Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Νέα αύξηση ποσοστού από Fairfax

To ποσοστό της Fairfax στη Eurobank αυξήθηκε στο 20,03% στις 31 Μαρτίου. Η εταιρία ελέγχει επίσης την Praktiker Hellas, είναι βασικός μέτοχος στην Grivalia και κατέχει άνω του 5% στο Μυτιληναίο. Οι σημαντικότερες επενδύσεις της Fairfax στο εξωτερικό.

Eurobank: Νέα αύξηση ποσοστού από Fairfax
Η τράπεζα Eurobank Ergasias ανακοινώνει ότι, βάσει σχετικής ενημέρωσης που έλαβε στις 2 Απριλίου 2015 από την εταιρία Fairfax Financial Holdings Limited, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7α (παρ. 6, περ. γ) του ν. 3864/2010, στις 31 Μαρτίου 2015 το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε έμμεσα η Fairfax, μέσω ελεγχόμενων θυγατρικών της, υπερέβη του ορίου του 20% επί του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Fairfax ανήλθε σε 20,03%, που αντιστοιχεί σε 1.902.822.580 δικαιώματα ψήφου επί κοινών μετοχών της Eurobank.

Όπως έχει γίνει γνωστό από ανακοινώσεις στο πλαίσιο των ρυθμιστικών υποχρεώσεων της Eurobank και των μετόχων της, η Fairfax Financial Holdings έχει αυξήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα το ποσοστό συμμετοχής της στη Eurobank, αναφέρει σε ανακοίνωση η τράπεζα.

Μέχρι τις 3 Απριλίου 2015, η Fairfax είχε αποκτήσει μέσω θυγατρικών της περισσότερες από 600 εκατομμύρια μετοχές της Eurobank, πέραν όσων είχε αποκτήσει κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Η συνολική εικόνα έχει ως εξής:

Συμμετοχή Fairfax στη Eurobank

Κατά  την  ΑΜΚ

3 Απριλίου 2015

Διαφορά

Μετοχές

1,290,322,580 

1,902,822,580 

+612,500,000 

% του συνόλου των μετοχών Eurobank

8,77%

12,94%

+4,16%

% του συνόλου των μετοχών Eurobank αφαιρουμένων των μετοχών του ΤΧΣ

13,58%

20,03%

+6,45%

Οι σημαντικότερες διεθνείς επενδύσεις της Fairfax

Η Fairfax σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας κινητών τηλεφώνων BlackBerry [εξαγόρασε το 2013 την Research in Motion (RIM) - BlackBerry έναντι 4,7 δισ. δολαρίων].

Η εταιρεία συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Bank of Ireland. Αρχικά μαζί με άλλους επενδυτές αγόρασε το 35% της τράπεζας. Στη συνέχεια, το 2014, η Fairfax και η Ross πούλησαν το 6,4% των μετοχών της Bank of Ireland.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Fairfax άρχισε την πώληση του μισού της εναπομένουσας συμμετοχής (5,8%) στην Bank of Ireland. Συνολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση 935 εκατομμυρίων μετοχών της Bank of Ireland (2,9% του μετοχικού κεφαλαίου) σε ένα εύρος τιμών μεταξύ €35,8 και €37,3 ανά μετοχή. Το συνολικό ύψος της συναλλαγής εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως τα 349 εκατομμύρια ευρώ. Η Fairfax είχε αγοράσει τις μετοχές προς €0,10 όταν επένδυσε €1,1 δισ. για το 34,9% της τράπεζας το 2011, μαζί με τον Wilbur Ross και τρεις ακόμη επενδυτές.

Πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά της βρετανικής ασφαλιστικής Brit έναντι 1,88 δισ. δολαρίων. Η Fairfax συμφώνησε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Brit από τις εταιρείες Apollo Global και CVC Capital Partners, που μαζί διέθεταν το 73% των μετοχών, και προχώρησε σε δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών της, αναφέρει η Eurobank.

Άλλες συμμετοχές της Fairfax στα προϊόντα φροντίδας υγείας είναι οι εταιρείες Johnson & Johnson και στους κλάδους ασφάλισης και αντασφάλισης οι Crum & Forster, Northbridge Financial, Zenith, Falcon Insurance, ICICI Lombard, Gulf Insurance, Alliance Insurance, Poish Re, Singapore Re, Group Re, Advent, Odyssey Re.

Από τον κλάδο ταξιδιωτικών υπηρεσιών η Fairfax συμμετέχει στην Thomas Cook India.

Η Fairfax στην Ελλάδα (πλην Eurobank)

Το 2014 η Fairfax εξαγόρασε την Praktiker Hellas, της οποίας οι ετήσιες πωλήσεις αγγίζουν τα 195 εκατ. ευρώ και διαθέτει 14 καταστήματα με 1.100 εργαζόμενους.

Παράλληλα είναι κύριος μέτοχος της εταιρείας ακινήτων Grivalia (πρώην Eurobank Properties) με ποσοστό άνω του 40%.

Η εταιρεία κατέχει επίσης ποσοστό άνω του 5%, στον Όμιλο Μυτιληναίου, που την καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχό του.

Ο «Καναδός Warren Buffett»

Ο Prem Watsa είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής επενδυτικής Fairfax. Τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού του ομίλου Fairfax ξεπερνούν τα 36 δισ. δολάρια.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα. Αποκαλείται από τον διεθνή τύπο ως ο «Καναδός Warren Buffett», καθώς η απόδοση των μετοχών στις οποίες τοποθετήθηκε από το 2007 έως σήμερα ξεπέρασε το 100%.

Γεννήθηκε το 1950 στην Ινδία, στην πόλη Χαϊντεραμπάντ (η σημερινή Silicon Valley της Ινδίας) και όταν μετανάστευσε στον Καναδά είχε περιουσία μόλις 8 δολαρίων. Το 1985 αγόρασε μια εταιρεία ασφάλισης φορτηγών, τη Markel Financial. Πάνω σε αυτήν χτίστηκε η Fairfax Financial Holdings.

Είναι Χημικός Μηχανικός, με πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Μαντράς της Ινδίας και κάτοχος MBA από τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο του Καναδά, αναφέρει η Eurobank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v