1.800 τ.μ. πέντε επιπλέον καταστήματα, ακίνητα σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη επί των οποίων όμως υφίστανται υποθήκες συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ κ.α.

Σημειώνεται ότι η εταιρία εξασφάλισε στις αρχές του 2014, αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων της μέσω κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου από τις Alpha Bank, Εurobank ΕFG και Εθνική.

Παράλληλα, σε επίπεδο λειτουργικής αναδιάρθρωσης, είχε προχωρήσει σε συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της, σε μείωση μισθωμάτων, μισθών και της ίδιας της διοίκησης. Η εταιρία έχει απολέσει την τελευταία εξαετία πάνω από το 50% του τζίρου της με αποτέλεσμα το 2013 να εμφανίζει πωλήσεις της τάξης των 23,9 εκατ.ευρώ (έναντι 52 εκατ.ευρώ το 2007).

Οι ζημιές της το 2013 ανήλθαν σε 4,79 εκατ. ευρώ ενώ ζημιογόνες ήταν και οι προηγούμενες χρήσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v