Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε. Μυτιληναίος. Η πολιτική σταθερότητα κύριο ζητούμενο για επενδύσεις

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι πολιτική σταθερότητα. Είναι χωρίς κόστος και μπορεί να συμβεί. Οπότε όλοι οι Έλληνες πρέπει να το υποστηρίξουν αυτό, δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg TV.

Ε. Μυτιληναίος. Η πολιτική σταθερότητα κύριο ζητούμενο για επενδύσεις

Η προοπτική πολιτικής σταθερότητας είναι το κύριο ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια. Αν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα αναδειχτεί ηγέτης στην αύξηση του ΑΕΠ. Συχνά τις εκλογές, οι εκτός Ελλάδας τις παρομοιάζουν με Ελληνικό Δράμα (Greek Drama). Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία με βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Δεν υπάρχει κίνδυνος εδώ. Ας είμαστε ψύχραιμοι.

Αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις μετά τις εκλογές και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα, εκ μέρους εκπροσώπου της επιχειρηματικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου (ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον, Protergia) στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Guy Johnson και στην εκπομπή The Pulse του Bloomberg TV, απάντησε σε ερωτήσεις για το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την κυβερνητική αλλαγή, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Οι κυριότερες απαντήσεις του κ. Μυτιληναίου στα ερωτήματα του Bloomberg TV είναι οι εξής:

-«Πάντα υπάρχει μια αίσθηση ελληνικού δράματος (Greek Drama) όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές. Συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί οι ελληνικές εκλογές σαν μια υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία με βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Δεν υπάρχει κίνδυνος εδώ. Ας είμαστε ψύχραιμοι».

- «Ας έχουμε στο νου μας ότι η απερχόμενη κυβέρνηση τα δυόμισι τελευταία χρόνια προσπάθησε και κατάφερε να κάνει μια καλή δουλειά. Και αυτό έγινε σε πολλούς τομείς. Μπορεί να μην ολοκλήρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαν δεσμευθεί να κάνουν. Αλλά από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα μεγάλο κοινωνικό κόστος. Κάποια στιγμή θα υπήρχε και το πολιτικό κόστος».

- «Ας δούμε αρχικά τι έγινε στις εκλογές. Είχαμε μια σχετικά ήρεμη προεκλογική περίοδο. Και κάτι πολύ σημαντικά δεν εγέρθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που αυτό που έγινε, και είναι πολύ σημαντικό, δείχνει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνούν στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες κ.λπ.). Το άλλο είναι ότι περισσότερο από 80% των πολιτών ψήφισαν την παραμονή στο ευρώ. Αυτό είναι ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα και πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που θέλουν την έξοδο από το ευρώ».

- «Υπάρχει πάντα ρίσκο στην πολιτική, αλλά ας δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ας ξεχάσουμε το 'ελληνικό δράμα'. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, υπάρχει ένα νέο είδος τάσης και στην Ευρώπη και υπάρχει και μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση που περιμένει να γίνει η επόμενη κυβέρνηση. Αν έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και μια πλήρη θητεία που θα μας προσφέρει την πολιτική σταθερότητα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει μια φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει 8 χρόνια πιθανής πολιτικής σταθερότητας. Αν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα αναδειχτεί ηγέτης στην αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι ένα καλό και θετικό σενάριο. Γιατί να μην κοιτάμε το θετικό σενάριο;».

- «Το μόνο που χρειαζόμαστε (για την καταπολέμηση της ανεργίας) είναι πολιτική σταθερότητα. Αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, έχουμε ελληνικές άμεσες επενδύσεις. Πόροι για δημόσιες επενδύσεις αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Το μόνο που μένει είναι η πολιτική σταθερότητα. Είναι χωρίς κόστος και μπορεί να συμβεί. Οπότε όλοι οι Έλληνες πρέπει να το υποστηρίξουν αυτό».

- «Όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση ή αναδιάρθρωση του χρέους, τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε δεσμευθεί ότι μόλις η Ελλάδα αποκτήσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα μπορούμε να το συζητήσουμε. Αυτό έχει συμβεί. Έχουμε δίδυμο πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο δημοσιονομικό τομέα. Οπότε μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα επίπεδο για αναδιάρθρωση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα haircut. Μια αναδιάρθρωση περιλαμβάνει πολλά πράγματα».

- «Όπως ξέρετε το haircut μπορεί να είναι πολλά πράγματα, επιμήκυνση των δανείων, χαμηλότερο και φιξαρισμένο επιτόκιο σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς και μια περίοδος χάριτος. Πρέπει να είναι ένας λογικός συμβιβασμός για όλους. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δει την Ελλάδα να αποτυγχάνει και σίγουρα οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ».

- «Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να δώσει άμεσα σήματα στην αγορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό αλλά και το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ ήδη από τη σημερινή μέρα, την επομένη των εκλογών, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v