Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανγαία: Διπλό deal 206 εκατ. στην Ιταλία

H εταιρία απέκτησε προ εβδομάδων κτίριο γραφείων στην Ιταλία, μισθωτής του οποίου είναι το ιταλικό δημόσιο. Παράλληλα συμφώνησε στην απόκτηση εμπορικών ακινήτων στη γειτονική χώρα από τραπεζικό ίδρυμα.

Πανγαία: Διπλό deal 206 εκατ. στην Ιταλία

Δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 88 εμπορικών ακινήτων στην Ιταλία, έναντι τιμήματος 167,3 εκατ. ευρώ, υπέγραψε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Πρόκειται για γραφεία και καταστήματα που κατείχε τραπεζικό ίδρυμα τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Βόρεια Ιταλία.

Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει πως τα ακίνητα θα εκμισθωθούν από την τράπεζα με βάση πολυετείς συμβάσεις με μέση διάρκεια τουλάχιστον 15 χρόνια. Σημειώνεται πως η δεσμευτική συμφωνία των δύο μερών έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά συμφωνήθηκε να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η Εθνική Πανγαία πραγματοποίησε προ εβδομάδων μια ακόμα, μικρότερη, επένδυση, ύψους περί τα 39 εκατ. ευρώ, στην Ιταλία, με την απόκτηση κτιρίου γραφείων, μισθωτής του οποίου είναι το ιταλικό δημόσιο.

Στο τέλος του προηγούμενου έτους, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελείτο από 314 εμπορικά ακίνητα (κυρίως τραπεζικά καταστήματα και γραφεία) συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 847.000 τετραγωνικών μέτρων, έναντι 252 ακινήτων το 2013. Ως προς την εύλογη αξία των ακινήτων, στο τέλος του 2014 αντιστοιχούσε στο 1,4 δισ. ευρώ από 930 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2013.

Οι κινήσεις του τελευταίου έτους έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Πανγαία καθώς το ποσοστό των μισθωμάτων από την Εθνική Τράπεζα περιορίστηκε το 2014 σε 64,2% από περίπου 88% στα τέλη του 2013.

Οι μετοχές της Εθνικής Πανγαία πρόκειται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο εντός του 2015 μέσω αντίστροφης συγχώνευσης με τη MIG Real Estate. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας φαίνεται πως αποτελεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v