Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Η παραίτηση Hourican, το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Οι πρώτες αντιδράσεις από την παραίτηση του CEO του κυπριακού Συγκροτήματος. Οι προσωπικοί λόγοι και οι φημολογούμενες κόντρες με πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το όνομα του διαδόχου.

Κύπρου: Η παραίτηση Hourican, το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Μπορεί βέβαια να προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο δεν έπεσε ως... κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση του CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican, καθώς κατά καιρούς είχαν συζητηθεί τα περί τριβών του διευθύνοντος συμβούλου με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας.

Επισήμως, η παραίτηση του κ. Hourican αποδόθηκε σε «προσωπικούς λόγους», γεγονός που σύμφωνα με τοπικούς κύκλους, «πολύ πιθανόν να έχει κάποια βάση -καθώς είχε ακουστεί πως ο CEO της τράπεζας βρισκόταν αρκετά συχνά εκτός Κύπρου- ωστόσο μάλλον θα πρέπει να βάρυναν την κατάσταση και άλλοι παράγοντες».

Για παράδειγμα δεν είναι λίγες οι φορές που ο διευθύνων σύμβουλος της Tράπεζας Κύπρου ήρθε σε κόντρα με πολιτικούς διαφόρων κομμάτων εξαιτίας των θέσεων που είχε πάρει, μεταξύ των οποίων και στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, το οποίο -μετά χιλίων βασάνων και... τροποποιήσεων- ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Ένα δεύτερο σημείο τριβής αποδίδεται από αντιπολιτευτικούς κύκλους στην πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει ως ένα βαθμό, με έμμεσο τρόπο τη λειτουργία της Tράπεζας Κύπρου, που αποτελεί άλλωστε το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό της χώρας.

Λέγεται μάλιστα πως κατά το παρελθόν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει την τοποθέτηση στην τράπεζα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση του κ. Hourican προς την Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κάνει πίσω.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε χθες (πηγή Stockwatch) πως δεν γνωρίζει μεν τους λόγους παραίτησης του κ. Hourican, ωστόσο μίλησε για «παρεμβάσεις σε διορισμό διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου από τον Δημοκρατικό Συναγερμό». Επιπρόσθετα μάλιστα σημείωσε ότι ««η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου μιας τράπεζας, της μεγαλύτερης του τόπου, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι ένας παράγοντας που σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη της σταθερότητας που όλοι θέλουμε να δούμε».

Πολλά επίσης έχουν λεχτεί κατά καιρούς σχετικά με τη στάση του CEO της Tράπεζας Κύπρου απέναντι σε μεγάλους δανειολήπτες, μέρος των οποίων δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης ακινήτων (developers). Λέγεται πως ο κ. Hourican είχε επιχειρήσει να ασκήσει ισχυρές πιέσεις προς τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες -προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργούσε η πρόταση για δημιουργία "bad bank"- με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε... πολιτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως:

• Ο κ. Hourican συνέβαλε στο 1,5 έτος που έτρεξε την τράπεζα στην κεφαλαιακή της ενίσχυση μέσω της επιτυχούς προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως επίσης και στην κάποια απομόχλευση του ισολογισμού της.

• Η αποχώρηση Hourican μόνο ως ευχάριστο νέο δεν ακούστηκε στην αγορά, καθώς έρχεται σε μια περίοδο όπου η Κύπρος ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές, η απόδοση των δεκαετών κυβερνητικών χρεογράφων έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% και το ΔΝΤ έχει προβλέψει για φέτος επιστροφή του ΑΕΠ σε -έστω και οριακά- θετικό έδαφος. Δεν είναι ίσως τυχαία η δήλωση του προέδρου της Tράπεζας Κύπρου Γιόζεφ Άκερμαν πως «ο κ. Hourican αφήνει πίσω του μια ισχυρή διευθυντική ομάδα και μια τράπεζα που βρίσκεται σε ολοένα και καλύτερη οικονομική κατάσταση, με πλήρη επαναφορά της εμπιστοσύνης των υπαλλήλων, των επενδυτών και των πελατών».

• Άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για το διάδοχο του κ. Hourican, και κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως ούτε και αυτός θα πρέπει να είναι Κύπριος, προκειμένου να μην εξαρτάται και να μη δέχεται πιέσεις από τοπικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v